Fascinanta poveste a lui Hildegard Brandl, de la gaze lacrimogene in Venezuela la candidatura pentru Senat Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 18:13
43363 citiri
Fascinanta poveste a lui Hildegard Brandl, de la gaze lacrimogene in Venezuela la candidatura pentru Senat Interviu

A evadat din Bucurestiul comunist in Germania, apoi Bonair, Venezuela, printre gaze lacrimogene impotriva lui Chavez. S-a intors insa in tara de unde milioane de romani au plecat, pentru a contribui cu ceva nu doar ca arhitect si femeie de afaceri, ci si ca senator.

Este pe scurt povestea de film a candidatei de pe locul trei pe lista PNL pentru Senat in Bucuresti, Hildegard Brandl.

"Tara a crescut, dar nu s-a dezvoltat. Dezvoltarea tarii inseamna ca statul dezvolta o strategie de crestere economica. Ea lipseste. Statul inteligent lipseste. Romanii sunt inteligenti si creativi", sustine Hildegrad Brandl intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ce vrea sa le aduca romanilor? Simplificare si debirocratizare, dezvoltarea turismului si un proiect real pentru diaspora, care nu doar sa suspine dupa tara, ci sa isi aduca aici si investitiile.

Cum? "Eu sunt un om de principii si nu voi vota ceva in care nu cred. Nu am nevoie de pozitii, am suficienta treaba, daca pot sa ajut cu experienta mea o fac, dar este exclus sa votez ceva impotriva principiilor mele."

Cine sunteti dvs?

M-am nascut in Bucuresti, am plecat la 5 ani din Romania, nu legal, asa cum ne-am fi dorit. Intai parintii mei au facut cerere, a fost refuzata, au demonstrat aici, in Bucuresti, impreuna cu un alt cuplu, au fost arestati si barbatii au fost trimisi la Aiud.

Pentru ca nu s-a putut legal, tata si fratele mamei au fugit, pe langa Teremia Mare. Au vrut sa plece cu masina, dar fiindca plouase s-au impotmolit, s-au dat jos si au fugit. Granicerul era adormit, s-a trezit, a inceput sa traga, dar s-a dezechilibrat si a cazut din turn.

Cu noroc, au ajuns la sarbi. S-a declansat un mare scandal sa fie trimisi inapoi. Sarbii ba trimiteau, ba nu. Tata a avut inspiratia sa inceapa sa discute cu granicerii despre fotbal, rezultate, meciuri. Tata este amuzant, i-a cucerit si dupa 4 ore de discutii au decis sa nu-i mai trimita inapoi.

Si mama?

A ramas impreuna cu mine si fratele meu. A fost interogata de mai multe ori. Din fericire, nu au arestat-o. Mama a scris o scrisoare deschisa pe care o femeie curajoasa a dus-o in Germania. Scrisoarea a fost publicata in Die Welt si intr-o saptamana am avut hartiile.

Am plecat si noi, ne-am stabilit la Dortmund, acolo am mers la scoala. Cand am decis sa fac arhitectura, parintii m-au intrebat de ce nu ma duc un an in Romania sa invat si celalalta limba a mea.

Nu vorbeati romaneste?

Nu. Noi in casa vorbeam in germana. Bunicul meu e din Rasinari, e roman, dar si el vorbea nemteste cand veneam in fiecare an in vizita la el.

Asa ca in 1994 am venit in Bucuresti, unde era matusa mea. Un an am studiat aici arhitectura si am invatat romaneste. Dupa o luna am avut primul examen in limba romana. Am avut note bune.

E atipic cand tinerii romani pleaca sa studieze afara.

Parintii au considerat ca si limba romana face parte din mostenirea mea. A fost un an foarte interesant. Practic, traim in Universitate. Eu as fi ramas mai mult de un an, dar deja aveam stabilit sa continui la Universitatea Tehnica din Dortmund, unde am terminat facultatea.

Si pentru ca mi-am dorit sa vad alte lumi, alte orizonturi, dupa doi ani de munca la un birou de arhitectura din Dortmund - unde am condus si echipe, am participat la concursuri internationale - am plecat in America Latina.

Intai in Bonair, dupa care mi-am deschis birou de arhitectura in Venezuela, unde am stat cinci ani.

Cum a fost?

O tara foarte interesanta, cu oameni prietenosi, primitori, asemanatori romanilor. Mi-a placut, dar politicul, Chavez... Am fost in demonstratii pe strazi cu gaze lacrimongene.

Parintii mi-au zis: te-am scos o data din comunism, acum a doua oara? Ce m-a convins a fost faptul ca Chavez voia sa scoata toate examenele din scoli. Ce societate pot forma asemenea oameni, chiar daca sunt dotati? Ce fel de medici pot sa fie? Cine ma va ingriji la 80 de ani? Nu.

Mi-a luat un an si jumatate sa ma decid, dar m-am intors, intai in Germania pentru a decide ce vreau sa fac. Si am ales Romania.

