"Liviu Dragnea nu va fi premier". Aberatiile campaniei, cine a pierdut, cine castiga Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 06:29
15314 citiri
"Liviu Dragnea nu va fi premier". Aberatiile campaniei, cine a pierdut, cine castiga Interviu

Substanta campaniei a fost una mitica. Nu am reusit sa iesim din mitologia politica a anilor 90, dar suntem in cel mai fast si democratic moment al politicii romanesti, afirma conf. univ. dr. Andrei Taranu, prodecan al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, conf. Taranu a detaliat prestatia principalelor partide: PSD a jucat bine, a depersonalizat campania, dar este nationalist si traditionalist. PNL a pierdut mult din motricitate in primavara pentru ca a ramas in zona personalitatii si personalizarii. Iar USR ar putea avea o soarta chiar mai trista decat a PPDD in Parlament.

Conf. Taranu considera ca Guvernul Ciolos nu a fost unul bun pentru ca nu a reusit reforma birocratiei si "orice guvern va veni, va continua sa joace pe aceleasi principii birocratice".

Cum a aratat aceasta campanie electorala?

A fost un model de autarhism politic incredibil. Totul s-a redus trei luni la situatia interna, de parca am fi o insula inconjurata de nimic. Singurele lucruri care au mai facut sa tresara inima politicienilor au fost alegerile din SUA si apoi cele din R. Moldova.

Nu avem nicio gandire structurata si structurala privind vecinatatea, UE, Europa in ansamblu. S-a mers pe putinele clivaje din societate.

Unul este clivajul Occident - Rusia, insa unul mai degraba simbolic pentru ca nimeni nu a indraznit sa vorbeasca explicit despre asa ceva.

Mitul Estului dusmanos si al Vestului prietenos se pastreaza, desi Vestul acesta ne pune multe probleme: Ungaria are accente autoritare incredibile, in Serbia avem o resurectie nationalista, in Polonia democratia scartaie, Austria a fost foarte aproape de a alege un presedinte nationalist, exista un flux puternic al partidelor populiste in aproape toata Europa.

Deci substanta campaniei a fost una mitica. Nu am reusit sa iesim din mitologia politica a anilor 90.

Clivajul penal - nepenal? Un element central a fost "penalul" Dragnea vs "integrul" Ciolos.

Coruptie - anticoruptie, as zice. Dar el se restrange. Aceasta opozitie a facut ca o parte dintre cei care vor vota PNL-USR sa aiba un motiv cat de cat rezonabil sa voteze aceste partide.

Cum a jucat PSD in aceasta campanie?

PSD a jucat bine. Au incercat sa scoata persoanele din discutie si sa vorbeasca mai degraba institutional, profesionist, partinic, pentru a evita antipatia generata de personalizare, pe care au resimtit-o foarte tare de multa vreme.

Al lor a fost mitologic, un imposibil premier. Cel mai probabil stim, daca suntem rationali, ca Liviu Dragnea nu va fi premier si PSD va avea pe altcineva. Deci artileria trage in gol in acest moment. In schimb, cand se trage in dl Ciolos, se poate trage si in figurile secundare.

PSD a incercat sa-si prezerve electoratul dur, inconjurat de structuri unde sa debuseze in caz de avarie, gen PRU. A construit un mesaj pozitiv fara multa agresiune. Si cand PNL si USR sunt agresive, sunt puse in situatia golanului liceului care se ia de tocilarii cu ochelari.

PSD a facut un program politic coerent, putem discuta cat de bun, care proiecte sunt fezabile. A adus persoane din mediile defavorizate, cu dizabilitati, a umplut ce i se reprosa ca nu face pe zona de stanga. Si a incercat sa acopere zona antreprenoriatului. Cu scaderea taxelor i-a pus pe adversari in postura stupida de a spune ca vor 102 taxe.

Ce greseli a facut PSD?

Autarhie si traditionalism incredibil. Pe de-o parte pui persoane din mediul rural, cu dizabilitati etc, dar tii sus si tare povestea cu Coalitia pentru familie.

