Cat au vorbit parlamentarii in 4 ani: De la 29 de secunde la 4.029 de interventii. Unii doar s-au aparat de DNA

Sambata, 19 Noiembrie 2016, ora 12:17
2539 citiri
Cat au vorbit parlamentarii in 4 ani: De la 29 de secunde la 4.029 de interventii. Unii doar s-au aparat de DNA
Foto: Arhiva Ziare.com

La finalul actualei legislaturi, exista 4 deputati care au vorbit in plen doar pentru a depune juramantul, recordul ca timp fiind stabilit la 29 de secunde vorbite intr-un mandat intreg.

Acestora li se adauga deputatii Cristian Rizea, Madalin Voicu si Sebastian Ghita, care au mai urcat la tribuna Parlamentului doar pentru a se apara de acuzatiile DNA, in fata votului de retinere si arestare preventiva.

Cei 4 parlamentari care au vorbit in 4 ani doar cu ocazia depunerii juramantului sunt Ioan Mihaila (PMP, fost UNPR si PNTCD), Florica Birsasteanu (PSD), Marius Manolache (PSD) si Nicolae Florian (PSD, fost PNL).

Ei au stat la tribuna Parlamentului in medie 40 de secunde, cat a durat citirea juramantului de credinta, in 2012. Recordul il detine Ioan Mihaila, cu doar 29 de secunde vorbit in patru ani.

Alti noua parlamentari au vorbit doar de doua ori, iar, in total, numarul celor care nu au venit la tribuna Camerei Deputatilor sau a Senatului de nici macar 10 ori in intreaga Legislatura se ridica la 72.

Printre acestia, exista si cazuri mai deosebite, precum cele ale parlamentarilor care nu au avut discursuri de la tribuna decat pentru a depune juramantul de credinta si pentru a se apara de acuzatiile DNA.

Deputatul PSD Cristian Rizea, de exemplu, a vorbit pe 20 decembrie 2012 si apoi din nou abia pe 9 martie 2016, cand, fortat de cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive pentru luare de mita, a revenit sa vorbeasca in fata colegilor si sa le ceara sa nu aprobe cererea Justitiei, pentru ca este in plina procedura de adoptie.

Rizea isi roaga colegii sa nu il lase fara imunitate: Sunt in proces de adoptie, decideti daca fiul meu va avea familie

Intr-o situatie identica s-a gasit si social-democratul Sebastian Ghita, care a vorbit de doua ori: la juramant, si cu ocazia cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive. La fel ca Rizea, Ghita a revenit la tribuna abia in martie 2016.

Ghita, discurs halucinant in Parlament: Toti au dosare. Le e frica. Iohannis e in pragul demisiei, din cauza unui dosar al sotiei

Sebastian Ghita este detinatorul si recordului absolut in Parlament: nicio initiativa legislativa semnata sau coinitiata in cei patru ani de mandat. El s-a aflat insa printre semnatarii motiunii simple impotriva ministrului Justitiei, Raluca Pruna, respinsa de Parlament in martie 2016.

In aceeasi situatie se regaseste si Madalin Voicu, cu un discurs la juramant, in decembrie 2012, si unul in februarie 2016, cand cererile DNA impotriva sa au ajuns in Parlament.

Madalin Voicu, despre dosarul de la DNA: Ma scot in fata ca pe urs. Daca suni un prieten e trafic de influenta!?

Un alt caz interesant este cel al lui Ilie Nastase, senator ales pe listele PC, care a trecut apoi la UNPR, iar dupa fuziunea formatiunii cu PMP a ramas independent. El a vorbit in total de trei ori, prima oara pentru a depune juramantul, in iunie 2014 - atunci cand a castigat alegerile partiale si l-a inlocuit in Senat pe Dan Voiculescu - si inca o data in septembrie 2015, atunci cand si-a anuntat demisia din PC, pentru a merge la UNPR, afiliat grupului PSD, insa a fost la un pas sa anunte plecarea la UDMR.

"Eu o sa activez din partea Grupului UD... UNPR, pardon", a spus Nastase, de la tribuna.

De ce iese Ilie Nastase din politica: Votam legi care nu ni se spune ce sunt! Ma intreaba pe mine daca un senator trebuie judecat. Eu sunt jurist? Interviu

A treia sa cuvantare a fost una inregistrata de stenograma, desi senatorul a strigat de fapt din sala de plen: "Sunt prezent, dar pune-ma absent!".

In alte situatii, unii parlamentari au ajuns sa vorbeasca de numai doua ori pentru ca au fost nevoiti sa depuna juramantul de doua ori. Este cazul lui Radu Stroe, fost ministru liberal, ajuns in PSD, care a depus in decembrie 2012 juramantul ca parlamentar, apoi ca membru al Comisiei pentru controlul activitatii SRI, in februarie 2015.

Deputatul independenet Theodor Paleologu, care acum doreste sa obtina un nou mandat, a vorbit la randul sau doar de doua ori: odata cu ocazia depunerii juramantului, si inca o data in februarie 2014, cand a anuntat ca paraseste PDL si va ramane independent, insumand astfel 38 de secunde de discursuri in Camera Deputatilor in patru ani.

Cine a vorbit cel mai mult

La polul opus, exista parlamentari cu un numar impresionant de cuvantari in plen. Conduce de departe fostul sef al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, cu 4.029 de interventii, majoritatea fiind, evident, ca presedinte al forului, urmat de actualul sef, Florin Iordache, cu 2.364.

Nu este aceeasi si situatia sefului de la Senat, Calin Popescu Tariceanu, care a vorbit doar de 46 de ori.

Dupa acestia, foarte multe interventii a avut senatorul Dumitru Oprea (1.751), senatorul Cristian Anghel (1.496) si deputatul Tudor Ciuhodaru (1.413).

Majoritatea parlamentarilor dintre cei care nu se afla la astfel de extreme au avut o medie de 40-70 de interventii in plenul Camerei Deputatilor si al Senatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#parlamentari vorbit discursuri , #alegeri parlamentare 2016