Cum se stabileste data alegerilor parlamentare si care ar fi singurele date posibile

Miercuri, 31 August 2016, ora 10:30
6525 citiri
Cum se stabileste data alegerilor parlamentare si care ar fi singurele date posibile
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul este asteptat sa anunte astazi data alegerilor parlamentare din acest an, neavand decat doua variante intre care ar putea sa aleaga: 4 si 11 decembrie.

Legea 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor prevede faptul ca data alegerilor se stabileste prin hotarare de Guvern, cu cel putin 90 de zile inainte de ziua votarii, prin urmare in acest moment data de 27 noiembrie, mentionata in mass-media ca posibila data a scrutinului, nu mai este o optiune, pentru ca pana atunci au ramas mai putine zile, a confirmat pentru Ziare.com Septimius Parvu, expert in buna guvernare si procese electorale la Expert Forum (EFOR).

Pe de alta parte, chiar daca legislatia nu prevede reguli exacte referitoare la data la care trebuie sa aiba loc alegerile, exista totusi cateva restrictii, a mai precizat acesta.

Astfel, legea electorala prevede ca alegerile se desfasoara intr-o singura zi, care poate fi numai duminica.

De asemenea, Constitutia Romaniei prevede la art. 63 ca noul parlament trebuie sa se intruneasca in maximum 20 de zile de la alegeri. Cum mandatul unui parlamentar este de 4 ani si nu poate fi prelungit decat in conditii exceptionale (stare de mobilizare, razboi, asediu sau urgenta), singurele date posibile pentru scrutin sunt 4 si 11 decembrie, tinand cont de faptul ca sedinta de validare a vechilor parlamentari a avut loc pe 20 decembrie 2012.

"Varianta 4 decembrie nu este cea mai potrivita din perspectiva prezentei scazute la vot, avand in vedere ca exista zilele libere aferente Zilei Nationale. Cel mai probabil alegerile vor avea loc pe 11 decembrie. Evident ca partidele politice vor organizarea alegerilor cat mai repede, pentru a forma noul guvern politic", a declarat Septimius Parvu.

Guvernul este singurul care decide

Guvernul este cel care are rolul de a aproba, la recomandarea Autoritatii Electorale Permanente (AEP) sau Ministerului de Interne hotarari care au legatura cu organizarea alegerilor, in cadrul perioadei electorale, a mai precizat expertul EFOR.

Tot Guvernul are si atributii legate de aprobarea cheltuielilor necesare pentru pregatirea si desfasurarea alegerilor si asigura prin intermediul unor institutii precum prefecturile asistenta tehnica pentru organizarea alegerilor.

Intrebat in ce masura stabilirea datei alegerilor depinde de partidele parlamentare, tinand cont ca Guvernul Ciolos este unul format din tehnocrati, Septimiul Piarvu a precizat ca "deciziile sunt luate de Guvern indiferent daca este alcatuit din tehnocrati sau din partide politice".

"Acesta trebuie sa isi exercite atributiile conform legii, iar partidele politice nu au niciun rol decizional. In cazul de fata, Guvernul s-a consultat cu partidele, nefiind insa o obligatie legala", a subliniat acesta.

Vom putea vota pe liste suplimentare

Analistii politici spun ca PSD insista pe organizarea alegerilor in data de 4 decembrie, fiind avantajati de o prezenta redusa la vot a celor care pleaca in minivacanta de Ziua Nationala, electoratul PSD fiind votat cu precadere de persoanele in varsta si din mediul rural.

Insa, Florin Iordache, presedintele interimar al Camerei Deputatilor, a declarat ca 4 decembrie este o data mai buna pentru a grabi formarea unui nou guvern, sustinand ca "fiind vorba de liste judetene, oamenii au posibilitatea in ziua alegerilor, respectiv pe 4, sa poata vota oriunde in cadrul judetului".

Intr-adevar, conform art. 51 din Legea alegerilor, la acest scrutin in care ne vom stabili viitorii senatori si deputati se va putea vota pe liste suplimentare, confirma Septimius Parvu.

Art. 51.

(2) In listele electorale suplimentare utilizate in sectiile de votare din tara vor fi trecute, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, urmatoarele persoane:

a) persoanele care se prezinta la vot si fac dovada ca au domiciliul sau resedinta pe raza sectiei de votare respective, insa au fost omise din lista electorala permanenta;

b) persoanele care se prezinta la vot si fac dovada ca au resedinta pe raza sectiei de votare respective, insa nu au facut cereri de inscriere in Registrul electoral cu adresa de resedinta;

c) persoanele care in ziua votarii se afla in alta unitate administrativ-teritoriala decat cea unde isi au domiciliul sau resedinta si care fac dovada ca au domiciliul sau resedinta pe raza circumscriptiei electorale in care se afla sectia de votare respectiva;

d) membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si operatorii de calculator, daca au domiciliul sau resedinta pe raza circumscriptiei electorale in care se afla sectia de votare respectiva;

e) persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii sau cu verificarea dispozitivului de mentinere a ordinii, daca au domiciliul sau resedinta pe raza circumscriptiei electorale in care se afla sectia de votare respectiva;

f) candidatii, daca acestia candideaza in circumscriptia electorala respectiva.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#stabilire data alegeri parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016