Ati mai venit intre timp in tara?

O data la 3 luni, pentru ca ma ocupam de retrocedarile familiei din Sibiu si Timisoara. Mi-a fost oferit un contract cu o persoana privata pentru dezvoltarea unui complex in Sibiu.

L-ati cunoscut atunci pe dl Iohannis?

Nu. Am stat in Sibiu doar trei luni, dupa care am primit un proiect, tot privat, in Buftea. Am acum un birou de arhitectura si project management, cu o echipa de 14 arhitecti, si o firma in consultanta HoReCa in care preluam proiecte hoteliere si le ducem la capat pentru a fi profitabile.

Si lasati toate acestea? De ce?

Am o asociata pe care ma pot baza, nu o sa fie usor nici pentru ea. Fiindca asa am crescut, cu imboldul sa ma implic cand pot face ceva. Eu ma implic de mult timp, am fost dispusa sa merg la Ministerul Economiei, consilier de mediu de afaceri apolitic, in 2011-2012, in mandatul dlui Ariton.

Am intrat in Romanian Business Leaders (RBL) astfel incat sa pot da ceva. Am o viziune si cred ca situatia se poate imbunatati foarte mult, bazandu-te pe modele din tari care au construit sisteme si cadre care functioneaza.

Ce nu merge in Romania?

Tara a crescut, dar nu s-a dezvoltat. A crescut datorita mediului de afaceri care a creat locuri de munca. Dezvoltarea tarii inseamna ca statul dezvolta o strategie de crestere economica. Ea lipseste. E nevoie de o strategie inteligenta pentru urmatorii 20 de ani pentru aceasta tara. Statul inteligent lipseste. Romanii sunt inteligenti si creativi.

De ce ati ales tocmai PNL?

Sunt doua motive. Eu cred intr-un partid liberal, in ideologie, sunt un om de dreapta, care vrea o piata libera, vrea ca statul sa fie minimal, asa cum e in Germania. Acolo statul te lasa sa te dezvolti, nu intervine asupra ta.

Al doilea motiv e sentimental: strabunicul meu din Rasinari a fost 30 de ani in PNL, primar.

PNL e un partid mare care arata ca vrea sa se reformeze. Au admis 100 de oameni noi pe liste. Sunt si oameni vechi? E normal. Nu poti sa-i elimini pe toti, videzi partidul. Am intrat si pentru ca PNL si dl Ciolos au venit spre mediul de afaceri sa ne ceara sa ne implicam.

Deci credeti in politica ideologizata, clasica, asa cum e in lumea democratica. Cum vi se pare faptul ca dl Ciolos refuza ideologizarea, refuza intrarea in partid si chiar candidatura, dar vrea sa fie premier?

Cand a inceput mandatul, a zis ca nu vrea sa intre in politica pana nu-l termina.

Dar a cam intrat. Nu asa se numeste cand esti pe afise si te duci la mitinguri?

Eu nu cred. A expus o platforma. Cand incepi sa conduci o tara, pe parcurs iti dai seama ca poti sa dai mai mult. Si-a dat seama de asta, dar nu a schimbat principiul.

Iar dupa ce ai intrat in politica nu te mai poti ocupa de altceva. Sa participi la cateva mintinguri e una, dar daca intri in campanie nu mai ai timp de altceva.

Va intra in PNL dupa alegeri?

Eu, la nivel personal, cred ca da.

Ce vreti sa faceti in politica?

Am trei domenii: debirocratizare si simplificare, turism si diaspora.

Simplificare inseamna pentru mine sa simti ca statul e in slujba cetateanului. In Germania, contactul cu institutiile nu a fost niciodata un stres. Nu a trebuit sa scriu de mana vreun formular, sa dau certificatul de nastere etc. Functionarii vor sa te ajute, sunt cu zambetul pe fata.

Imi doresc un cadru legislativ usor, marcat de modele testate cu succes din alte tari. Nu trebuie sa inventam roata. Vreau sa scot stresul din contactul oamenilor cu institutiile.

Daca se schimba cadrul legislativ, se schimba regulile. Si daca devine mai usor pentru cetatean e mai usor si pentru functionar. Responsabilitatea nu mai e pe el, ci pe cetatean. Statul german nu preia resposabilitatile cetateanului. El are drepturi si obligatii, trebuie sa se informeze, sa fie matur.

Dar din aceasta perspectiva, a cetateanului matur si responsabil care trebuie sa se informeze si caruia statul nu ii preia responsabilitatile, cum vedeti dvs legea darii in plata, initiata de dl Zamfir de la PNL, si legea conversiei creditelor CHF, votata de PNL, care exact asta face: statul preia responsabilitatile cetateanului chiar daca el a fost iresponsabil cand a semnat un contract?

In aceasta tema mai multi au fost usor iresponsabili. Ar fi trebuit luate masuri mai devreme. Si in alte tari exista, chiar mai accentuata, problema pietei financiare, care e marcata de multe riscuri de dezvoltari care apoi au impact major. Sistemul bancar dicteaza.

