Ziare.com

Alegeri parlamentare 2016 - Finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale

de Florin Grecu, Lector univ. dr.
Luni, 17 Octombrie 2016, ora 13:43

   

Alegeri parlamentare 2016 - Finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale
Florin Grecu
Partidele politice parlamentare au ajuns la consens politic in anul 2015 si au votat Legea nr. 208/2015, reglemetand modalitatea de alegere a membrilor Senatului si Camerei Deputatilor si astfel s-a revenit la scrutinul de lista sau de lista inchisa de partid, dupa ce in 2008 a fost introdus scrutinul uninominal.

Citeste toate textele scrise de Florin Grecu pentru Ziare.com

Transparentizarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale s-a realizat prin adoptarea Legii 113/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 339 din 18 mai 2015.

Legea pune in lumina criteriile de finantare a partidelor politice si campaniilor electorale. Astfel, donatiile sau imprumuturile acordate partidelor politice sau candidatilor vor putea fi realizate numai prin ordin de plata, adica prin virament bancar.

Activitatea partidelor politice si desfasurarea campaniilor electorale transparentizeaza finantarea publica sau privata a partidelor politice si a desfasurarii campaniilor electorale prezidentiale, parlamentare si locale, iar art. 3, alin. (4), din Legea nr. 113/2015 pune in lumina faptul ca "imprumuturile in bani si restituirea acestora se pot face numai prin virament bancar", suma de bani aratand sursa, donatorul, precum si donatarul sumelor reale primite in campania electorala.

Viramentul bancar vine in sprijinul pricipiului transparentei finantarii politice a campaniilor electorale, aratand faptul ca toate operatiunile financiare cu privire la sponsorizari politice se vor efectua la vedere: "operatiunile de incasari si plati ale partidelor politice si ale organizatiilor teritoriale ale acestora se efectueaza prin conturi bancare, in lei si in valuta, deschise la banci cu sediul in Romania si in numerar potrivit legii".

Daca, pana in anul 2014, liderii politici si partidele politice nu "stiau" ce sume de bani primeau si cheltuiau in campaniile electorale, desi datoriile organizatiilor politice apareau in rapoartele publicate pe site-ul AEP, incepand cu anul 2015 partidele politice sunt obligate sa declare sursele si numele finantatorilor.

Ȋn sensul transparentizarii activitatii partidelor politice si a declararii surselor legale de finantare, art. 11. alin. (1) pune in lumina faptul ca "la primirea donatiei sunt obligatorii verificarea si inregistrarea identitatii donatorului, indiferent de caracterul public sau confidential al acesteia", iar art. 12, alin. (1) arata faptul ca "toate donatiile, inclusiv cele confidentiale, vor fi inregistrate si evidentiate in mod corespunzator in documentele contabile, cu mentionarea datei la care au fost facute si a altor informatii care sa permita identificarea surselor de finantare si a donatorilor".

Consensul partidelor parlamentare a avut efectul finantarii publice a campaniilor electorale de la bugetul de stat pentru evitarea datoriilor ulterioare pe care ar putea sa le acumuleze organizatiile politice.

Prin urmare, art. 18. alin. (3) pune in lumina sursa finantarii, in functie de cantitatea de voturi obtinute de partide la urne.

Astfel, "finantarea se face in functie de numarul de voturi obtinute in alegeri, iar subventia de la bugetul de stat se acorda dupa urmatoarele criterii: a) numarul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputatilor si Senat; b) numarul de voturi primite la alegerile generale pentru autoritatile administratiei publice locale, iar alin. (4) aminteste de cazul aliantelor politice care dispun de candidati pe aceeasi lista: "in cazul aliantelor politice sau electorale, subventia se va imparti intre membrii aliantei dupa numarul de mandate obtinute".

Sumele virate organizatiilor politice de la bugetul de stat nu se acorda oricum si oricui, ci sunt proportionale cu voturile acordate de cetateni organizatiilor politice in ziua scrutinului electoral.

Astfel, art. 19 pune in lumina faptul ca "75% din bugetul anual acordat partidelor politice va fi impartit partidelor politice, proportional cu numarul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputatilor si Senat, daca au realizat pragul electoral".