Apoi, incapacitatea de a pune o viziune legata de politica externa. In politica externa, ce va face bun dl Iohannis se va duce spre Romania, ce va face rau, ii va fi reprosat dumnealui.

O alta greseala a PSD este ca ramane pe linia nationalista. Si-a construit o alteritate de extrema nationalista, dar in spate da senzatia unui partid extrem de conservator, de nationalist, fara a fi extremist.

PNL cum a jucat?

Nu stiu cum se vor alinia rezultatele, dar sentimentul impartasit de sondaje, de focus-grupuri este ca PNL a pierdut aceste alegeri pentru ca pierdut mult din motricitate in primavara pentru ca a ramas in zona personalitatii si personalizarii.

PNL a luat ca model de a face politica PDL care a fost partid de lider mai ales in vremea lui Traian Basescu. A avut ca premieri vectori secundari de imagine. Cand n-au mai avut lideri de asemenea anvergura ca Traian Basescu si nici conjunctura politica si sociala necesara, partidul a inceput sa pedaleze in gol.

Iar acum scot din palarie pe cineva din alta palarie. Au venit cu un personaj care nu apartine partidului, care a fost integrat in campanie si a fost pus sa interpreteze roluri care nu intotdeauna ii convin si care nu intotdeauna il fac credibil.

PNL personalizeaza mult, imprumuta imagini din exterior si incearca sa le bage in palarie, ceea ce e necredibil. E greu ca un om rational sa creada ca oamenii aceia nu vor fi teleghidati de partid.

Eu sunt convins ca dl Ciolos este inconjurat de un aparat de campanie care nu-l lasa sa fie prim-ministru si nu are cum sa nu fie asa in campanie, e natural. Toti prim-ministrii din lume cand se apropie alegerile imbraca haina campaniei. Este o ipocrizie pe care dl Ciolos a inghitit-o fara sa doreasca.

PNL a luat programul dlui Ciolos abandonand complet programul dlui Predoiu, la care se lucrase si care nu mai apare niciunde.

PSD si-a asigurat electoratul din mediul rural si urbanul mic, PNL, in loc sa-si construiasca o campanie pentru electoratul sau, a batut la usa electoratului PSD. De asta cred ca USR sta mai bine in orasele mari decat PNL.

Si ajungem la al treilea jucator. Ce e acest USR?

S-a dorit a fi un partid civilizat si sunt unul dintre putinii din afara lui care inca il crediteaza cu buna-credinta. Sunt multi care au amusinat si au plecat.

De ce?

Nu a facut ceea ce a promis, adica sa fie un partid. Este o coalitie de organizatii si in special de persoane. Pentru cineva care nu e obisnuit cu constructiile de partide contemporane, aceasta struto-camila ideologica e aberanta.

Probabil ca, dupa cum spunea Nicusor Dan, nici nu va tine si ar putea avea o soarta chiar mai trista decat a PPDD in Parlament. Multi se vor duce in PNL, spre aripa conservatoare, fostul PLD de unde unii si vin.

Cei care au facut cu buna-credinta acest partid, pe care ii creditez eu, stiu deja acest lucru, dar fenomenul le-a scapat de sub control.

Va referiti la Nicusor Dan?

Strict la Nicusor Dan.

Asa cum PRU si ANR, toate prostiile astea nationaliste, sunt debusee pentru extremismul care in general se afla in zona PSD, USR a ajuns un debuseu pentru cei care din diverse motive nu mai pot vota PNL. Marea lor greseala a fost cand l-au propus pe dl Ciolos. S-au grabit. De ce s-au pus ei in siajul dlui Ciolos?

Pentru a le fi locomotiva?

Nu stiu. In vara, cand am vorbit ultima data cu el, Nicusor Dan avea ideea ca vor sustine orice guvern in masura in care el le va implementa unele proiecte.

In momentul asta ei si-au pierdut potentialul de coalitie pentru ca s-au inregimentat inainte de vreme. Ceea ce nu inteleg la un partid care s-a lansat ca antisistem, ca o alternativa reala la partidele main-stream.

