Detalii in premiera despre cum se asigura Guvernul ca votul tau nu va fi furat pe 11 decembrie - Interviu

Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 18:34

   

Detalii in premiera despre cum se asigura Guvernul ca votul tau nu va fi furat pe 11 decembrie - Interviu
Alegerile parlamentare din acest an sunt primele organizate de un guvern tehnocrat. Ziare.com a aflat in premiera detalii despre felul in care se va inregistra video numararea voturilor in sectii, astfel incat sa fim siguri ca votul nostru nu va fi furat.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Adrian Moraru, consilier al ministrului de Interne, explica de ce nu vor mai putea fi anulate fraudulos voturi prin dubla stampilare, metoda despre care au existat suspiciuni ca ar fi fost folosita in trecut.

Moraru ne-a prezentat "cheile de control" care vor duce la prinderea posibililor infractori si sustine ca, in sfarsit, dupa aproape 100 de ani, tehnologia va invalida celebrul principiu stalinist "nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile".

Ministrul de Interne, Dragos Tudorache, a anuntat mai multe masuri de prevenire a fraudei electorale. Astfel, in premiera, numararea buletinelor de vot va fi filmata. De ce s-au luat aceste masuri? Au existat suspiciuni sau chiar cazuri concrete de fraudare a ultimelor alegeri?

Aceste masuri au fost luate pentru a intari increderea votantilor ca orice vot exprimat in timpul zilei alegerilor este numarat corespunzator si pentru a elimina curentul popular care afirma ca "eu votez, dar stiu eu cum numara ei voturile?".

Altfel spus, am ajuns in 2016, la 93 de ani distanta, sa facem imposibil prin tehnologie un principiu exprimat de Stalin: Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile. Ei bine, acum conteaza voturile, pentru ca, prin inregistrarile audio-video, acum vom sti cine si cum numara. Si orice frauda ar putea sa apara o sa avem dovada ei.

Care sunt principalele noutati introduse prin hotarare de guvern?

Noutatile sunt doua. In primul rand, am vrut sa ne asiguram ca o metoda de fraudare larg mentionata va fi stopata - ma refer la posibilitatea aplicarii pe buletinele de vot ce sunt numarate a unor stampile pentru a anula buletinele de vot in favoarea unor candidati.

Ne-am gandit cum putem sa ne asiguram ca aceste stampile sunt supravegheate printr-o metoda sigura, astfel incat dupa ora 21:00 in sectia de votare sa nu mai existe la indemana cuiva o stampila VOTAT.

In acest sens, stampilele cu mentiunea VOTAT urmeaza a fi sigilate intr-un plic special autoadeziv, de felul celor folosite in zona de duty free a aeroporturilor. Aceste plicuri asigura pe de o parte posibilitatea verificarii continutului plicului, ele fiind din plastic transparent, iar pe de alta parte plicul nu mai poate fi desigilat pentru a scoate stampile de acolo pentru a fi folosite la anularea buletinelor. Mai mult, aceasta procedura de sigilare are loc in fata camerei de filmat a tabletei sectiei de votare care filmeaza aceasta procedura.

A doua masura vizeaza exact filmarea tuturor procedurilor din sectia de votare dupa ora 21:00 si pana la parasirea sectiei de votare de catre membrii acesteia. In acest sens, operatorul sectiei de votare (persoana care pe durata votarii scaneaza CNP-urile persoanelor care voteaza pentru a preveni votul multiplu, folosind tableta din dotare ce este prevazuta cu o camera de luat vederi de o rezolutie excelenta si un microfon ce capteaza fidel discutiile) o sa porneasca filmarea imediat dupa inchiderea sectiei de votare (pentru alegatori), urmand sa surprinda toate procedurile derulate ulterior: sigilarea fantelor urnelor, sigilarea stampilelor, anularea buletinelor neintrebuintate, numararea persoanelor din listele electorale permanente si suplimentare care au votat, deschiderea urnelor, citirea buletinelor de vot si consemnarea rezultatelor, precum si completarea si semnarea proceselor verbale cu rezultatele alegerilor.

Asadar, fara personal suplimentar si utilizand aceeasi infrastructura existenta in sectiile de votare, introducem aceasta operatiune noua care aduce mai multa siguranta si corectitudine procesului electoral.

