Ziare.com

BOR, precizari despre anul electoral 2016: In ce conditii pot candida preotii

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 12:05

   

BOR, precizari despre anul electoral 2016: In ce conditii pot candida preotii
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a transmis o serie de precizari privind anul electoral 2016, in perspectiva alegerilor locale si parlamentare "din dorinta de a face cat mai clara atitudinea Bisericii Ortodoxe Romane fata de viata politica si campaniile electorale".

Intr-un comunicat remis Ziare.com, Patriarhia romana face precizari despre preoti si implicarea acestora "in viata cetatii", mentionand ca acestia au obligatia sa pastreze neutralitatea in perioada campaniilor electorale.

"In calitate de cetatean si de parinte duhovnicesc al tuturor enoriasilor sai, indiferent de orientarea lor politica, preotul are libertatea, binecuvantarea si indatorirea de a participa la viata cetatii, sprijinind activitatile menite sa promoveze binele comun.

In vederea respectarii optiunilor politice ale credinciosilor sai, preotul are obligatia de a pastra neutralitatea in timpul campaniilor electorale, atat in declaratiile publice, cat si in activitatea practica fata de problemele cu caracter politic. Optiunea politica a preotului va fi exprimata doar prin votul personal secret", se arata in comunicat.

BOR mai transmite ca, "in conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului si monahiei din Biserica Ortodoxa Romana le este interzis sa faca politica partinica, sa fie membri ai unui partid politic, sa candideze la alegerile parlamentare sau locale, sa participe la campanii electorale si sa ocupe functii de demnitar/inalt functionar public la nivel central sau local".

Preotii implicati in politica trebuie sa renunte la misiunea in Biserica - care sunt exceptiile

Patriarhia romana mai explica si ce se intampla cu preotii care se implica in politica in calitate de membru sau de candidat, subliniind insa ca exista cazuri in care acestia pot avea si functii politice in autoritatile locale.

"Clericul sau monahul care se implica in politica in calitate de membru sau de candidat al unui partid incalca legamantul depus la hirotonie, hotararile Sfantului Sinod si regulamentele bisericesti, caz in care va trebui sa aleaga intre cariera politica si misiunea clericala/viata monahala. Abaterile de acest fel vor fi judecate in Consistoriile eparhiale.

Totusi, Sfantul Sinod, aplicand principiul iconomiei (dispensa), in vederea implinirii misiunii sociale la care sunt chemati clericii in viata comunitatilor pe care le pastoresc, a aprobat ca, in situatii exceptionale, preotii si diaconii sa candideze, insa doar ca independenti si doar pentru calitatea de consilier local si consilier judetean in Romania cu aprobarea scrisa a ierarhilor lor.

In acest caz, preotii si diaconii care au obtinut, in mod exceptional, aprobarea bisericeasca de a candida pentru a deveni membri in consiliul local sau consiliul judetean vor fi suspendati de la slujirea liturgica pe intreaga perioada a campaniei electorale (pentru evitarea oricaror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale in campania electorala), vor adopta in timpul campaniei electorale un comportament adecvat demnitatii preotesti, vor respecta legislatia in vigoare privind campaniile electorale si alegerea autoritatilor administratiei publice locale si nu vor folosi in scopuri electorale lacasurile de cult", se arata in comunicat.

Ce calitati spirituale trebuie sa aiba candidatii ce merita votati

In schimb, BOR reia apelul catre liderii partidelor politice din Romania "de a nu permite recrutarea de membri din randurile clerului si nici folosirea in scopuri politice a persoanelor, spatiilor, slujbelor si insemnelor bisericesti".

Nu in ultimul rand, Sfantul Sinod al BOR precizeaza ca Biserica "nu sustine vreun partid politic sau vreo ideologie politica, insa indeamna pe toti cetatenii sa-i aleaga pe acei candidati care arata credinta in Dumnezeu si responsabilitate fata de comunitate, apara si sustin demnitatea vietii umane, a familiei traditionale si promoveaza educatia scolara integrala care imbina cunoasterea intelectuala cu formarea morala si spirituala".

F.N.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7054 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"BOR, precizari despre anul electoral 2016: In ce conditii pot

candida preotii"
- in orice conditzii daca sunt aprobate de catre pf(persoana fizica) daniel ! :o)))

 

Participarea religiosilor la viata politica mi se pare nepotrivita.

Evident, ca orice cetatean, un preot are dreptul legal de a alege si de a fi ales, in orice funtie. Doar ca prin aceasta intra in stare de "incompatibilitate" cu patronul lor, Dumnezeu si cu functia religioasa pe care o au in societate.

Religia si ploitica nu trebuiesc amestecate sub nici o forma. Cand se intampla astfel, vedeti cum se traieste in statele islanice si la ce exagerari se poate ajunge.

Nu stiu daca Romania este un stat laic sau nu, dar imi exprim opinia ca religia sa fie separata de stat, din motive pur intelectuale sau spirituale.

 

Popii pot candida doar daca au grad de ayatollah !

Daca nu, nu !
Sau grad la SRI... ca pe vremea Cizmarului Impuscat.

A propos, este ceva rau daca esti ofiter de informatii si duhovnic, in acelasi timp? Singura diferenta este ca unul iti asculta marturisirile pe intuneric, cu poala in cap, iar altul pe lumina, cu lampa in ochi :)))))

 

PIEI , SATANO !

Numai acolo n-ai mai fost !

BISERICA RO !

DA! iar dupa aceea asteptam instaurarea inchizitiei !

http://www.lovendal.ro/wp52/inchizitia-600-de-ani-de-crime-in-numele-crestinismului-partea-2/

ROMANIA !! O tara care merge in sens invers !!!

O TARA din EVUL MEDIU, care prin felul de a se comporta , si scandalurile de coruptie , saracie , mizerie , etc. acum mai lipsesc POPII in politica si ....a-ti adus tara asta la sapa de lemn Ticalosilor !!!

http://www.evz.ro/de-ce-nu-putem-scoate-romania-din-evul-mediu.html

EINSTEIN si religia :"Cuvantul « dumnezeu » nu este nimic altceva pentru mine decat expresia și produsul slăbiciunii umane, Biblia este o colecție de legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de copilărești. Niciun fel de interpretare, indiferent cat de subtilă, nu-mi poate schimba opinia.

"Cred in acel Dumnezeu care se manifestă prin armonia legilor universului, nu intr-unul care se ocupă cu destinele și faptele omenirii."

 

pai cu aceste precizari....

undeva la jumatate din popi ar trebui sa renunte la popie, doar au propovaduit turmei "neste aspecte" colea in preajma prezidentialelor. de bine sau de rau...nu mai conteaza.
asa ca dom' patriarh...eject cu ei ca doar e mare concurenta pe loc.
p.s.1 cu cat mai dati o parohie?
p.s.2 cat a mai ajuns taxa de mentenanta?

 

BOR, politica, reglementari, alegeri, situatii exceptionale

"Totusi, Sfantul Sinod, aplicand principiul iconomiei (dispensa), in vederea implinirii misiunii sociale la care sunt chemati clericii in viata comunitatilor pe care le pastoresc, a aprobat ca, in situatii exceptionale, preotii si diaconii sa candideze, insa doar ca independenti si doar pentru calitatea de consilier local si consilier judetean in Romania cu aprobarea scrisa a ierarhilor lor."

Care sint aceste situatii exceptionale si cit de multe sint ele ? E nevoie de o informare publica, care sa clarifice problema. Terminologia folosita de BOR este neclara si lasa extrem de mult loc de manevra si interpretari.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor