Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Urmeaza un an si mai teribil (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 13:37
4280 citiri
Urmeaza un an si mai teribil (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

As vrea sa cred ca in experienta ultimelor alegeri, cand demagogia politica le-a luat mintile tuturor partidelor politice, macar o minima decenta in formularea minciunilor de campanie se va face remarcata in luna care urmeaza.

Demagogia politica a blocat si a alungat multe investitii in Romania - spunea Traian Basescu la intalnirea cu reprezentantii FMI si sunt convins ca el stia cel mai bine cat de multa demagogie si ipocrizie a existat in ultimii patru ani in discursul politicienilor.

De astazi a inceput campania electorala care se va incheia prin votul din 9 decembrie. Inca o luna de mizerii, de trasnai fara seaman si precedent, de minciuni si exagerari, de stenograme si filmulete atent tinute la sertar tocmai ca sa poata fi aruncate in aceasta perioada pe micile ecrane - in fine, urmeaza perioada in care politicienii se dezbraca de orice urma de umanitate si vor face precum maimutele, dansand, jucand, impletind, cantand si frecand podelele, doar-doar or mai pacali vreo doi-trei intarziati.

Dar acestea sunt acrobatiile maimutelelor mai putin importante - ale celor care spera sa prinda un loc in Parlament.

Demagogiile lor sunt de circ, minciunile lor se deconspira singure aproape prin enormitatile pe care le aduc: va mai amintiti in 2008 cum se luau toti la intrecere sa promita cat mai multe sute de kilometri de autostrada? PDL a castigat atunci intrecerea la pacalit, licitand nu mai putin decat 836 de kilometri de autostrada. Cat a realizat? Adunati singuri cioturile de autostrada de cate 10 si 15 km de prin tara si maretul pasaj de 45 care leaga celebrul nod economic Turda de spectaculosul centru financiar Gilau, pe culoarul Bechtel.

Tot pe vremea aia, in 2008, pedelistii isi dadusera mana cu social democratii si se jurau ca vor creste cu 50% salariile profesorilor. Atunci li s-a alaturat in lupta lor cu retrograzii patriei si Traian Basescu. Au mers in circul lor national pana acolo incat au votat legea in Parlament, iar Emil Boc il ameninta pe premierul Tariceanu cu puscaria daca va insista sa nu puna in aplicare legea lor.

Traian Basescu insusi, in calitate de presedinte, tuna si fulgera impotriva prim-ministrului, certandu-l ca nu vrea sa gaseasca bani, ca ei sunt si e doar rea vointa a Guvernului.

Dar astazi Basescu declara ca demagogia a blocat investitii si a alungat marile companii din tara. Tind sa cred ca seful statului are tot mai multa dreptate, dar ca in realitate vorbeste chiar despre el insusi in calitate de presedinte, criticandu-se tot mai mult in ultima vreme, constient sau fara sa isi dea seama.

Sa nu mai vorbim si despre anul electoral 2009, care din nefericire a fost in intregime sacrificat ipocriziilor si minciunilor pentru alegerea presedintelui. Era vremea in care tot de la Traian Basescu aflam ca iesim din recesiune in fiecare luna, criza economica ba nu ne putea atinge, ba o si depasisem.

Timpuri romantice de la inceputul luptei ipocriziei politice cu realitatile necrutatoare ale falimentului unei tari fara economie. Si, ghici, ghicitoare mea, cine era pe atunci tot cea mai importanta voce? Ghiciti si ce a urmat in mai 2010, in ziua de 6, la doar cateva luni de la sfarsitul campaniei electorale?

In fond, nota de plata vine intotdeauna la sfarsitul distractiei. Astazi, insa, Traian Basescu isi joaca rolul de presedinte din opozitie si, mai ales, cu sanse foarte, foarte mici de a iesi de acolo, in conditiile in care partidele sale care i-ar fi prietenoase - ARD/PDL/PP-DD - toate la un loc nu fac nici macar un 30%.

In sondaje, deocamdata, insa realitatea ne spune ca nici nu ar avea de unde sa creasca.

Privind spre USL - formatiunea care cel mai probabil va guverna dupa 9 decembrie - putem sa ne consolam cu doua idei. E o alianta care, mai ales in cazul in care va guverna singura, va fi supusa unor forte interne si externe uriase, iar intr-un final va plesni.

Pe de alta parte, este iarasi un lucru aproape extraordinar ca nu s-au apucat sa promita si ei marea si cerul. Desi Victor Ponta are tendinta sa sublinieze mai mult decat ar fi cazul cat de bine e ca am iesit din criza. O poveste pe care am mai auzit-o de cateva zeci de ori pana acum de la altii.

E bine si ca USL nu are nevoie sa mai minta si sa promita lucruri aiurea. In lipsa lor, va putea macar sa guverneze ceva mai responsabil si va avea toate conditiile sa ia masurile care vor fi necesare la anul. Un an care, venind dupa alegeri, va fi extrem de greu.

Va fi anul in care vom plati si mare parte din banii imprumutati la FMI. Acestea fiind spuse, sa le ascultam parerea vis-a-vis de cele trecute, prezente si viitoare.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#alegeri parlamentare, #start campanie electorala, #partide politice promisiuni, #demagogie politica , #alegeri parlamentare 2012