Zaharescu greseste din nou: Spune ca romanii in tranzit in strainatate pot vota, Dusa il contrazice

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 21:27
3609 citiri
Zaharescu greseste din nou: Spune ca romanii in tranzit in strainatate pot vota, Dusa il contrazice

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat marti la Palatul Victoria ca romanii aflati in tranzit in strainatate, in vacanta sau in vizita, pot vota in data de 9 decembrie la ambasade, informatia fiind insa gresita, dupa cum a precizat ministrul de Interne.

Intrebat daca persoanele care se afla in tranzit in diverse tari pot sa voteze in data de 9 decembrie si unde anume, reprezentantul Guvernului a raspuns afirmativ, indicand chiar si locul unde acestia pot vota.

"Daca vorbiti de cineva care se afla in tranzit, in vizita sau in vacanta in strainatate, se poate vota doar la ambasada, in alta parte nu", a spus Andrei Zaharescu.

Ministrul de Interne: Se poate vota doar in localitatea de domiciliu

Ministrul de Interne Mircea Dusa a explicat ca "cetatenii romani pot vota la alegerile parlamentare din 9 decembrie doar la adresa de domiciliu".

Prin urmare, cetatenii care au domiciliul in Romania, dar in ziua alegerilor se afla in strainatate, in tranzit sau in vacanta, nu pot vota. De altfel aceeasi regula este valabila si pentru persoanele care se afla in tara, in alta localitate decat cea in care au domiciliul. Ministrul de Interne a precizat ca exceptie fac militarii aflati in teatrele de operatiuni din strainatate, care pot sa voteze in sectiile amenajate in tara in care isi desfasoara misiunea. In acest caz, acestia vor alege dintre candidatii pentru diaspora.

Potrivit legislatie in vigoare, la alegerile parlamentare din 9 decembrie pot vota in strainatate urmatoarele categorii:

1.Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, care isi exercita dreptul de vot la una dintre sectiile de votare in tara in care si-au stabilit domiciliul sau resedinta.

2.Personalul misiunilor diplomatice si al oficiilor consulare care voteaza la sectia de votare constituita pe langa misiunea diplomatica sau oficiul consular la care isi desfasoara activitatea.

3.Militarii, politistii si personalul civil roman din institutiile sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala trimisi in misiune in teatre de operatiuni din strainatate isi exercita dreptul de vot la orice sectie de votare constituita in tara in care isi desfasoara misiunea.

4.Candidatii care se prezinta la vot la o sectie de votare din cadrul colegiului uninominal in care candideaza, alta decat aceea unde sunt arondati potrivit domiciliului.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: rNews