Alegeri parlamentare 2016 - Scrutinul de lista

de Florin Grecu , Lector univ. dr.
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 11:58

   

Alegeri parlamentare 2016 - Scrutinul de lista
Florin Grecu
Tranzitia de la guvernarea tehnocrata, apolitica, la guvernarea politica reprezinta miza alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, in urma carora va rezulta o guvernare politica, legitimata la urne si sustinuta in Parlament de o majoritate politica.

Citeste toate textele scrise de Florin Grecu pentru Ziare.com

Astfel, partidele politice vor reexercita puterea politica, in urma votului democratic al cetatenilor.

Alegerile parlamentare de pe 11 decembrie vor pune in lumina modul in care partidele politice au reusit sa se reformeze, propunand pe listele electorale nume noi, provenite din randurile societatii sau din esaloanele doi si trei ale organizatiilor politice.

La alegerile din 11 decembrie, cetatenii vor vota liste inchise de partid.

Votul pe lista de partid semnifica faptul ca, cu un singur vot, cetateanul voteaza mai multi candidati inscrisi pe o lista fabricata la centru de partidele politice.

Prin lista inchisa sau blocata, partidele nu dau niciun drept alegatorului sa opereze schimbari. Prin urmare, listele inchise reprezinta monopolul birourilor politice ale partidelor, in vederea desemnarii candidatilor.

Ȋn 2015 partidele politice au votat revenirea la sistemul de vot pe lista inchisa de partid. Partidele parlamentare au ajuns la consens politic si au votat revenirea la vechiul sistem de vot, cu scopul exercitarii unui cat mai mare control politic asupra candidaturilor.

Lista inchisa sau blocata de partid a fost promulgata prin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente. Astfel, senatorii si deputatii se vor alege prin scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale.

Alineantul (4) din Legea nr. 208/2015 pune in lumina suprematia listei blocate si anume ca: "in aceeasi circumscriptie electorala, un partid politic, o alianta politica sau o alianta electorala poate propune, pentru fiecare dintre Camerele Parlamentului, numai o singura lista de candidati, iar partidele politice din aliantele politice sau aliantele electorale pot participa la alegeri numai pe listele aliantei".

Legea nr. 208/2015 aminteste de faptul ca scrutinul se organizeaza pe baza principiilor proportionalitatii si reprezentativitatii, iar atribuirea mandatelor fiecarei liste de partid se distribuie proportional cu numarul de voturi obtinute de fiecare formatiune politica.

Prin urmare, "fiecarei liste i se repartizeaza atatea mandate de cate ori coeficientul electoral al circumscriptiei electorale se include in voturile valabil exprimate pentru acea lista". Atribuirea mandatelor se face de biroul electoral de circumscriptie, in ordinea inscrierii candidatilor pe lista, iar mandatele desfasurate pe listele de candidati se efectueaza in ordinea inscrierii acestora pe lista".

Pe de alta parte, art. 95, alin 2, lit. h) precizeaza ca "numarul voturilor valabil exprimate sunt obtinute de fiecare lista de candidati si candidat independent".

Fabricarea si centralizarea listelor cu candidati, pentru alegerile parlamentare, reprezinta atributul birourilor organizatiilor politice, dar tiparirea unui nume cu "probleme" pe buletinul de vot poate trage in jos intreaga organizatie politica.

La alegerile parlamentare, cetateanul va vota, in functie de simpatii si interese, lista impusa de organizatiile politice. Astfel, listele propuse alegatorilor de organizatiile politice pot creiona arhitectura viitoarei guvernari politice, rezultate in urma votului cetatenilor.

Dupa publicarea rezultatelor scrutinului de lista, partidele politice parlamentare, care vor trece de pragul electoral, vor negocia politic viitoarea majoritate si vor sustine viitorul guvern politic, legitimat la urne de cetateni.

Florin Grecu este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, ciclul licenta, master, doctorat. In anul 2011 a obtinut titlul de doctor in stiinte politice, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti. Din anul 2012 este lector univ. dr. al Universitatii Hyperion din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Sociale, Umaniste si ale Naturii, specializarea stiinte politice.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de12761 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Doresc disparitia PSD
rank 5
Am inteles ca numai listele conteaza pentru un candidat si nu ....
....mai exista redistribuirea voturilor celor ce nu au atind pragul electoral de 5% !

Daca e asa, e cel mai bun sistem de vot.
Nu sunt de acord cu redistribuirea voturiolor !
spartacus
rank 5
Nu stiu daca e asa? Eu am inteles ca voturile celor care nu
...trec pragul electoral de 5% se vor redistribui! Si eu cred ca ar fi mai corect ca fiecare sa raman cu cate voturi a primit si acela sa fie procentul.
info
rank 5
Politician versus specialist, profesionist, competenta
Din acesta cauza nu a functionat corect nici o economie fosta comunista. Pentru ca s-a lucrat la varf si in posturi de conducere cu activisti politici, in timp ce oamenii instruiti, culti, competenti au fost prost platiti si permanent marginalizati si umiliti.
Lucrul care se intelege mai greu este faptul ca cine se apuca de politica, nu are cum sa nu se deprofesionalizeze in timp, pentru ca pierde legatura cu activitatea practica si cu problemele curente.
In mod normal, ar trebui separate sferele unde avem nevoie de politicieni si cele in care avem nevoie de specialisti. Parlamentul, de acord, trebuie sa fie politic si sa voteze (valideze) legile in functie de programele politice. Dar Guvernul, executivul, cel care pune in aplicare legile votate de Parlament si organizeaza activitatile concrete, ar trebui sa fie constituit din specialisti (tehnocrati).
Amestecand politicul cu profesiunea si competenta tehnica, economica, educationala, culturala etc. vom progresa foarte, foarte greu.
LIBERALUL
rank 5
De redistribuit,e necesar și s-a făcut mereu!
De ce e necesar?Păi,dacă doar 75% au luat pragul,ar rămane parlamentul cu 3/4 parlamentari?
Mai departe,profită partidul cu cele mai multe voturi,unde au ieșit valizi să zicem,150 de candidați și un trup cu picioare dar fără cap.Acolo se duc o parte din resturi,apoi la următorul scăpat de canonul 5%.
Dar ce a fost in 2012,este rușinos pentru cele două- trei cu pretenții,respectiv,redistribuirea care a dus la depășirea numărului de locuri,din mandatul precedent.Foarte rușinos,la modul cum se ințeleg "politicienii"pentru a lungi osul de ros!Și incă,lucrurile nu sunt clarificate, chiar dincolo de un anume referendum pentru ce a gandit majoritatea populației.Totuși,300 e puțin ,căci oamenii ăștia din parlament,se zbat abitir pentru drepturile lor, uitand că VOTUL POPULAȚIEI,le-a inlesnit o așa posibilitate!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor