Alegeri parlamentare 2016: Transformarea voturilor in mandate parlamentare

Autor: Florin Grecu - Lector univ. dr.
Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 14:49
9925 citiri

Scrutinul electoral din 11 decembrie se va desfasura in baza Legii nr. 208/2015, care reglementeaza modalitatea de alegere a Senatului si Camerei Deputatilor, precum si modul de organizare si functionare a Autoritatii Electorale Permanente.

Legea electorala a introdus scrutinul de lista si a fost votata de puterea legislativa in primavarea lui 2015, reprezentand vointa partidelor politice parlamentare.

Renuntand la scrutinul uninominal, partidele politice au revenit astfel la vechiul sistem de vot, cel pe lista ordonata si centralizata la partid.

Scrutinul de lista inchisa de partid va fi organizat pe baza principiului reprezentarii proportionale.

In urma exprimarii votului cetatenilor si publicarii rezultatelor urnelor, se va forma majoritatea politica in viitorul Parlament, care va sustine viitoarea guvernare politica.

In ziua votului, indiferent de simpatiile pentru un anumit candidat, cetateanul va vota pe buletinele de vot doua liste ordonate de partid: una pentru Camera si alta pentru Senat.

Astfel, cantitatea de voturi de la urne va fi trasformata in mandate parlamentare doar candidatilor aflati pe listele de partid, care vor trece de pragul electoral stabilit de legea electorala si astfel vor reprezenta proportional cetatenii in Parlament.

Transformarea voturilor in mandate nu se face oricum, ci separat, atat pentru Senat, cat si pentru Camera, iar repartizarea mandatelor parlamentare se va face de catre biroul electoral de circumscriptie, in ordinea inscrierii candidatilor pe lista, insa dupa ce partidele politice au trecut de pragul electoral.

Pragul electoral reprezinta numarul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentara a unei formatiuni politice.

Prin urmare, un partid politic, pentru a intra in Parlament, trebuie sa obtina la urne 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate in cel putin 4 circumscriptii electorale pentru toti competitorii electorali.

Astfel, listele de candidati ale partidelor politice care nu vor obtine coeficientul electoral de 5%, precum si voturile neutilizate, nu primesc mandate de senatori sau deputati de la biroul electoral de circumscriptie, ci vor fi redistribuite de la centru, de la BEC.

Cum se transforma voturile in mandate parlamentare?

Repartizarea si atribuirea mandatelor de deputat si de senator se fac in doua etape: la nivelul fiecarei circumscriptii electorale, adica la nivelul fiecarui judet, precum si la nivel national.

Conform Legii 208/2015, art. 94, alin. (6) lit. b), fiecarei liste i se repartizeaza atatea mandate de cate ori coeficientul electoral al circumscriptiei electorale se include in voturile valabil exprimate pentru acea lista, iar atribuirea mandatelor se face de biroul electoral de circumscriptie, in ordinea inscrierii candidatilor pe lista.

Voturile neutilizate sau inferioare coeficientului electoral si mandatele ce nu au putut fi atribuite de biroul electoral de circumscriptie se comunica Biroului Electoral Central, pentru a fi repartizate centralizat.

Coeficientul electoral al circumscriptiei este stabilit de biroul electoral, separat pentru Senat si pentru Camera Deputatilor, prin impartirea numarului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele de candidati ale partidelor politice, la numarul de deputati si senatori, ce urmeaza sa fie alesi in acea circumscriptie. Coeficientul electoral este numarul intreg, rezultat din aceasta impartire.

La nivel national, Biroul Electoral Central aduna, separat, pentru Senat si pentru Camera Deputatilor, voturile acordate de cetateni listelor de partid care nu au trecut pragul electoral din toate circumscriptiile electorale.

Prin urmare, Legea 208/2015, la art. 94, alin. (7) stabileste modalitatea de calcul prin care voturile sunt transformate in mandate.