Finantarile de la bugetul de stat sunt controlate prin mecanismul AEP, deoarece banii sunt virati in conturile partidelor politice deschise la Autoritate.

Prin urmare, art. 23, alin (1) face trimitere la transparentizarea bugetelor partidelor politice prin faptul ca "subventia de la bugetul de stat se varsa lunar, prin bugetul Autoritatii Electorale Permanente, intr-un cont special deschis de catre fiecare partid politic, iar veniturile din subventii de la bugetul de stat se reflecta distinct in evidenta contabila a partidelor politice".

Pe de alta parte, fondurile obtinute de catre partidul politic, in afara campaniei electorale, care au fost transferate in conturile bancare de campanie deschise la nivel central, trebuie declarate la Autoritatea Electorala Permanenta de catre mandatarul financiar coordonator, in termen de 5 zile de la data efectuarii transferului, iar "aportul financiar nu poate face obiectul transferului in conturile bancare pentru campania electorala".

Controlul finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale revine la Autoritatea Electorala Permanenta, institutie abilitata sa controleze respectarea prevederilor legale privind veniturile si cheltuielile partidelor politice, ale aliantelor politice sau electorale, ale candidatilor independenti, precum si legalitatea finantarii campaniilor electorale.

Pe de alta aparte, controlul privind subventiile de la bugetul de stat va fi efectuat si de Curtea de Conturi.

Autoritatea Electorala Permanenta este actorul institutional nonpolitic abilitat prin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, sa realizeze controlul finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Astfel, Legea 113/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 339 din 18 mai 2015, la art. 43, alin. (1), mentioneaza faptul ca "pentru a verifica legalitatea veniturilor si cheltuielilor partidelor politice, Autoritatea Electorala Permanenta poate solicita documente si informatii de la persoanele fizice si juridice care au prestat servicii, gratuit sau contra cost partidelor politice, precum si de la orice institutie publica", iar "partidele politice au obligatia de a permite accesul organelor de control ale Autoritatii Electorale Permanente in sediile lor".

Ȋn acelasi sens al exercitarii controlului si transparentei se specifica faptul ca, "in cazul in care apar suspiciuni privind savarsirea unor fapte de natura penala, AEP sesizeaza organele de urmarire penala".

Partidele sunt supuse controlului si justitiei in cazul in care incalca prevederile legii. Astfel, art. 46 arata ca nu numai AEP, ci si "autoritatile publice au obligatia de a sprijini Autoritatea Electorala Permanenta in efectuarea controlului finantarii partidelor politice".

Datoriile acumulate de partide in timpul campaniilor electorale arata ca finantarea partidelor politice permite cheltuieli cu mult peste veniturile legale, declarate si realizate de formatiunile politice.

Prin urmare, noua lege a finantarii activitatii partidelor politice si a desfasurarii campaniilor electorale prevede controlul financiar cu privire la sumele donate partidelor politice pe parcursul campaniilor electorale.

Astfel, Legea nr. 78/2016 din 28 aprilie 2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, publicata in Monitorul Oficial Nr. 330 din 28 aprilie 2016, introduce un nou alineat avand urmatorul cuprins: " (14) Conturile bancare pentru campania electorala au statut de afectiune speciala si nu sunt supuse executarii".

Prin urmare, datoriile acumulate de partide din campaniile anterioare nu vor fi supuse executarii de catre sponsorii partidelor politice.

Caracterul netransparent, cu privire la finantarea candidatilor si organizatiilor politice, a reprezentat esenta campaniilor electorale romanesti.

Noua lege electorala, depolitizand finantarea publica, incearca sa disciplineze partidele politice, candidatii si electoratul pe perioadele desfasurarii campaniilor electorale.

Astfel, nu doar subventiile de la bugetul de stat sunt controlate, ci si donatorii sau sponsorii partidelor politice care alocau sume de bani, fie la dreapta, fie la stanga esicherului politic, cu scopul de a obtine diferite beneficii ulterioare sub forma contractelor finantate de la bugetul de stat.

Florin Grecu este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, ciclul licenta, master, doctorat. In anul 2011 a obtinut titlul de doctor in stiinte politice, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti. Din anul 2012 este lector univ. dr. al Universitatii Hyperion din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Sociale, Umaniste si ale Naturii, specializarea stiinte politice.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4580 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor