Cele mai importante evenimente politice din 2016 in Romania si in lume

Vineri, 01 Ianuarie 2016, ora 12:09
9748 citiri
Cele mai importante evenimente politice din 2016 in Romania si in lume
Foto: Ziare.com

Anul 2015 a fost mai agitat decat era de asteptat. Insa pentru 2016 stim deja la ce sa ne asteptam - pe langa alegerile locale si cele parlamentare, ramane de vazut care vor fi noile aliante pe scena politica si ce va urma pentru premierul Dacian Ciolos.

Iar pe plan extern, SUA vor avea un nou presedinte dupa 8 ani.

Desi in 2015 s-au produs evenimente politice foarte importante, majoritatea avandu-l in centru pe Victor Ponta, care a pierdut pe rand sefia PSD si a Guvernului, acestea au avut declansatori la care putini s-ar fi asteptat.

Victor Ponta a renuntat la conducerea PSD in vara, dand impresia ca doar face un pas inapoi, pentru ca apoi sa fie ales in aceasta functie - intai interimar si apoi deplin - fostul numar 2 din partid, Liviu Dragnea. Apoi, in luna noiembrie, Ponta a demisionat din fruntea Guvernului impreuna cu ministrii, in urma protestelor de strada dupa tragedia din clubul Colectiv si dupa moartea politistului Bogdan Gigina, aflat in coloana oficiala a lui Gabriel Oprea.

Sa ne pregatim de alegeri: Ce optiuni are diaspora, cum votam prin corespondenta Interviu

2015, anul calmarii in politica romaneasca

Romania politica in 2015

Romania incepe astfel anul 2016 cu un nou premier tehnocrat si urmeaza o serie de alegeri - locale si parlamentare.

Pe plan extern, in 2016 vor avea loc alegeri prezidentiale in Statele Unite ale Americii si parlamentare in Rusia.

Alegerile parlamentare si viitorul guvern

In conditiile in care totul va fi linistit si Guvernul Dacian Ciolos va putea sa-si duca la capat mandatul de un an, ramane de vazut ce se va intampla in luna decembrie 2016, dupa alegerile parlamentare.

Marele razboi al anului 2016

In acest moment, PSD si PNL sunt umar la urmar, fiecare partid fiind cotat cu aproximativ 35 la suta in sondaje, iar celelalte formatiuni sunt cu mult in urma, in jurul pragului de 5 la suta. Ceea ce pare exclus este o guvernare PSD-PNL. La fel cum este greu de crezut ca, fara evenimente notabile in acest an, tabara castigatoare sa reuseasca sa aiba majoritate parlamentara cu doar inca una dintre formatiunile mici.

Opinie politica: Schimbarea adevarata? Doar prin vot, in 2016

Un alt semn de intrebare este daca viitorul premier ar putea ramane in continuare Dacian Ciolos sau, in cazul in care PNL va castiga alegerile, i s-ar da dupa doi ani sansa lui Catalin Predoiu. In ce priveste PSD, este foarte greu de crezut ca si-ar mentine propunerea din noiembrie pentru postul de premier, respectiv Liviu Voinea.

In ce il priveste pe deputatul Victor Ponta, inca exista un semn de intrebare privind o eventuala candidatura la alegerile parlamentare.

Ce va face Dacian Ciolos?

Pe de alta parte, actualul premier a anuntat ca nu vrea sa intre in politica: "Nu ma intereseaza sa ma prezint la alegerile din 2016. Vreau sa-mi duc la bun sfarsit mandatul". Inainte de Craciun, premierul a spus ca acest Executiv independent politic nu poate face minuni intr-un an de zile, dar isi propune sa puna bazele pe care sa se construiasca dupa alegerile din 2016.

Ciolos: Tehnocratia, pe termen lung, pune in pericol democratia. Nu poti sa salvezi o tara intr-un an

"Cred ca o tehnocratie pe termen lung poate sa puna in pericol democratia. (...) Daca tehnocratia salveaza Romania? Nu poti sa salvezi o tara intr-un an de zile. Nu poti intr-un an de zile si cu un guvern tehnocrat sa salvezi sau sa reformezi", au fost cuvintele prin care Ciolos practic a lamurit ca mandatul sau inseamna doar un an si ca nu exista motive pentru care sa se poata prelungi.

Avantajele si dezavantajele Guvernului Ciolos in 2016

"Nu am intentia sa ma prezint la alegerile din 2016 si nu pentru asta am acceptat mandatul de prim-ministru", a mai precizat Ciolos.

Pentru Ciolos, inceputul de an inseamna si vizite externe si intalniri cu lideri europeni - cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande si premierul olandez Mark Rutter.

In 2016, strada va scoate Raul din politica

Aliante in politica romaneasca din 2016

Pare tot mai clar ca nicio alta formatiune nu este sigura ca poate intra in acest moment singura in Parlament. UDMR, PMP, ALDE si PRM inca mai au de luptat pentru a fi sigure de 5 la suta, conform sondajelor, iar UNPR a scazut destul de mult. Celelalte formatiuni nici nu pot visa in acest moment sa atinga pragul electoral.

Astfel, este posibil sa se formeze aliante, colaborari sau "intelegeri" intre un partid mic si unul dintre cele doua mari. O astfel de colaborare ar putea fi si intre PNL si ALDE si, desi pana acum nu a fost facut niciun anunt oficial, sunt clare semnele de ruptura intre formatiunea lui Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin si PSD-ul lui Liviu Dragnea. Un anunt in acest sens ar urma sa fie facut in primele zile dupa Sarbatori.

"Nu s-a pus problema de acum sa discutam de o formula de sustinere la consiliile judetene cu partidul domnului Tariceanu, dar nu o exclud, ba dimpotriva", a declarat Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu trage linie si vorbeste despre nerealizarea anului 2015

Ce partid poate castiga alegerile din 2016 impotriva aliantei Iohannis - Ciolos?

Alte semne de intrebare sunt si din partea PMP, partid condus de Traian Basescu, in perspectiva alegerilor parlamentare, dar si cum se va descurca formatiunea lui Mircea Geoana, PSRO, si daca fostul ministru de Externe va alege ca partidul sau sa candideze separat la alegeri.

Nu in ultimul rand, dupa "separarea" ALDE - si implicit a fostului PC - de PSD, ramane de vazut si ce tactica va aborda UNPR, formatiune care a fost la guvernare de la infiintarea sa, insa nu a intrat niciodata pe cont propriu in Parlament.

Alegerile locale

Toate aceste aliante se vor contura cel mai bine atat inainte de alegerile locale, cat si imediat dupa. Astfel, votul din luna iunie este foarte important in vederea parlamentarelor din doua motive, cel al aliantelor si acela ca astfel se vor stabili "teritoriile" partidelor.

Poate cea mai importanta batalie se va da la Primaria Capitalei, unde trimiterea in judecata a lui Sorin Oprescu il scoate practic din cursa pentru alegerile din 2016. Favoritul PNL este Cristian Busoi, insa este lasat loc de razgandire.

PNL vrea primariile din Bucuresti - ce spune un posibil candidat despre Primaria Capitalei, integritate si PSD

PNL Bucuresti il propune, oficial, pe Cristian Busoi candidat pentru Primaria Capitalei (Video)

6 candidati cu care PNL ataca alegerile din 2016

PSD ar vrea sa mearga pe mana Gabrielei Firea, sotia primarului PSD din orasul Voluntari, Florentin Pandele, dupa cum a spus Liviu Dragnea. Nici presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, nu exclude o candidatura proprie.

Totodata, nici fostul presedinte Traian Basescu nu a exclus o eventuala candidatura la Primaria Capitalei, pe care a condus-o intre 2000 si 2004, insa in declaratiile sale a lasat sa se inteleaga ca ar evita acest lucru.

Basescu: La haosul care e in Bucuresti, ar avea nevoie de mine, dar nu ma mai inham

Basescu, din nou la Primaria Capitalei? Ce spune despre o posibila candidatura

Promisiunile de integritate ale candidatilor

Inainte de toate aceste calcule pentru alegeri, partidele trebuie insa sa respecte promisiunile de integritate facute in ultimele saptamani - atat la PSD, cat si la PNL.

Liberalii au adoptat criteriile de integritate la Consiliul National din 11 decembrie, subliniindu-se ca nu vor fi acceptati traseisti, penali si plagiatori, iar Alina Gorghiu a spus ca "vor fi anumite pierderi" in randurile potentialilor candidati.

Decalogul PNL: Cele 10 reguli pe care vor trebui sa le respecte candidatii liberali la alegeri (Video)

Cele zece criterii ce trebuie respectate de candidati sunt, potrivit purtatorului de cuvant al liberalilor, Ionut Stroe, "lustratia, traseismul politic, nepotismul, contractele si relatia cu statul, falsul in declaratii, starile de incompatibilitate si conflict de interese, eventualele atitudini discriminatorii, eventualele datorii pe care le au candidatii la bugetul de stat, forme de plagiat si problemele penale".

Si social-democratii se asteapta sa aiba probleme in stabilirea candidatilor din cauza criteriilor de integritate, existand deja voci in PSD care sustin acest lucru.

Pe cine votam? Primarii Romaniei si problemele lor penale

Pe cine votam in 2016? Sefii de CJ si problemele lor penale

Mai trebuie spus ca, dintre cei 47 de primari ai municipiilor resedinta de judet si din Bucuresti, alesi in iunie 2012, 23 au avut probleme penale sau de incompatibilitate de la precedentele alegeri locale, iar aproape trei sferturi (29) dintre cei 41 de presedinti de consilii judetene alesi in luna iunie 2012 au avut sau au probleme penale.

Condamnari grele in 2015: Judecatori, politicieni sau oameni de afaceri care au ajuns dupa gratii

Evenimentele politice din lume, in 2015

Cel mai important eveniment politic pe scena internationala este de departe alegerea presedintelui Statelor Unite ale Americii, dupa 8 ani de mandat Barack Obama. In acest moment, pare ca lupta finala se va da intre republicanul Donald Trump si democrata Hillary Clinton.

Trump sta mai bine in sondaje decat urmaritorii sai republicani, Ted Cruz si Marco Rubio, in ciuda declaratiilor sale controversate, in timp ce Clinton are un usor avans in fata lui Bernie Sanders. Alegerile vor avea loc pe 8 noiembrie, in aceeasi zi cu partialele pentru Senat si Camera Reprezentantilor.

De ce crede Donald Trump ca o sa castige alegerile americane

Un alt scrutin important este cel din Rusia, unde vor fi alegeri parlamentare pe 18 septembrie. Favorit este insa de departe partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unita, care la alegerile din 2011 a obtinut aproape jumatate din locurile din Parlament. Aflat pe un val de popularitate fara precedent, de aproximativ 90 la suta, presedintele rus poate spera la un scor si mai bun la aceste alegeri.

In Europa vor mai fi alegeri prezidentiale in Austria si Portugalia si parlamentare in Slovacia, Cehia, Lituania, Muntenegru, Macedonia si in Irlanda, precum si in Georgia. Alegeri locale se vor desfasura in Marea Britanie, inclusiv in Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cele mai importante evenimente politice 2016, #evenimente politice Romania 2016, #alegeri locale 2016, #alegeri parlamentare 2016, #alegeri prezidentiale SUA 2016, #alegeri parlamentare Rusia 2016 , #alegeri parlamentare 2016