Romania puturoasa, un Parlament nereprezentativ si "Noapte buna, Romania!" (Opinie)

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 20:56
10030 citiri
Romania puturoasa, un Parlament nereprezentativ si "Noapte buna, Romania!" (Opinie)

Partidul Social Democrat reuseste la aceste alegeri parlamentare un scor istoric si, ca FSN-ul tovarasului Ion Iliescu din anii '90, controleaza pe deplin Parlamentul Romaniei si componenta viitorului guvern.

Dincolo de discutabila dimensiune morala - care din nefericire, nu-si prea are locul in "realpolitik" - victoria PSD in aceste alegeri parlamentare poate fi folosita ca lectie de manual pentru activistul politic.

PSD - un partid asediat de DNA, cu lideri importanti condamnati penal sau anchetati penal, alungat de la guvernare in urma controversatului fenomen de strada numit "Colectiv", timorat si aproape redus la tacere de guvernul tehnocratilor lui Ciolos - reuseste sa-si mobilizeze efectivul de partid, sustinatorii din institutiile bugetare ale administratiei locale si votantii din zona semi-saraca a tarii, si obtine o victorie istorica, pe fondul dezinteresului criminal pentru viitorul politic al tarii manifestat de aproximativ doua treimi din cetatenii romani cu drept de vot.

PNL - un partid pseudo-liberal, controlat de o camarila abonata la contracte cu statul, fara o prezenta notabila din sfera elitei mediului de afaceri privat, cu o structura organizatorica in faliment si in deriva doctrinara - este spulberat de PSD, in ciuda incercarii disperate a conducerii liberale de a se agata de "fustele" si imaginea tehnocratului Ciolos si intra intr-o degringolada vecina cu disparitia de pe scena vietii politice romanesti.

Alaturi de PSD si PNL, in Parlamentul Tarii intra ALDE - o formatiune politica nedefinita doctrinar, o pata de culoare maro pe scena politica, rezultat al orgoliilor personale ale domnului Tariceanu - si USR, o alta malformatie politica nedefinita doctrinar, nici pe stanga, nici pe dreapta, dar nici pe centru, ca un fel de liber-schimbisti de inspiratie caragialeasca.

Despre UDMR - formatiunea politica infiintata pe criterii etnice vesnic abonata la guvernare si la resursele bugetare - ca si despre PMP-ul lui Basescu, o fantoma bolnava a ceea ce a fost candva "Base", nu are sens sa mai discutam, caci niste excrescente nu fac decat sa confirme boala organismului si nimic altceva.

Totusi, dincolo de lectia de supravietuire si revansa politica pe care PSD a predat-o surpinzator si cu severitate clasei politice romanesti, marele soc la aceste alegeri este lipsa crasa de interes pentru destinul tarii pe care au manifestat-o aproximativ doua treimi dintre romanii cu drept de vot.

Unde sunt tinerii frumosi si liberi ai pseudo-revolutiei "Colectiv", cei convinsi ca "sistemul ucide"? Se pare ca interesul lor pentru politica fie s-a consumat, fie cel mai probabil, nu a fost veritabil, iar toata zbaterea lor pe strazile oraselor romanesti, dupa tragedia de la "Colectiv", a fost mai mult sau mai putin indusa, controlata, manipulata.

Altfel, daca dorinta lor de a sustine o alternativa la PSD - asa cum s-a crezut ca ar fi tehnocratul Ciolos - ar fi fost reala, ei ar fi participat masiv la vot, ceea ce nu s-a intamplat.

Unde sunt protestatarii din diaspora, cei care au luat cu asalt sectiile de votare, la algerile prezidentiale, care s-au batut cu abnegatie pentru a fi ales domnul Klaus Iohannis? Duminica, sectiile de votare din diaspora au fost aproape goale, nici urma de cozi nesfarsite, de grupuri de protestatari etc.

S-a epuizat, in abia doi ani, interesul romanilor din diaspora pentru viata politica din tara sau cumva, acest interes, aproape violent manifestat la alegerile prezidentiale, nu a fost veritabil, ci doar rezultatul unor suparari de moment ori, mai grav, al unor manipulari?

Alaturi de tinerii "frumosi si liberi" si de romanii din diaspora, alte cateva milioane de romani, care traiesc si muncesc in Tara, au decis sa lase viitorul politic al Natiunii Romane in mainile minoritatii romanilor care s-au prezentat la vot.

Imaginea de ansamblu este a unui dezastru civic mortal pentru o democratie tanara, cum este democratia post-decembrista romaneasca. Va interesa pe cineva, din clasa politica, acest dezastru si consecintele lui letale pentru viitorul democratiei si statului nostru? Putin probabil, caci la acest moment, cei alesi in Parlament sunt multumiti ca vor manca bani frumosi din bugetul statului - indiferent ca vor fi la guvernare sau in Opozitie - iar cei mai multi dintre cei care nu au reusit sa intre in Parlament, foarte probabil ca vor renunta la activitatea politica.

Concluzia este ca Romania a ales sa fie puturoasa. Aproximativ doua treimi din romani au ramas indiferenti la viitorul politic al Tarii pentru urmatorii patru ani.

Consecintele sunt grave atat pentru democratia noastra, cat si pentru cei implicati in competitia electorala.

PSD a obtinut victoria, dar majoritatea parlamentara si guvernul care vor fi controlate de PSD nu sunt reprezentative.

Aritmetic, PSD a fost ales de aproximativ un sfert din romanii cu drept de vot. Prin urmare, "vointa poporului" despre care victorios si orgolios vorbeste domnul Dragnea, nu prea este chiar a poporului, ci doar a acestui sfert dintre romanii cu drept de vot.

Da, in "realpolitik" nu conteaza daca ai fost ales de jumatate dintr-o treime si un pic a celor cu drept de vot, dar pe termen lung acest procent se poate transforma intr-o bomba cu ceas.

Aceasta pentru ca PSD are de onorat multe promisiuni electorale, dintre care unele aproape imposibil de onorat - cum ar fi cele legate de majorarile salariale imense ori de reducerile masive de taxe si impozite.

Romanii care nu au fost interesati sa participe la vot se vor trezi din puturosenia civica atunci cand vor fi afectati de neonorarea acestor promisiuni electorale sau mai grav, de adoptarea unor masuri de austeritate bugetara, asa cum este foarte probabil sa se intample, data fiind noua criza economica globala care ne bate la usa.

Sa nu uite cei care acum beau sampanie ca PSD a mai pierdut puterea in urma unor proteste de strada si se stie bine ca istoria este ciclica si are obiceiul sa se repete.

Chestiunea nereprezentativitatii nu afecteaza insa, partidele din Opozitie - PNL si USR - din simplul motiv ca aceste partide deja erau nereprezentative.

PNL nu are decat doua optiuni: se reformeaza, isi reasuma valorile nationale si liberale sau dispare. USR nu face decat sa se mute dintr-un laborator - cel al strazii si pseudo-revolutiei "Colectiv" - in alt laborator, Parlamentul tarii, unde ramane de vazut daca "tinerii frumosi si liberi" vor rezista ispitelor vietii caldicele de parlamentar: salarii nesimtite, masina si casa de protocol, jocuri de putere, trafic de influenta politica, delegatii prin strainatate pe bani publici, beneficii si gratuitati etc.

Acestea fiind spuse, ramane cum am banuit: noapte buna, Romania!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#alegeri 2016, #parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016