Precizez ca este vorba strict de ceea ce se intampla in sectia de votare dupa incheierea votarii. Prin cadre generale nu trebuie inteles ca se filmeaza doar partial sau doar de foarte departe toata activitatea din sectie.

Exprimarea respectiva vine sa precizeze ca inregistrarea este neintrerupta pe toata durata acestor proceduri, ca ea surprinde intr-un cadru general pe toti cei prezenti in sectie, precum si toate materialele electorale folosite de acestia (urne, buletine de vot, stampile samd).

Au toate partidele care candideaza dreptul la membri in birourile sectiilor de votare? Dar independentii? Nu exista riscul ca voturile date pentru ei sa fie fraudate de competitorii electorali (care au reprezentanti ce asista la numaratoare)?

Conform Legii 208/2015, din Biroul electoral al sectiei de votare fac parte, pe langa presedinte si loctiitor, alti 5 pana la 7 membri. Partidele parlamentare au prioritate in a desemna reprezentanti. Foarte probabil, partidele mici nu pot sa aiba reprezentanti in aceste sectii, dar acestia ii inregistreaza de cele mai multe ori ca observatori. Este de mentionat faptul ca deciziile la nivelul sectiei de votare se iau de presedinte, prin urmare, faptul ca un partid are un membru in biroul sectiei de votare, iar altul doar un observator nu are un impact semnificativ diferit.

Fraudarea acestor voturi despre care vorbiti, cele pentru partidele mici, nu are cum sa se produca decat daca, in iresponsabilitatea lor, a celor prezenti, acestia fac aceste proceduri cand sunt filmati "live" pe perioada numararii voturilor. Aceste fapte sunt penale, iar proba o constituie chiar inregistrarea video care vine sa surprinda aceste fapte, daca cineva are iresponsabilitatea sa faca asa ceva.

Noi insa avem convingerea ca efectul Hawthorne o sa functioneze din plin. Acest efect, descoperit in anii '20, arata ca oamenii tind sa lucreze mai bine, mai eficient si sa respecte mai mult regulile atunci cand stiu ca sunt supravegheati.

Poate fi impiedicata introducerea in urne a buletinelor gata stampilate in favoarea unui partid, metoda de fraudare despre care s-a vorbit mult la alegerile de pana acum?

In principiu, orice act ilegal al unui membru al sectiei de votare nu poate fi blocat cu totul, dar printr-o serie de masuri putem sa le impiedicam sau sa le descoperim.

Introducerea mai multor buletine in urna este blocata de faptul ca, daca cineva ar reusi totusi sa faca asta, numarul celor care apar ca au votat la sectie o sa fie altul decat cel care rezulta din numararea semnaturilor de pe liste si confruntarea cu numarul de buletine scoase din urna.

Chiar daca pentru acele 5-10-50 de buletine bagate in urna ii trece cuiva prin cap sa si semneze in dreptul unor persoane care nu au venit la vot, acest lucru presupune o complicitate la aceasta frauda a unui membru care este responsabil de o parte din listele de votare si care sa permita aceasta fapta, de semnare in fals.

Chiar si in aceste conditii, frauda este descoperita prin compararea cu numarul de CNP-uri scanate de operatorul sectiei de votare prin aplicatia controlata de STS pentru AEP.

Posibilitatea ca si operatorul sa fie la randul sau complice si sa participe alaturi de ceilalti este exponential redusa, avand in vedere numarul persoanelor care trebuie implicate intr-o asemenea schema de fraudare. Si chiar si intr-un asemenea caz exista alte masuri specifice, despre care nu vreau sa discut, care pot sa indice frauda.

La alegerile locale, reprezentantul USB in una dintre sectii spunea ca este "extrem de usor sa fraudezi" si explica si cum se poate face asta. Ce parere aveti?

Nu comentez declaratiile concrete ale unor participanti la alegeri. Tot ce pot sa spun e ca inregistrarea audio-video a procedurilor o sa ne arate la aceste alegeri daca aceste presupuse nereguli exista sau nu.

La alegerile locale din primavara, sute de mii de buletine de vot nu au iesit la socoteala si, desi USB a cerut verificarea sacilor cu voturi, acest lucru nu a fost permis.. De aceasta data vom avea acces la numararea voturilor din saci, in cazul in care apar sesizari de frauda?

