Un roman din Germania candideaza independent la parlamentare: Diaspora are un statut aproape de refugiat de razboi - Interviu

Duminica, 11 Septembrie 2016, ora 17:55
30889 citiri
Un roman din Germania candideaza independent la parlamentare: Diaspora are un statut aproape de refugiat de razboi - Interviu

Cristian Dragnea este un roman stabilit de 8 ani la Berlin. Inainte de asta, pe langa viata din Romania, a trait, muncit si studiat in Spania, Franta si Belgia.

In Bruxelles a pus umarul la introducerea Initiativei Cetatenesti Europene in Tratatul de la Lisabona. La Paris, a lucrat timp de un an ca asistent social pentru insertia sociala si profesionala a categoriilor defavorizate de imigranti.

Acum considera ca a venit timpul sa se implice mai activ si a decis ca acest lucru il poate face din interiorul sistemului, asa ca va candida ca independent, daca reuseste sa stranga suficiente semnaturi, pentru un post de parlamentar de diaspora. Si ii indeamna pe toti cei care vor o schimbare sa se implice.

"E timpul sa ne implicam masiv in politica. Nu incercand sa devenim toti presedinti, ci cat mai in teritoriu. In primarii, consilii locale, in Parlament. Si, mai ales, evitand suprastructurile coruptiei romanesti, partidele care de 26 de ani recicleaza coruptia si coruptii", spune Cristian Dragnea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com C. Dragnea povesteste cu ce obstacole se confrunta un candidat independent, cum a vrut sa se inscrie in partidul lui Nicusor Dan, insa nu a primit raspuns si ce planuri are in cazul in care va ajunge in Parlamentul Romaniei.

Ce v-a determinat sa luati decizia de a candida pentru un loc de parlamentar?

Provin dintr-o cultura in care exercitiul democratic nu a fost inca pe deplin integrat. Sansa a aparut abia acum 26 de ani si din pacate ea a fost compromisa de aparatul ceausist, care a reusit nu doar sa supravietuiasca, dar chiar sa preia controlul puterii.

In 26 de ani, societatea noastra a invatat si exersat pana la lehamite si resemnare primul pas al democratiei: protestul. El este esential, dar din pacate insuficient. O putere corupta este capabila sa eschiveze si sa manipuleze protestul. E nevoie de pasul urmator: implicarea in politica.

Cumva puterea ne-a convins sa nu ne implicam. Romania are o clasa politica corupta pana la caricatura, insa cumva cetatenii ei onesti au decis in mod paradoxal sa nu se implice. E ca o fatalitate, insa pare ca tot ce putem face e sa lasam cativa oameni de nimic sa se roteasca in functii, in timp ce noi observam cum ne fura banii din buget.

Ii bagam si la inchisoare, dar fara efect: ei continua sa ne conduca.

E timpul sa ne implicam masiv in politica. Nu incercand sa devenim toti presedinti, ci cat mai in teritoriu. In primarii, consilii locale, in Parlament. Si, mai ales, evitand suprastructurile coruptiei romanesti, partidele care de 26 de ani recicleaza coruptia si coruptii.

De ce independent? Nu v-ati gandit sa va inscrieti in niciun partid?

Candidatii independenti sunt cea mai buna optiune, noile partide au avantajul impactului mai mare, dar e foarte greu sa se apere de agentii patogeni. Prefer sa si votez candidati independenti, pentru ca ei au cel mai mare efect de destructurare a sistemului coruptiei. Cand incepi in echipa unui partid, trebuie sa te supui strategiei si deciziilor de sus, iar asta poate sa-ti dilueze de la inceput bunele intentii si impactul.

Nimeni nu mai are suficienta incredere in nimeni si e normal sa fie asa.

Inainte sa candidez singur, i-am contactat pe Nicusor Dan si pe Clotilde Armand si le-am propus, desi nu impartasesc toate ideile lor politice, sa ii ajut in diaspora, eu fiind destul de activ in timpul protestelor din ultimii ani.

Cei doi insa nu mi-au raspuns, asa ca am decis sa-mi iau inima in dinti si sa candidez eu insumi.

Ce parere aveti ca Nicusor Dan si-a dus proiectul politic la urmatorul nivel si a creat Uniunea Salvati Romania?