Astfel, numarul voturilor obtinute de fiecare partid politic se imparte la 1, 2, 3, 4, facandu-se atatea operatii de impartire cate mandate nu au putut fi atribuite la nivelul circumscriptiilor electorale.

Caturile rezultate din impartire, indiferent de lista din care provin, se clasifica in ordine descrescatoare, pana la concurenta numarului de mandate neatribuite. Prin urmare, cel mai mic dintre aceste caturi constituie coeficientul electoral national, pentru senatori si, separat, pentru deputati.

In urma centralizarii rezultatelor votului, fiecarui partid politic i se repartizeaza atatea mandate de deputati si de senatori, de cate ori coeficientul electoral national se cuprinde in numarul total al voturilor valabil exprimate pentru partidul politic, rezultat din insumarea nationala a voturilor neutilizate si a celor inferioare coeficientului electoral de circumscriptie.

Repartizarea mandatelor pe circumscriptii din lista ordonata pe tara se face in ordinea scorului electoral obtinut de partidele politice la urne, adica primul numar din lista ordonata la nivel national se imparte la repartitorul circumscriptiei de la care provine, rezultand numarul de mandate ce ii revin partidului in circumscriptia respectiva.

Rezultatele alegerilor de pe 11 decembrie 2016 vor pune in lumina felul in care va arata arhitectura politica parlamentara si guvernamentala, pana in 2020.

Florin Grecu este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, ciclul licenta, master, doctorat. In anul 2011 a obtinut titlul de doctor in stiinte politice, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti. Din anul 2012 este lector univ. dr. al Universitatii Hyperion din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Sociale, Umaniste si ale Naturii, specializarea stiinte politice.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce impact electoral poate avea vizita inopinată a lui George Simion la Antena 3, în direct: „Miza este electoratul nehotărât"
Ce impact electoral poate avea vizita inopinată a lui George Simion la Antena 3, în direct: „Miza este electoratul nehotărât"
Marți seara, 12 noiembrie, George Simion, candidat la prezidențiale, și-a făcut apariția intempestiv în emisiunea lui Mihai Gâdea, la Antena 3, unde alți patru candidați și...
Din camarad, mare dușman. Cum a ajuns Cristian Terheș să-l denigreze pe George Simion: „Un cameleon oportunist"
Din camarad, mare dușman. Cum a ajuns Cristian Terheș să-l denigreze pe George Simion: „Un cameleon oportunist"
Traseul politic al lui Cristian Terheș a fost marcat de două războaie declarative: unul, anti-PSD, iar cel de-al doilea, anti-AUR. Ambele partide l-au propulsat în Parlamentul european pe...
#alegeri parlamentare 206, #cum votam alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2016
  1. Ce impact electoral poate avea vizita inopinată a lui George Simion la Antena 3, în direct: „Miza este electoratul nehotărât"
  2. Din camarad, mare dușman. Cum a ajuns Cristian Terheș să-l denigreze pe George Simion: „Un cameleon oportunist"
  3. Analiză: "Spionul" prezidențiabil și tăcerea SRI
  4. Premierul Ciolacu a primit din Ucraina și Republica Moldova răspunsuri legate de liderul AUR: "Va aduce un avantaj domnului Simion"
  5. Ciolacu i-a cerut demisia președintelui Comisiei pentru controlul SRI. Cum l-a înfuriat Ioan Chirteș pe premier: "Îl depășește funcția și pălăria"
  6. Ciucă acuză PSD-ul că promovează "portavocea Moscovei": ”Uită ceea ce i se poate întâmpla României”
  7. CTP s-a răzgândit după discuția cu Kelemen Hunor. Cu cine va vota în primul tur la prezidențiale: ”Dată fiind situația din teren, lucrurile mă silesc...”
  8. Opinie: Președintele-tătuc și incultura politică
  9. Ce trebuie să știe alegătorii despre prezidențiale: Unde și cu ce acte pot vota
  10. Dorit de mulți ca premier, Ilie Bolojan a fost taxat dur de un adversar politic. "Inflexibil ca Iohannis. Nimeni nu are dreptate în afară de el”