Cand ne votam parlamentarii: Ciolos are de ales dintre trei variante

Miercuri, 24 August 2016, ora 15:54
3578 citiri
Cand ne votam parlamentarii: Ciolos are de ales dintre trei variante
Foto: Arhiva Ziare.com

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat miercuri ca au existat si vor mai exista discutii ale premierului Dacian Ciolos cu liderii partidelor privind data alegerilor parlamentare, precizand ca exista trei variante: 27 noiembrie, 4 decembrie si 11 decembrie.

"Premierul a discutat cu liderii partidelor politice despre data alegerilor. Nu este luata inca o decizie, inca se discuta cu liderii partidelor politice. Data alegerilor va fi anuntata cat mai curand, dar nu a fost luata inca o decizie cu privire la aceasta data", a spus Iolu.

Intrebat daca datele despre care s-a discutat cu acestia sunt 27 noiembrie, 4 decembrie sau 11 decembrie, purtatorul de cuvant al Executivului a spus ca "toate aceste date sunt luate in calcul".

"La unele dintre ele, cel putin la 27 noiembrie, exista o problema de neconstitutionalitate pe care o analizeaza Guvernul in stabilirea acestei date. Trebuie sa se termine mandatele parlamentarilor actuali pana cand au loc aceste alegeri. Prim-ministrul mi-a confirmat ca exista discutii cu liderii partidelor", a spus Iolu.

Premierul Dacian Ciolos urmeaza sa aiba o discutie cu liderul PSD Liviu Dragnea pe tema datei la care vor fi organizate alegerile parlamentare, au declarat, pentru News.ro, surse social-democrate, potrivit carora PSD ar dori ca scrutinul sa aiba loc pe 4 decembrie sau pe 27 noiembrie.

"Daca sunt organizate alegerile parlamentare pe 11 decembrie, ne intindem foarte mult cu calendarul. Asta inseamna ca vom avea noul guvern dupa Anul Nou. Facem sesiune extraordinara pentru Guvern, apoi inca o sesiune extraordinara pentru buget. Am ajunge sa facem bugetul in februarie anul viitor", spun surse din PSD.

O alta varianta luata in calcul de PSD, pe care ar dori sa o prezinte premierului Ciolos, este organizarea alegerilor mai devreme, pe 27 noiembrie, inainte de expirarea mandatului actualului Legislativ.

"Daca ar fi organizate alegerile in 27 noiembrie inseamna ca prin 17 decembrie am avea noul Parlament. Si actualii deputati si senatori isi incheie mandatul pe 19 decembrie. Deci ar fi doua zile in care se suprapun. Nu spunem ca nu e imposibil, dar trebuie sa vedem cum se poate interpreta legea", au mai spus surse social-democrate.

Pana in acest moment, reprezentanti ai Guvernului au mai discutat si cu alti lideri de partide, printre care si PMP, care insa s-a opus datei de 4 decembrie, pe motiv ca s-ar suprapune minivacantei de 1 Decembrie.

Alegeri parlamentare 2016: Guvernul are de ales data si nicicum nu-i bine

"Pozitia noastra este ferma ca nu consideram oportun ca data de 4 decembrie sa fie data pentru organizarea alegerilor. Credem ca cel mai corect este sa se gaseasca o alta data, intrucat in acea saptamana sunt mai multe zile libere si, in mod clar, electoratul, care, de obicei, este extrem de activ, profita de aceste zile in detrimentul exercitarii votului la vot", a explicat presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#data alegeri parlamentare, #variante data alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2016