A bagat un primar corupt la inchisoare, acum candideaza impotriva lui Dragnea: Trebuie sa luptam peste tot, acolo unde e mai greu, merita si mai mult Interviu

Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 15:01
22351 citiri
A bagat un primar corupt la inchisoare, acum candideaza impotriva lui Dragnea: Trebuie sa luptam peste tot, acolo unde e mai greu, merita si mai mult Interviu
Foto: Facebook / Serban Marinescu

Are 37 de ani, este arhitect si in urma cu cativa ani a dat pe mana DNA un primar care ceruse mita si care, dupa ce a fost prins in flagrant, a ajuns la inchisoare. Inrait de toate cate i s-au intamplat, Serban Marinescu spune ca a decis sa intre in politica. Se bate din partea USR pentru un loc de deputat in Teleorman, judet unde face legea de ani de zile Liviu Dragnea.

"Liviu, oamenilor le e frica de tine. Au ajuns din nou ca pe timpul lui Ceausescu sa le fie frica sa vorbeasca sincer si deschis despre ceea ce cred. Toti ne zic cat de hot esti tu si PSD-istii tai dar incet, ascuns, de frica sa nu ii auda altii. Asta e rezultatul deceniilor de conducere a ta si a PSD-ului: saracie si frica", i-a transmis, luni, Serban Marinescu contracandidatului Liviu Dragnea, intr-o scrisoare deschisa.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Serban Marinescu spune ca a decis sa candideze in Teleorman din cauza situatiei "dramatice". Judetul sta prost in toate statisticile pentru ca "e tinut in subdezvoltare de o mafie corupta". Totul, de la ajutoarele sociale la locurile de munca, trece prin mana PSD. Investitorii fug din cauza coruptiei generalizate, iar PNL a abandonat lupta, sustine candidatul USR.

Si chiar daca, pe de o parte, "DNA isi face treaba", pe de alta parte, e foarte important ca teleormanenii sa aleaga pe 11 decembrie candidati integri, care sa inlature "hotii" din administratie si sa lucreze in folosul cetatenilor, nu in folos propriu, ca pana acum.

Ati devenit cunoscut in 2013, cand ati participat la flagrantul in urma caruia primarul din Ramnicu Valcea a fost arestat. De ce l-ati denuntat? Din dosarele facute de DNA in ultima vreme reiese ca multi oameni de afaceri au dat comisioanele cerute, primarilor sau ministrilor. Nu v-ar fi fost mai bine daca taceati si ii dadeati banii?

Noi am fost un grup de 4 colegi, arhitecti, care am participat, la un concurs public de arhitectura, organizat de Ordinul Arhitectilor pentru amenajarea spatiului public central din Ramnicu Valcea - piata centrala. Noi am castigat acel concurs, am castigat dreptul de a face proiectul, l-am facut impreuna cu cei din primarie, a mers totul foarte bine, n-am avut nicio problema pana la sfarsit. Cand l-am predat, inainte sa ne dea banii care ne reveneau, primarul (Emilian Francu, USL - n.red.) ne-a cerut 10% din ei.

Decizia a fost sa il denuntam. Ne-am dus la DNA, am povestit cazul, lor li s-a parut ca avem destule date incat sa intruneasca suspiciunea de coruptie si am facut flagrant.

Prima oara a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare. Asta a fost foarte ciudat pentru ca suspendarea i-a suspendat si interdictia de a mai exercita functii publice, adica a doua zi dupa ce a fost condamnat el era din nou primar si noi trebuia sa continuam proiectul cu el, ceea ce era imposibil. Dar DNA a facut apel si in cateva luni, la a doua instanta, a luat 4 ani cu executare si s-a dus la puscarie. A iesit de curand (a fost eliberat conditionat in luna martie - n.red.).

Iar proiectul s-a facut, e aproape gata.

Atunci erati arhitect. Cand ati intrat in politica si de ce?

Am intrat in politica atunci cand Monica Macovei a anuntat ca o sa candideze la alegerile prezidentiale. Era la un an-doi dupa ce ni se intamplase chestia cu primarul. Mi s-a parut ca e un om langa care pot sa ma duc sa lupt impotriva coruptiei.

Am sustinut-o, am fost in echipa de campanie, am facut voluntariat si am infiintat alaturi de ea Asociatia M10 si apoi partidul M10. Lucrurile n-au mers atat de bine acolo, asa ca pana la urma mi-am dat demisia si m-am inscris in USR.