Ieri m-am intalnit cu o persoana care mi-a spus ca voteaza cu PNL datorita dlui Zamfir. Si mi-a spus cati oameni stie ca s-au sinucis din cauza creditelor.

Darea in plata, respinsa de CCR, va ajunge din nou Parlament, adica la dvs daca veti deveni senator. Cum veti vota?

Sunt doua aspecte: trebuie sa stiu mai in profunzime cum arata proiectul, care este impactul lui. Eu asa lucrez in mediul de afaceri: obiectiv clar si impact, iar asta lipseste, inclusiv la ministere.

Acest proiect trebuie insotit de unul referitor la consiliere in privinta luarii de credite. Acolo exista o problema. Trebuie sa stii ce inseamna sa fii platitor pe 50 de ani. E nevoie de educatie.

Ce vreti sa faceti pentru turism?

Am fost in foarte multe tari, am vazut lucruri frumoase, dar in Romania exista ceva special. Avem un schimb rapid de peisaje incredibile. Mergeam cu "sageata albastra" Sibiu - Timisoara si ma fascinau peisajele.

As vrea sa avem o strategie care sa atraga clientul international care sa vina cu incredere in tara si sa o descopere. Dar si romanii trebuie sa-si descopere tara.

Va rezolva strategia ceva fara o infrastructura solida?

E nevoie de infrastructura, insa si cu aceea actuala oamenii vin de peste tot si sunt dispusi sa se chinuie pe drumurile noastre pentru a ajunge in locuri autentice.

Si ce ar trebui sa includa aceasta strategie?

As vrea sa schimbam imaginea Romaniei ca tara turistica. Am infiintat o retea RoBeLo (Romanian Best Locations) pentru a promova locuri frumoase, tot ce poate descoperi turistul. As vrea sa leg turismul la retelele internationale.

Cum vreti sa faceti asta ca senator?

O sa fie nevoie de o asociere pe turism intre minister si mediul de afaceri, in care sa se conlucreze cu adevarat pentru a stabili strategia pe 15-20 de ani in etape de 5 ani care sa prevada obiective precise. Vreau sa fim tara numarul I pe turism.

Sunt importante si asigurarile agentiilor de turism si tour operatorilor astfel incat sa stie cetateanul ca rezervarea lui e sigura. Daca aici avem o corectie, drumul e deschis pentru toti cei care vor sa fie responsabili pentru clienti.

Pentru diaspora ce vreti sa faceti?

Am initiat proiectul Repatriot, in cadrul RBL, si am fost la 11-12 conferinte anul trecut pentru a vorbi cu diaspora. Daca si cum vor sa se conecteze la Romania? Tuturor le e dor de tara. Vor sa fie informati, sa se poata conecta.

Unii sunt realizati si le e greu sa se intoarca fizic, dar vor sa se intoarca cu investitii, cu parteneriate. Dar pentru asta revenim la incredere. Asta incercam sa oferim. Am facut in octombrie un summit cu Presedintia si Ministerul de Interne, la care am adus oameni de afaceri din Europa, din SUA si Top 100 oameni de afaceri de aici.

Vreau sa aduc investitia privata in Romania, sa deschid oamenilor plecati in alte tari posibilitatea sa inteleaga ce pot face aici. Si imi doresc sa ramana tinerii aici, sa aiba unde lucra, sa aiba job-uri interesante. E util sa pleci o vreme, dar ca sa inveti si apoi sa te intorci intr-o tara in care sa-ti poti indeplini visele muncind.

Daca veti fi senator PNL, membru de partid, cum veti reusi sa impuneti in partid reformele pe care le doriti si in care credeti?

Nu am intrat in politica singura, ci cu mediul de afaceri, cu care m-am consultat si care sustine Platforma 100. Ca arhitect am avantajul ca trebuie sa lucrez cu echipe diferite pe care sa le conving: clientii care vin cu cerintele lor, apoi santierul unde sunt muncitori, sefi de santier, ingineri, experti, institutiile cu autorizatiile de construire, alta tema la care vreau sa umblu.

Ce veti face daca partidul va va cere sa votati initiative care contravin felului in care ati fost educata, care nu au studiu de impact, care nu sunt fundamentate, dar pot sa fie populiste? Asa cum a fost anul trecut in decembrie cand PNL a votat o majorare a salariilor bugetarilor cu 10% fara nicio fundamentare.

Eu sunt un om de principii si nu voi vota ceva in care nu cred. Nu am nevoie de pozitii, am suficienta treaba, daca pot sa ajut cu experienta mea o fac, dar este exclus sa votez ceva impotriva principiilor mele. Ma idenitific cu ceea ce zice dl Ciolos: coerenta, principii si sa fii onest. Altfel nu te poti uita in oglinda.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Hilde Brandl candidat PNL Senat, #alegeri parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016