Cred ca e un mare pas inainte. Cu toata neincrederea acumulata in corp, sunt convins ca ar face multe lucruri bune. Par si sa fie o echipa de oameni onesti - Nicusor imi exprima multa incredere -, iar Clotilde e prima in Romania care si-a facut o campanie electorala pe care nu ti-e jena s-o urmaresti. Are stofa si a dat un exemplu care inspira.

Le reprosez ca n-au nimic in program pentru multele categorii de exclusi din Romania. Daca vor reusi vreodata sa ajunga la putere, ar fi probabil o lovitura pentru mafia politica, dar din pacate nu-i vad sa aiba apoi vreun impact important in combaterea saraciei si integrarea maselor de romani fara viitor in societate. Ar fi insa un prim pas vital spre tranzitia mult visata.

Dupa ce-am inceput campania de semnaturi, am devenit vizibil pentru cateva sute de persoane si am primit o suma de aprecieri, am fost contactat de cineva de la USR cu propunerea sa ma alatur lor. Initiativa a fost una cat se poate de onesta, am apreciat demersul si le-am multumit. Am refuzat, insa, mi s-ar fi parut inconsecvent si dezamagitor sa fac asta. Deja vreo 150 de oameni imi promisesera sustinerea lor, in calitate de candidat independent. Eu sper insa sa castigam si eu, si ei, si cat mai multi alti independenti.

Cu ce probleme se confrunta romanii care aleg sa plece din tara? Si, punctual, ce probleme intampina romanii din Germania?

Am calculat cam la 16% emigratia din Romania in ultimii 26 de ani. Asta e o catastrofa pe multe planuri. Romanii sunt oamenii cei mai disperati sa plece din tara pe timp de pace. Pentru ca tara lor a fost furata in cvasi totalitate de eternul FSN multi-partinic si businessul controlat de ei.

Problema diasporei e deci, in primul rand, ca are un statut aproape de refugiat de razboi. Din Romania de cele mai multe ori nu se emigreaza de voie, ci de nevoie. Asta nu inseamna ca vreau si eu sa incep cu bla-bla-ul despre strategiile de repatriere.

Acesta apartine mai degraba fariseilor politici care incearca numai sa stoarca voturi cu finantare UE. Eu doresc numai sa avem cat mai curand o Romanie unde cei plecati sa se intoarca nu doar cu ajutoare pentru cei ramasi.

O Romanie unde sa calatorim in sfarsit din placerea revederii cu familia si locurile natale. Si cine vrea sa poata sa se restabileasca. Intai nu vine repatrierea, ca sa se insanatoseasca tara. Intai trebuie sa scoatem tara din mana celor care au sechestrat-o si apoi mai vedem cum se transforma fluxul migrator intr-un sens sau altul.

Apoi as propune si incuraja in teritoriu formarea de asociatii de romani, cat si echipe de functionari care sa promoveze un dialog real cu TOTI romanii din diaspora (nu doar cu elitele, cu care le place atata politicienilor sa-si spele imaginea). Pe puncte precise si incercand sa adreseze probleme si dorinte concrete si imediate. Legate de respectarea drepturilor romanilor intr-o tara sau alta, de integrarea sociala, economica, culturala, de activitati culturale romanesti, de canale de comunicare pentru romanii plecati etc.

In Germania, unde locuiesc de 8 ani, majoritatea diasporei romanesti nu e formata din doctori in stiinte si artisti de renume, ci de oameni care muncesc din greu in joburi necalificate ca sa supravietuiasca, si care de multe ori sunt abuzati de patroni, discriminati de autoritatile locale sau injositi de autoritatile din propria lor tara.

Si sunt si multi romani care locuiesc pe strada si n-au nicio sansa sa profite de drepturile legale. Pe toti acesti cetateni romani ar fi minunat sa-i reprezinte cu adevarat autoritatile romane si sa-i ajute sa aiba o emigratie mai usoara. Care deja pentru multi e traumatica.

Ce planuri aveti pentru campania electorala? Cum veti convinge alegatorii sa va dea votul lor?

N-am nicio experienta politica, deci improvizez mult. Si ma las condus de bune intentii si de feed-back-ul oamenilor. Am primit cadou un site nou. Incerc sa ajung la cat mai multi pe grupurile de romani de pe Facebook. Fara ele, candidatii independenti n-ar avea nicio sansa.