De ce ati ales USR? Nu era mai confortabil la PNL sau la alte partide vechi, cu structuri gata asezate?

Eu nu mai cred ca vreunul din partidele vechi are vreo sansa reala de reformare pe termen mediu. Mi se pare imposibil.

Acolo sistemul e atat de mancat de coruptie incat nu cred ca e vreo sansa. Singura sansa e sa alegi o formatiune noua, care pleaca de la inceput pe niste criterii de integritate.

Cum ati decis sa candidati la Parlament?

Am intrat in politica, am stat vreo doi ani, timp in care implicarea mea a fost mai mult pe partea de voluntariat, in spate adica, si dupa aceea m-au convins ca ar trebui sa iesim "in fata".

Daca noi nu se implicam, atunci cine? Foarte mult timp am asteptat sa se implice altii, am sperat ca or sa apara acei politicieni noi, care vor schimba Romania, si vazand ca nu apar, ne-am dat seama ca de fapt noi suntem cei care nu ne implicam, dar ar trebui sa o facem. Si atunci m-am implicat chiar eu.

De ce ati ales sa candidati in Teleorman, impotriva lui Liviu Dragnea, liderul celui mai puternic partid din Romania?

Pentru ca eu am istoria cu primarul de la Valcea, dar eu am mai avut o istorie si in Teleorman. Acum 8 ani am fost batut de niste politisti in sectia 22, dupa un conflict cu un taximetrist, care nu avea sa imi dea rest.

I-am dat in judecata. Acum 8 ani sa dai in judecata Politia era o chestiune destul de spectaculoasa. Toata lumea imi spunea sa nu fac asta, ca o sa am numai probleme, pentru ca in Romania nimeni nu a castigat impotriva Politiei. Totusi, m-am judecat cu ei 8 ani, ba am castigat, ba am pierdut, s-a intors dosarul la Parchet, am inceput inca o data, n-am facut nimic.

M-am dus la CEDO si foarte repede, intr-un an, am castigat procesul impotriva Romaniei, pentru ca CEDO a decis ca statul roman nu mi-a oferit un proces echitabil.

Aceste doua chestiuni m-au inrait destul de mult si m-au facut sa imi doresc sa intru in luptele astea care, initial, par pierdute aparent.

Foarte multa lume considera ca Teleormanul este o zona pierduta, ca n-are niciun sens sa incerci ceva acolo si ca ar trebui sa ne concentram resursele acolo unde avem sanse, pentru ca la Teleorman n-avem nicio sansa, pentru ca PSD-ul e prea mare.

Eu nu am fost niciodata de acord cu ideea asta, mie mi s-a parut ca trebuie sa luptam peste tot, ba chiar acolo unde e mai greu mi se pare ca merita si mai mult.

Asa ca mi s-a parut ca Teleormanul mi se potriveste, si nu numai mie, ci si celor de la USR.

I-ati trimis recent o scrisoare foarte dura lui Liviu Dragnea. Ce va spun oamenii cu care discutati in campanie?

E incredibil ca oamenii, cand discuti cu ei, sunt foarte deschisi si spun tot, pe fata: cat de rau le e cu PSD, cat de mult ii fura, cat de rau e Dragnea. Dar fiecare crede ca numai el gandeste asta si tuturor le e frica.

Vorbesc incet, iti spun doar tie si spun sincer ca nu ar declara aceleasi lucruri public, pentru ca ii tin legati prin tot felul de metode. Pe cei asistati social ii tin prin ajutoarele sociale. Acolo si joburile sunt legate cumva de PSD, administratia e legata de PSD, totul e foarte legat de PSD si oamenilor le e frica sa vorbeasca. Ei iti vorbesc tie deschis, pe fata, dar in acelasi timp iti spun ca n-ar sustine acelasi lucru in public, unde ar putea sa ii vada altcineva.

Spun: "Noi am vota cu altii, dar restul lumii nu o sa faca asta". Fiecare are impresia ca el e singur, dar asta e fals.

Dvs ati inteles cum a reusit Liviu Dragnea, dar si asa-numitii "baroni" judeteni, sa aiba atata putere si autoritate?

Oamenii nu au avut alternativa. Mie mi se pare ca PNL a fost o alternativa jalnica. Eu nu as acuza oamenii, nu mi-as permite vreodata sa ii intreb de ce voteaza PSD, atata timp cat ei chiar nu au avut o alternativa.

Acolo PNL se comporta la fel ca PSD. Cel putin pe unde au castigat puterea au fost la fel: coruptia si hotia e si la PNL cam ca la PSD. Oamenii nu au avut alternativa, nimeni nu i-a bagat in seama.

De aia m-am si dus sa candidez acolo. Oamenii considera ca Teleormanul e un judet pierdut, iar PNL a abandonat lupta de mult.

Daca e atat de corupt, iar presa a scris de nenumarate ori despre afacerile de coruptie din Teleorman, de ce nu vedem arestari, condamnari?

Asta nu stiu sa va spun, habar nu am.

Intr-un articol publicat pe Ziare.com, Catalin Avramescu facea "radiografia falimentului" din Teleorman. Ce arata statisticile despre acest judet?

Teleormanul iese prost in toate statisticile. Are cel mai mare somaj din tara, cel mai mic PIB pe cap de locuitor, abandonul scolar e destul de mare etc. Teleormanul iese prost in toate statisticile pentru ca e un judet tinut in subdezvoltare de o mafie corupta. Au pus mana pe judet, au facut ei afacerile lor, au luat tot, acolo tot ce merge in judet are intr-o forma sau alta legatura cu PSD. Ganditi-va ca cel mai mare angajator era Ion Niculae.

Pe de alta parte, populatia e clar imbatranita. Populatia activa a cam plecat. Cei care au mai ramas sunt oamenii batrani sau copiii. Dar si copiii sunt destul de putini. In general sunt oameni batrani si care si-au pierdut speranta. E o forma de fatalism.

Cum pot fi schimbate lucrurile? Teleormaneanul de rand se gandeste ca are si el un vot, mai are unul si sotia, si vecinii au cateva voturi, dar ele nu sunt suficiente pentru a se aduce judetul in normalitate.

USR nu vine si promite ca rezolva totul in 2-3 ani, dar putem sa incepem. In primul rand, trebui sa candidam si sa propunem o alternativa reala oamenilor astora, nu o alternativa falsa, numai sa fim prezenti acolo.

Apoi, sa ii convingem sa ne voteze si sa incepem sa ii dam la o parte pe cei care au furat pana acum.

Sa va spun cum vad eu problema esentiala a judetului Teleorman. Problema esentiala este ca oamenii sunt saraci acum. E o saracie lipsita de orice fel de speranta. Toata lumea spune: Am vrea locuri de munca. Locurile de munca vin cand firme private fac investitii, fac economia sa mearga, fac firme si pot angaja. Dar nimeni nu vine sa investeasca intr-o zona condusa de corupti. Problema principala si esentiala este sa dam la o parte mafia care a pus stapanire pe judet, ca sa lasam totusi economia reala sa poata sa se dezvolte.

Sunt mai multe exemple mitologice la nivelul populatiei, cum ar fi al celor de la fabrica Pirelli, care au vrut sa vina sa investeasca in Teleorman si au plecat. S-au lovit de gasca de corupti si s-au dus in alte judete, care au fost mai civilizate.

Si atunci, nu poti sa propui ceva ca sa scoti oamenii din saracie, daca nu scapi intai oamenii de hotii care ii conduc.

Si cum puteti face asta?

Prin alegeri, nu putem altfel. Sigur ca si DNA face treaba pe de o parte, dar pana la urma, cel mai important lucru este sa castigam alegerile acolo si sa incepem sa transparentizam administratia si sa o depolitizam.

Sunteti tanar, foarte bine pregatit profesional. De ce nu ati plecat din Romania pana acum, asa cum au facut multi din generatia dvs?

Nu m-am gandit niciodata sa plec. Sunt legat aici de oameni, de locuri. Nu m-am gandit niciodata sa plec, totdeauna m-am gandit cum sa fac sa fie mai bine aici, nu sa plec din tara. Am o familie, am doi copii, o gramada de prieteni. Nu vreau sa plec de aici.

Si am sperante, de aia m-am si implicat. Daca nu aveam sperante, nu ma implicam. Si lucrurile deja se misca. Eu candidez in Teleorman, unde, intr-adevar, lucrurile sunt dramatice, dar pana la urma in tara sunt foarte multe zone in care lucrurile au inceput sa se miste destul de bine. Si ar trebui sa incercam peste tot sa le miscam. Nu putem sa salvam Romania pe bucati, trebuie sa o salvam pe toata.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Serban Marinescu candidat USR Teleorman, #Dragnea Teleorman saracie, #candidati deputati Teleorman , #alegeri parlamentare 2016