Renumararea buletinelor de vot este la latitudinea Birourilor de circumscriptie sau a Biroului Electoral Central. Ea a fost permisa mereu de lege, dar trebuie decisa de o autoritate electorala in fata careia trebuie aduse dovezi semnificative pentru a face acest lucru, simpla cerere nu este suficienta pentru a convinge BEC ca deschiderea sacilor o sa produca un alt rezultat.

Va reamintesc ca de multe ori contestarea are loc dupa ce procesele verbale realizate au fost semnate de reprezentanti ai unor competitori politici care au certificat ca la nivelul sectiilor respective nu au fost nereguli.

In acest caz, e greu sa convingi BEC sa redeschida sacii din moment ce propriii tai reprezentanti au semnat procesele verbale si nu au semnalat nicio neregula.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7327 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
PSD.Erie
rank 5
Toarasi, domne, cele mai multe voturi sa fura la americani, sa stiti
Asa ca, dragi toarasi si pretini, sa nuva mai mirati de une a invatat astia ai nostri casa fure, ca chiar dacai filmeaza astia ai lu toarasu Ciolo$, tot gaseste iei o metoda casa mai ciordeasca niste voturi.

http://www.nytimes.com/2016/11/04/opinion/the-strange-career-of-the-voter-fraud-myth.html?_r=0

Deaia toarasi, io zic casa sa desfinteze domne toate partidele si sa ramaie numai un singur partid, ca la chineji, care a vazut toata lumea ca chinejii, chiar daca are un singur partid, ia facut pa americani datori vanduti la iei. Si americanii are doo partide, nu unu.

SA TRAITI !
Doresc disparitia PSD
rank 5
Dna Camelia Badea ! Totul este SPOIALA !. Legea electorala FURA cel
....mai mult.

Cum ?
Prin redistribuirea voturilor.

Votul celor care nu intra in parlament, trebuie sa se piarda si nu sa fie dat adversarilor ca sa formeze o majoritate.

Nu te fura adeversarul, dar te fura BEC, autoritatea elecdtorala..
De ce nu este intrebat partidul ce are voturile respecdtive, carui partid vre sa dea vfoturile.

Asa ar fi corect.
adevar
rank 1
sarmanul Liviu et comp,nu mai pot sa fenteze!
chiar daca turma lor est emai numeroasa,sper ca virgula corectitudinea alegerilor sa dea castig de cauza oilor si nu caprelor!
Hamurabi
rank 3
Adica sa inteleg ca
faceti pe vajnicii liberali oi si pe Csiokolos berbec.
Apollo13
rank 3
Auzi amice!
Degeaba masurile acestea....daca presedintele va face de capul lui asa cum a spus....degeaba votam! Deci la ce bun numaratoare, filmare, etc? Joiannis va face cum il taie capul ca sa aibe guvernul domniei sale. Curat democratic!
schmit
rank 5
Apulica@ la ce bun numaratoare, filmare,etc? Numai
asa sa vedem si noi cat a furat draKne!!
in ani trecuti!!
geom
rank 2
Aha
Si sa vezi daca castiga pe bune. Ce va mai faceti voi, intelectualilor? Pe cine mai acuzati? Ca pana acum se furau voturile, d-aia castiga PSD-ul. Acum ce-o sa mai faceti?
Hamurabi
rank 3
Romane,oriunde ai fi,
dormi linistit in ziua alegerilor,votul tau este DEJA furat.Candva,un infatuat de iobag ardelean,unul Rus,a zis ca in Romania sunt cam 18 milioane de romani cu drept de vot.Dupa acesta cifra s-au dimensionat circumscriptiile electorale de pe teritoriul Romaniei.Repet de pe teritoriul Romaniei.Adica cele 18 milioane teoretice s-au impartit la nus
tiu exact cate zeci de mii de viitori alegatori pe cap de deputat si senator si a rezultat un kolhoz de vreo 600.Numai ca insusi Sasehausen cu Gestapoul=SRI sustin ca in strainatate sunt 3-4 milioane de romanasi ...care trebuie sa voteze.Daca luam de bune inventarul Gestapoului cele 3,5 milioane de rumanasi se inghesuie pe 4 deputati si 2 senatori sa-i reprezinte,dar nu sunt scosi din calcule la dimensionarea circumscriptiilor electorale din Rromkiolannia.In concluzie,practic un sfert din deputatii si senatorii din Rromkiolannia sunt alesi prin fals neexistand votanti.Astia sunt cadrele Gestapoului din viitorul sparlament.Daca nu imi credeti rationamentul faceti voi unul mai bun si mai logic.
Va pierdeti degeaba timpul sa votati.Sunteti deja votati.
Doresc disparitia PSD
rank 5
Nu sunt furat la votare,sunt furat la numarare,prin redistribuire. "
Sa intrebe partidul meu, cu sa DARUIM voturile !
4ofjuly
rank 2
Buna
Masura,sa speram ca vor fi alegeri "mani pulite",fara urne de votat plimbate de sefii de partid.Pentru democratizarea
Dvs propun sa vizitati situl: http://www.spersacrapi.net/
unde cetatenii refulati pot sa-si satisfaca angoasele.
ciorbadeburta
rank 1
Perfectionarea Fraudarii
Perfectionarea fraudarii
Prevederea actuala nu se refera la inceputul votarii ce se face cu stampilele si voturile care urmeaza sa fie stampilate. Nu este o supraveghere pe acest capitol unde deja pot fi introduse in urne voturi fictive favorabile candidatilor eligibil garantati.
Prevederea nu specifica nimic impotriva sectiilor de vot fantoma care functioneaza ca o sectie de vot normala dar nu se prezinta nici-un votant. Liste ,semnaturi CNP-uri totul ca intro sectie normala unde se adaoga o copie video de la o sectie adevarata.Unde sint aceste sectii fantoma? Acolo unde participa penalii,muraturile societatii, aceste se chiama sectii eligibile garantate.
Huzum
rank 2
Mia degraba cum va fi furat de Soros
cu ajutorul serviciilor ! Serviciile trebuie rase total caci sunt cei mai mari tradatori de tara acolo !
DemonBanal
rank 5
tot ce conteaza este ca psd+aliat(i)
de asta dragnea e ambetat :)
daca nu guverneaza,psd ramine fara dragnea
iar dragnea fara libertate...

