Ce trebuie sa fac sa votez prin corespondenta

Duminica, 13 Martie 2016, ora 11:37
23196 citiri
Ce trebuie sa fac sa votez prin corespondenta
Foto: captura YouTube / AEP

In premiera, anul acesta alegatorii romani care au domiciliul sau resedinta peste hotare pot vota prin corespondenta la alegerile parlamentare. Pentru ca votul fiecaruia sa ajunga la destinatie in timp util, trebuie parcursi mai multi pasi.

Ziare.com a solicitat Autoritatii Electorale Permanente (AEP) sa prezinte in detaliu acesti pasi, pentru ca orice alegator sa fie sigur ca intentia sa de vot se va materializa.

Iata raspunsul integral primit din partea Directiei comunicare si relatii externe a AEP:

Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa va inscrieti in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta. Va puteti inscrie incepand cu data de 1 aprilie 2016 si pana cu 48 de ore dupa inceperea perioadei electorale pentru alegerile parlamentare.

Modelul cererii pentru inscrierea in Registrul se gaseste pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, la sectiunea "Votul in strainatate", de unde poate fi descarcat accesand urmatorul LINK.

Cererea trebuie completata, datata si semnata si apoi depusa personal sau transmisa prin posta catre misiunea diplomatica sau oficiul consular.

Cererea dumneavoastra trebuie insotita de o copie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu, in cazul in care aveti domiciliul legal stabilit peste hotare, respectiv o copie a actului de identitate si o copie a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile respective.

Cererea trebuie sa contina urmatoarele elemente obligatorii: numele si prenumele, precum si numele anterior casatoriei; codul numeric personal; toate elementele de identificare a adresei de domiciliu sau resedinta, dupa caz; codul postal al adresei de domiciliu sau resedinta, dupa caz; adresa de e-mail; data; semnatura olografa (de mana) a solicitantului.

Dupa cinci zile de la expirarea termenului de inscriere in Registrul electoral, puteti verifica online daca ati fost inregistrat. Pentru aceasta, accesati REGISTRUL ELECTORAL, introduceti datele personale si veti afla daca ati fost inscris cu optiunea pentru votul prin corespondenta.

Posta Romana va va trimite, pana cel mai tarziu cu 30 de zile inainte de data alegerilor, la adresa de domiciliu sau de resedinta indicate in cerere, urmatoarele documente:

 • un plic exterior autoadresat, prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, pe care sunt imprimate numele si prenumele dumneavoastra, adresa de corespondenta, adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenta si un cod de bare care asigura identificarea unica a dumneavoastra. In acest plic vor fi introduse plicul interior si certificatul de alegator;
 • un plic interior prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, in care veti introduce optiunea sau optiunile dumneavoastra de vot, dupa caz. Plicul interior va contine un autocolant cu mentiunea "VOTAT", prevazut cu elemente de siguranta;
 • certificatul de alegator;
 • buletinul de vot prin corespondenta;
 • instructiuni privind exercitarea dreptului de vot, in care se indica si termenul in care alegatorul trebuie sa depuna in cutia postala sau la oficiul postal documentele necesare exercitarii votului prin corespondenta;
 • toate documentele mentionate sunt incluse intr-un al treilea plic, al carui expeditor este Autoritatea Electorala Permanenta.

Toate aceste scrisori sunt trimise cu confirmare de primire. Daca ati confirmat primirea documentelor necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta, nu veti mai putea vota in cadrul unei sectii de votare.

Votarea efectiva decurge astfel:

 • Pe buletinul de vot lipiti autocolantul cu mentiunea "VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul sau partidul pentru care optati;
 • Introduceti apoi buletinul de vot astfel marcat in plicul care nu are niciun semn distinctiv pe el (in plicul interior), apoi sigilati plicul;
 • Completati certificatul de alegator, mentionand data si semnand olograf;
 • Introduceti plicul interior si certificatul de alegator in plicul exterior, pe care il sigilati;
 • Depuneti plicul exterior (care are deja prevazute pe el datele de identificare ale Biroului electoral pentru votul prin corespondenta) la orice oficiu postal sau in orice cutie postala.

Pentru a va familiariza cu procedura completa privind exercitarea votului prin corespondenta, va recomandam videoclipul realizat de Autoritatea Electorala Permanenta, care poate fi vizionat accesand urmatorul LINK.

De asemenea, informatii complete pe aceasta tema gasiti in "Ghidul alegatorului roman din strainatate", care poate fi consultat pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, sectiunea "Votul in strainatate", accesand acest LINK.

Vreau sa votez!

ATENTIE! Data alegerilor parlamentare din acest an nu a fost inca stabilita, insa ele vor fi organizate fie la sfarsitul lui noiembrie, fie la inceputul lunii decembrie, pentru ca alegerile legislative precedente au avut loc in data de 9 decembrie 2012. Deoarece perioada electorala incepe cu 90 de zile inainte de ziua votarii, Ziare.com iti atrage atentia asupra faptului ca termenul de inscriere in Registrul electoral expira, cel mai probabil, la sfarsitul lunii august sau in primele zile ale lunii septembrie.

In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Informatiile oferite astazi au fost obtinute la solicitarea domnului Nick Staicu, care locuieste in Toronto, Canada.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".

Quarterly Report - Editia 4

Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Înaintea alegerilor pentru Primăria Capitalei, edilul Nicușor Dan a declarat că nu exclude o dezbatere față în față cu al doilea clasat în sondaje. Asta după ce Gabriela Firea și...
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
Dezbaterea electorală dintre candidați, atât la alegerile locale, cât și la cele prezidențiale, pare să fi dispărut în ultimii ani. În 2019 nu a existat o dezbatere între Viorica...
#vot corespondenta, #alegeri parlamentare 2016, #vot diaspora , #alegeri parlamentare 2016