Cine a ratat intrarea in Parlament: Ioan Ghise, Cristiana Anghel, Cristina Pocora si Anca Boagiu, printre disparuti

Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 11:59
23015 citiri
Cine a ratat intrarea in Parlament: Ioan Ghise, Cristiana Anghel, Cristina Pocora si Anca Boagiu, printre disparuti
Foto: captura video Digi24

Fosti ministri, parlamentari cu state vechi si politicieni cu probleme penale au ratat intrarea in Parlament la alegerile din 11 decembrie, cele mai multe nume grele fiind de la PNL, iar majoritatea celor cu probleme in justitie provenind de la ALDE.

Fostul ministru al Muncii in Guvernul Ungureanu Claudia Boghicevici nu a mai prins un loc de parlamentar la alegerile din 11 decembrie. Deputat PDL de Arad din 2008, Boghicevici a candidat din nou pe listele PNL, dar fara a reusi sa ajunga in Legislativ.

Nici Verginel Gireada, deputat PNL de Botosani din 2012, nu a reusit sa isi reinnoiasca mandatul. El a fost ales pe listele USL in decembrie 2012, desi cu doar cateva luni mai devreme fusese condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu si uz de fals.

Poate cel mai celebru liberal care a ramas in afara Parlamentului este Teodor Atanasiu, considerat unul dintre greii PNL si un apropiat al fostei presedinte a partidului, Alina Gorghiu. Senator de Alba din 2012 si deputat, tot de Alba, din 2008, Atanasiu a candidat in 2016 pe lista PNL Buzau tot la Senat, fiind chiar cap de lista. Cu toate acestea, nu a reusit sa-si reinnoiasca mandatul.

Nici fostul ministru al Padurilor si Apelor in Guvernul Ponta, Lucia Varga, nu a intrat in Parlament. Deputat de Bihor din 2008, Varga a candidat la alegerile din 11 decembrie pentru un loc de senator de Constanta, dupa o serie de conflicte cu liderul organizatiei de bihorene, Ilie Bolojan. Lucia Varga a fost si presedinta organizatiei de femei a PNL, pozitie din care a demisionat in toamna acestui an.

Fostul prezentator OTV Tudor Barbu, devenit in 2012 senator PPDD si transferat ulterior la PNL, a ramas si el in afara Parlamentului. El a fost pus de PNL cap de lista la Senat in Gorj, dar nu a reusit performanta de a-si reinnoi mandatul in Legislativ.

Cristina Pocora, fost purtator de cuvant al PNL si autor al amendamentului privind dublarea alocatiilor pentru copii, nu a intrat nici ea in Parlament. Deputat din 2008, Pocora a candidat pe 11 decembrie pentru un fotoliu de senator. Desi a deschis lista PNL din Ialomita, Cristina Pocora nu a obtinut mandatul.

Un alt nume greu ramas pe dinafara este cel al Ancai Boagiu. Ministru al Transporturilor in Guvernele Isarescu si Boc si ministru al Integrarii Europene in cabinetul Tariceanu, Boagiu a fost si deputat intre 2000 si 2008, iar in ultimii opt ani a fost senator. Ea a candidat pe 11 decembrie pentru un mandat de deputat de Maramures, dar a pierdut mandatul in fata Vioricai Chereches, mama primarului arestat al municipiului Baia Mare.

Nici Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului in Guvernul Tariceanu si apoi ministru al Muncii in Guvernul Boc, nu a reusit sa acceada in Parlament. Ea a detinut un mandat de deputat PDL din 2008 pana in 2012 si a candidat la parlamentarele din 11 decembrie tot pentru un mandat de deputat de Bucuresti. Barbu a fost insa a sasea pozitie pe lista, iar PNL a reusit sa trimita in Camera inferioara abia trei deputati.

O serie de alti liberali, dintre care si multi senatori si deputati care au incercat sa-si reinnoiasca mandatele, au fost victimele dezastrului electoral inregistrat de PNL la alegerile din 11 decembrie. Printre acestia se numara Vasilica Miron, liderul organizatiei PNL Baia Mare - Mircea Dolha si Alexandru Muraru, fratele geaman al consilierului prezidential Andrei Muraru.

Vezi rezultatele finale: cum s-au repartizat mandatele de senatori si deputati.

Invinsi din tabara puterii

Un alt partid care a esuat sa trimita in Parlament o serie de politicieni cunoscuti este ALDE, formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin. Partid format in cea mai mare parte din traseisti, ALDE a avut la alegerile parlamentare din 11 decembrie si cea mai mare proportie de candidati cu probleme penale. Unii dintre acestia, precum Calin Popescu Tariceanu, Varujan Vosganian sau Steluta Cataniciu, au intrat in Parlament si au reusit sa-si reinnoiasca imunitatea. Altii insa au ramas pe dinafara.

Astfel, Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor in Guvernul Ponta si care are pe rol nu mai putin de trei dosare de coruptie a candidat din nou pentru un fotoliu de deputat de Satu Mare. Desi a fost cap de lista, Silaghi a ratat intrarea in Parlament si, odata cu acest esec, si-a pierdut si imunitatea.

Nici Daniel Chitoiu, fost ministru al Finantelor in Guvernul Ponta, nu a reusit sa fie ales deputat. In 2014 DNA a cerut urmarirea penala a lui Chitoiu in dosarul "Carpatica", pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, dar Camera Deputatilor a respins solicitarea. Odata cu ratarea intrarii in Parlament, Chitoiu ramane fara imunitate, iar urmarirea sa penala poate fi decisa de presedintele Klaus Iohannis.

Un alt candidat ALDE cu probleme penale, care nu a reusit sa-si reinnoiasca mandatul de parlamentar, este Ion Ariton, fost ministru al Economiei in Guvernul Boc. El este cercetat in doua dosare penale: Gala Bute, alaturi de Elena Udrea, si dosarul finantarii PDL, alaturi de Vasile Blaga. Ariton a candidat pentru un mandat de deputat la Sibiu, dar ALDE a obtinut acolo prea putine voturi pentru a-l trimite in Legislativ.

ALDE a ratat alegerea in Camera Deputatilor si a lui Ioan Ghise, a Cristianei Anghel si a Lilianei Minca, toti trei parlamentari traseisti, care s-au remarcat in activitatea politica mai mult prin scandalurile in care au fost implicati sau pe care le-au provocat.

De asemenea, au ramas in afara parlamentului si deputatii Sebastian Ghita si Bogdan Diaconu, dupa ce PRU, partidul pe care l-au infiintat si care in campanie s-a agatat de imaginea lui Victor Ponta, nu a reusit sa intruneasca pragul electoral de 5%.

Nici candidatii independenti nu au avut mai mult succes. Niciunul dintre cei care au vanat un post de parlamentar fara a fi inregimentat intr-un partid nu a reusit sa obtina intrarea in Legislativ. In aceasta situatie sunt fostul ministru al Culturii Teodor Paleologu, fostul ministru al Dezvoltarii si Turismului Elena Udrea si deputatul nonconformist Remus Cernea.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#parlamentari pierdut alegeri 2016 , #alegeri parlamentare 2016
Comentarii
Poza JulianDoe
JulianDoe
rank 5
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
Ma bucur ca nu s-au ales!Erau extrem de antipatici!Maninca pensiile!