cit despre pontalau,soarta lui e pecetluita,
va trebui sa se angajeze ca paznic la supermarket :)
MosGerila
rank 5
M-as mira ca Ponta sa poata ocupa acest post de responsabilita
are nevoie si de o atestatie de cazier virgin :)))
Si asta este mai complicat decat doctoratul :)))
schmit
rank 5
P.Monta paznic la supermarket??
Nu se poate ...cu cazier??
Drakne condamnat penal poate insa Premier :)))))
MosGerila
rank 5
Tov. Dracnea rade subtirel sub mustacioara: stie ca decedatii nu
apar pe video :)))
Asa caaaa... "votul tau nu va fi furat pe 11 decembrie".
Ci pe 12 decembrie :)))
CONTESTATARUL
rank 1
NU il vor fura Altzii : il fura EL, Guvernuu’ … :)
NU il vor fura Altzii : il fura EL, Guvernuu’ … :)
Mai vor o Tura Cvardupla.

Abia li s-a invatzat Matzuu' Gros la furat ...
CONTESTATARUL
rank 1
NU il vor fura Altzii :
NU il vor fura Altzii : il fura EL, Guvernuu’ … :)inainte de altii ...
doru0506
rank 4
si daca pe tableta este un film prestabilit dinainte de 'sistem'...
...se numara voturile ,se fraudeaza in voie..si cind se verifica ruleaza filmul 'teatrul cu papusi'...apoi stampile cu VOTAT se pot replica in nestire sub diverse forme ca sa fie lipite de podul palmei sau mineca hainei si la manipularea votului, la atingerea votului 'se face treaba' chair in fata camerei fara sa se poata observa vreo neregula...apoi dupa terminarea numarari votului nimeni numai urmareste saci cu voturi de exemplu se zice ca in 2009 s-au gasit saci cu voturi cu Geoana aruncate sau depozitate aiurea...si ramine cea mai mare problema stabilirea numar exact de votanti=numar de buletine ,nici un buletin in plus,atita timp cit exista buletine de vot care sint in plus sau circula aiurea nu exista nici o garantie...
doru0506
rank 4
toata lumea presupune ca datorita sistemuluielectronic ...
...nu va exista votul multiplu....fals...cel care manipuleaza sistemul,daca la rindul sau nu va fi controlat si nu prea vad cum dpv fizic, va putea permite unora sa voteze multiplu...poate seta ca anumite buletine de indentitate sa nu fie 'vazute ' de sistem cind voteaza multiplu....totusi ar fi bine ca in Romania se ne axam pe proceduri si mai putin pe tehnologie...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor