Alegeri parlamentare 2016: Listele de semnaturi ale partidelor, contestate in instanta

Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 14:58
6552 citiri
Alegeri parlamentare 2016: Listele de semnaturi ale partidelor, contestate in instanta
Foto: Arhiva Ziare.com

Listele de semnaturi depuse de partidele inscrise in cursa electorala pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie au fost contestate la BEC, dar si in instanta de Partidul Alternativa Civica Atitudine, Solidaritate, Actiune (A.C.A.S.A).

Partidul ACASA a invocat Legea 2018/2015 in baza careia sunt organizate alegerile, dar si deciziile Curtii Constitutionale conform carora semnaturile alegatorilor stranse de partide trebuiau sa fie date pentru listele de candidati, nu pentru partidele in sine.

Cu alte cuvinte, partidele trebuiau sa isi definitiveze mai intai listele cu candidati si abia dupa aceea sa iasa in strada si sa ceara sprijinul cetatenilor, intocmind astfel listele cu semnaturi de sustinere.

Or, este de notorietate faptul ca partidele au procedat invers, adunand mai intai semnaturile, in tabele in care era trecuta denumirea partidului, si definitivand listele de candidati mult dupa aceea.

Partidul ACASA a sesizat BEC cu privire la acest aspect si totodata s-a adresat instantei, partidele vizate fiind PSD, PNL, PMP, ALDE, UDMR, PRU, PANR, USR.

Joi dupa amiaza, Curtea de Apel Bucuresti a judecat primul termen in proces.

"Curtea de Apel a declinat catre Tribunalul Bucuresti si asteptam termen. Intre timp am primit si raspuns la intampinarea pe care am facut-o la BEC", a declarat pentru Ziare.com George Epurescu, presedintele partidului ACASA, precizand ca se lucreaza la contestarea in contencios administrativ a dovezilor eliberate privind depunerea listelor de semnaturi pentru sustinerea listelor de candidati ale marilor partide.

Acesta a dezvaluit ca joi seara, tarziu, BEC a dat raspunsul asteptat, in care se mentioneaza ca dispozitiile Legii 208/2015 "nu prevad o cale de atac impotriva listelor de sustinatori depuse la BEC de catre formatiunile politice" si, in plus, ca "nu sunt aplicabile dispozitiile 12 alin. 1 lit. c din legea 208/2015" referitoare la faptul ca BEC trebuie sa raspunda la toate intampinarile care se fac referitor la activitatea sa, a adaugat George Epurescu.

"Este absurd sa nu se poata verifica listele de sustinatori. Asteptam astazi termenul la tribunal, probabil ca maine (sambata - n.red.) ar fi de vazut rezultatul", a adaugat acesta.

George Epurescu a mai afirmat ca din raspunsul primit de la BEC a inteles ca "ei au sesizat problema si incearca sa o ascunda".

"Uitati-va la dovezile eliberate partidelor. PSD a depus 1 milion de semnaturi, PNL 800.000, si au primit pe loc dovada ca s-au depus semnaturile. Nu exista nici macar cea mai mica verificare a lor. Deciziile CCR sunt insa clare si arata ce liste primesc cei de la BEC: liste de sustinere a listelor de candidati.

Exista si explicatia simpla. Ati vazut scandalul de la PSD Gorj. Daca partidele ar stabili dinainte listele, s-ar bate intre ei cei care nu sunt pe lista de candidati cu ceilalti, si nu s-ar mai putea strange listele cu semnaturi. Este o chestiune de santaj, trafic de influenta, luare de mita, obtinere de foloase necuvenite", a mai afirmat presedintele ACASA.

Termenul pentru depunerea candidaturilor la alegerile parlamentare din 11 decembrie a expirat joi seara.

Vezi cine iti cere votul pe 11 decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#contestatie liste semnaturi alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2016