Si nu mai e?

Cum sa fie daca sustine un premier in functie. Este una dintre marile aberatii ale acestei campanii. PSD s-a pozitionat in opozitie, desi detine toate esaloanele din ministere si birocraita. Ceilalti, desi nu spun, formal sunt la putere pentru ca sustin premierul in functie, care nu se simte complet sustinut si vitupereaza impotriva politicienilor in general. Ceea ce da o senzatie de ceata foarte deasa, in spatele careia scopul e controlul birocratiei.

Se incheie si anul tehnocrat. A fost Guvernul Ciolos unul bun?

Nu a fost un guvern bun. Ar fi trebuit sa fie un guvern de gestiune care sa pregateasca alegerile si daca facea doar acest lucru nu i se putea contesta nimic. Dar actiunile asa zis reformatoare in majoritate au esuat si au generat noi baloane de sapun fara consistenta.

Ideea taierii hartiilor e exceptionala, dar ea ar fi trebuit sa plece de la realitate. E minunat sa scoti copiile legalizate, dar pentru asta trebuie sa schimbi si legislatia din amonte.

Sunt ministri foarte buni cu notorietate si simpatie, dar Guvernul Ciolos, la fel ca toate guvernele, a fost manipulat de birocratia centrala si locala. Nu a reusit sa produca bresa necesara intre puterea executiva si birocratia care ar trebui sa fie acefala lipsita de interese politice, care sa lucreze in folosul guvernului in loc sa fie preocupata doar de propria supravietuire.

Trebuie reformata birocratia - ce inseamna functia publica, unde si cat se poate elimina din politizarea functiei publice, la ce nivel incepe dimensiunea politica. Acest lucru se putea face intr-un an si acesta era singurul guvern care il putea face.

Era un guvern in afara politicii, avea legitimitate si ar fi putut ca dupa Colectiv sa ii sperie pe parlamentari incat sa accepte. Nu a facut-o si de asta pentru mine nu e un guvern bun. Orice guvern va veni, va continua sa joace pe aceleasi principii birocratice.

Dl Ciolos a spus ca in 10 luni nu a avut corupti in acest guvern. Dar in aceste 10 luni o fi fost si dl Toba in guvern? Au fost mai multi ministri care au plecat din guvern cu coada intre picioare.

Mai toate partidele se plang ce legea electorala e proasta. Trebuie modificata?

Legea proasta a fost facuta de ei. Da, trebuie modificata, dar depinde cum. Eu nu as schimba nicio litera privind finantarea partidelor, privind supravegherea partidelor in timpul campaniilor, inclusiv timpul de antena.

Dar ipocrizia incredibila sa nu faci campanie in timpul campaniei, dar sa faci campanie inainte e complet absurda. Dar a fost o gandire strategica a partidelor mari, a PSD si PNL. Ei au vazut de la alegerile locale, unde si-au impartit destul de bine voturile, ca genul asta de campanie alunga outsider-ii.

Se pot intampla accidente precum USB, Pentru Iasi sau POL, dar in mare outsider-ii nu pot patrunde in campania adevarata. Iar in acest moment partidele mari fac campanie, dar la firul ierbii, din usa in usa, prin metodele din mediul rural.

Sintetizati un peisaj destul de dramatic al politicii romanesti.

Suntem in cel mai fast si democratic moment al politicii romanesti.

De ce?

Uitati-va cum arata politica in jurul Romaniei si cat de grava a situatia la nivelul UE. Romania are incontestabil un mic pol de stabilitate.

Are probleme structurale, dar nu are un populism atat de agresiv incat sa aiba sanse de a veni la guvernare sau a pune in discutie structurile statului. Iar democratie inseamna in primul rand miscarea si activitatea institutiilor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Liviu Dragnea premier, #lageri parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Poza copilul
copilul
rank 1
@alina.a ! de ce nu votezi draga,cu BOR,n-ai auzit,ca e si partid ?