Cum a crescut numarul alegatorilor din diaspora "de 1.000 de ori intr-o singura zi"

Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 17:43
16676 citiri
Cum a crescut numarul alegatorilor din diaspora "de 1.000 de ori intr-o singura zi"
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anuntat, marti, ca numarul romanilor din diaspora inscrisi in Registrul Electoral este de peste 600.000, in conditiile in care la incheierea perioadei de inscriere voluntara, 14 septembrie, erau sub 10.000 de inscrisi. Desi pare de neinteles, exista o explicatie.

Numarul exact al alegatorilor romani, conform inregistrarilor oficiale operate in Registrul Electoral, este de 18.935.857, iar, dintre acestia, 609.962 de alegatori au domiciliul sau resedinta in afara tarii, a anuntat marti AEP.

In urma cu o saptamana, insa, AEP anunta ca mai putin de 10.000 de romani din diaspora s-au inscris in Registrul Electoral.

FADERE (Federatia asociatiilor de romani din Europa) a remis, miercuri, un comunicat de presa in care a sustinut ca diferenta dintre cele doua valori s-ar datora unor "uneltiri impotriva diasporei" puse la cale de PNL si PSD.

"Ieri, Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat ca numarul alegatorilor din diaspora inscrisi in Registrul Electoral a ajuns peste noapte la 609.962!!!. La inchiderea perioadei de inscriere erau anuntate abia 9.116 de cereri depuse de romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate, dintre care 6.673 optasera pentru votul prin corespondenta, iar 2.443 pentru sectii de vot.

Dupa ce timp de cateva luni toti reprezentantii guvernului, inclusiv premierul Dacian Ciolos se plangeau ca s-au inscris foarte putine persoane in Registrul Electoral din diaspora, numarul acestora a crescut brusc de 1 000 de ori, intr-o singura zi.

Se presupune ca cei 600 000 sunt de fapt cetateni romani cu domiciliul in strainatate (cu pasaport CRDS). Ciudat este insa faptul ca reprezentantii AEP si ai guvernului au indemnat in nenumarate randuri ca si cei din aceasta categorie sa se inscrie in Registrul Electoral. Daca tot aveau de gand sa ii introduca in listele permanente, de ce i-au pus sa se inscrie in registrul electoral?", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com sub semnatura presedintelui FADERE, Daniel Tecu.

Acesta subliniaza faptul ca "modificarea de ultima ora ii afecteaza pe candidatii independenti din diaspora care pana acum ar fi trebuit sa stranga doar 1.000 de semnaturi, pe cand dupa aceasta modificare vor fi obligati sa adune 6.090 de adeziuni pentru a-si anunta candidatura", conform cadrului legal in vigoare.

FADERE cere AEP ca numarul de semnaturi pe care il va solicita candidatilor independenti din diaspora sa fie de "1% din cei inscrisi in Registrul Electoral, asa cum s-a comunicat pana acum".

Mai mult, liderul FADERE este convins ca PSD si PNL fac "manevre" pentru a-i impiedica pe romanii din diaspora sa candideze ca independenti.

"Scopul lor este sa isi trimita clientela politica din tara sa candideze pe cele cateva locuri alocate diasporei. Problema acestor 'Agamita Dandanache' trimisi de la centru este ca nu cunosc problemele romanilor din afara tarii si ca singura lor preocupare este sa indeplineasca slugarnic toate ordinele sefilor politici", sustin cei de la FADERE.

Cum explica AEP diferenta

Intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com de AEP se fac cateva precizari suplimentare.

"Din totalul de 609.962 de cetateni romani inscrisi in Registrul Electoral cu domiciliul sau resedinta in afara tarii, datele referitoare la un numar 600.290 reprezinta importul de la Directia Generala de Pasapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, in evidentele careia acestia sunt trecuti cu domiciliul in strainatate, avand pasapoarte CRDS, (cu mentiunea 'domiciliu in strainatate') si figurand automat in Registrul electoral ca cetateni romani cu drept de vot in Circumscriptia electorala nr. 43 pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate.

Diferenta de 9.672 o reprezinta cetatenii romani cu domiciliul in Romania si resedinta in afara tarii. Dintre acestia, 6.937 au optat pentru votul prin corespondenta, iar 2.735 pentru votul la o sectie de votare din apropierea locuintei.

Facem precizarea ca fiecare cetatean roman figureaza o singura data in Registrul Electoral", se arata in comunicatul de presa al AEP.

Totodata, institutia tine sa sublinieze ca "speculatiile vehiculate in spatiul public privind un presupus risc de fraudare a alegerilor in diaspora sunt neintemeiate".

Mai mult, AEP reaminteste ca "orice tentativa de vot multiplu va fi impiedicata de sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, care va fi utilizat si in sectiile de votare din strainatate".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#numar romani diaspora Registrul Electoral, #romani strainatate inscrisi Registrul Electoral , #alegeri parlamentare 2016