In diaspora nu poti merge din casa in casa sa ceri semnaturi. Trebuie sa te bazezi exclusiv pe social media. Sunt tare curios cum strang semnaturi PSD si PNL...

Scriu articole pe site despre ce cred eu ca e important si primesc multe feed-back-uri. Multi apreciaza, promit sustinere, dar le e apoi greu sa-mi trimita semnatura prin posta. E un obstacol real si important, semnaturile pe hartie in anul 2016 sunt o piedica majora pentru cine nu face parte din masinile electorale traditionale.

Ati votat la alegerile prezidentiale din 2014 in Germania sau in tara? Cum vedeti declaratia recenta a lui Victor Ponta despre cozile "false" din diaspora?

In 2014 am votat in alb. Nici un candidat. Am avut dreptate. Presedintele sperantei a continuat sa recicleze corupti si, desi justitia a dovedit ca ani de zile a luat ilegal bani pe un imobil, nu s-a gandit sa-i dea inapoi.

Despre Ponta V. n-am nici o opinie, persoana lui s-a redus la un semn si ce spune el nu mai are demult importanta. Daca a avut vreodata. Ar trebui ca media, daca ar fi independenta, sa inceteze sa-i mai analizeze declaratiile. Asa cum ar trebui s-o faca pentru personaje precum Becali, Tariceanu, primarul puscarias din Baia Mare si multi altii.

Cum vi se pare actuala Lege a votului prin corespodenta? Ati propune modificari daca ati ajunge in Parlament?

Clar! Inaintea votului, semnaturile pentru candidati trebuie sa fie in format electronic, altfel nimeni nu va putea sa infiltreze sistemul corupt.

Cat despre vot, e o discutie tehnica si, din pacate, ea ma depaseste. In multe tari s-a experimentat votul electronic, dar nu pare sa existe o metoda sigura la frauda. Sau eu nu am aflat de una. E o discutie complicata, trebuie masurate atent avantajele si dezavantajele fiecarei metode de vot electronic.

Un singur om nu poate decide singur, e nevoie de un think-tank pentru asta. Dar da, votul electronic, ca si semnaturile electronice pentru candidati sunt esentiale, mai ales cand diaspora e 16% din populatie.

Unii spun ca diaspora n-ar trebui sa aiba drept de vot, ca ar fi un soi de dezertori. Eu inteleg total genul asta de opinie, vine dintr-o frustrare foarte mare si explicabila. Eu insa raspund ca cei plecati suntem aceiasi cu cei ramasi: multi pleaca din disperare, trimit bani familiei, se mai intorc, mai arunca un ochi, vad daca e momentul sa vina inapoi sau nu...

Credeti ca numele de familie va avantajeaza sau va dezavantajeaza, avand in vedere ca poate exista posibilitatea sa se faca o confuzie cu liderul PSD Liviu Dragnea?

Cred ca numele ma dezavantajeaza mai degraba in fata stelistilor. Ei stiu de ce. In ce-l priveste pe Dragnea L., daca eu ajung parlamentar, el va fi rapid dat uitarii, ca un accident al istoriei. Oricum asta se va intampla, doar ca mai tarziu decat ne dorim toti.

Numele meu vine de la o familie de tarani din comuna Dor Marunt, judetul Ialomita, care au muncit o viata intreaga sa creasca 7 copii, plus nepotii aferenti, au muncit pamantul de dimineata pana seara si au dat de mancare bucurestenilor ca mine, care cred ca mancarea creste in supermarket. Azi ei sunt un concept anacronic, dar asta e alta poveste.

Ce vreau sa spun e ca ar fi frumos ca istoria sa retina ca Dragnea e numele bunicului meu Enciu, care a luptat in razboi si, intre doua sesiuni de sapa, si-a luat un glont in picior de la niste soldati nemti adolescenti, care poate nu stiau ce naiba cautau ei pe izlazul ala din Baragan, unde un taran roman avea sa le faca felul cu o simpla sapa. Violence comes back to you, asta e unul din principiile dupa care ma conduc eu.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#candidati independenti alegeri parlamentare 2016, #candidati diaspora alegeri parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016