Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cosette Chichirau, USR: Nu sustinem scaderea de taxe. Statul sa dea accesul firmelor in San Francisco sau New York - Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 07:06
37756 citiri
Cosette Chichirau, USR: Nu sustinem scaderea de taxe. Statul sa dea accesul firmelor in San Francisco sau New York - Interviu video

Odata ce nu mi-a mai fost frica de saracie mi s-a parut ca lucrul cel mai bun ar fi sa ma implic in societatea civila. Daca reusim sa dezvoltam Iasiul si Romania, satisfactia mea ar fi cu mult mai mare decat daca as face un milion de dolari, spune Cosette Chichirau, candidata care deschide lista USR pentru Camera Deputatilor in Iasi.

Cosette Chichirau a absolvit Facultatea de Stiinte Economice in Romania, iar in SUA a obtinut un MBA si un doctorat in finante de la University of Massachusetts Amherst. A lucrat 10 ani in industria financiara, in companii din Fortune 100, in calitate de analist cantitativ si de risc. Pe lista USR reprezinta Partidul Pentru Iasi.

"Nu sustinem scaderea de taxe, nu avem un proiect clar legat de restructurarea surselor la bugetul Romaniei. Nu stim cum vom reechilibra bugetul. Despre marire nu va pot spune ceva clar. Statul trebuie sa faciliteze accesul pe pietele de capital externe si pe pietele de desfacere externe", a explicat, intr-un interviu pentru Ziare.com, candidata USR.

Ati avut o cariera de succes in SUA, de ce ati revenit in Romania si mai ales de ce ati intrat in politica?

Am ajuns la varsta si o faza in viata in care multumirea mea nu mai tine de bani sau succes personal. Pe mine parintii m-au trimis in afara.

La 23 de ani, cand am terminat facultatea, nu ardeam sa plec, eram indragostita, lucram la o firma de soft. Parintii mi-au spus: ai cap, poti face mai mult cu viata ta, du-te! Eram in 2000. Am trimis aplicatii la universitati si aproape speram sa nu ma accepte.

Motivatia mea principala a fost sa nu mai fim saraci. Dupa ce n-am mai fost, n-am mai avut motivatia sa merg inainte, sa adun si mai multi bani..

Va considerati bogata?

Depinde cu cine te compari. In America, in medie, as fi considerata bogata. Pe mine, intrarea in politica ma afecteaza financiar. Imi cheltuiesc banii, nu voi putea administra afaceri.

Si atunci de ce?

O data ce nu mi-a mai fost frica de saracie mi s-a parut ca lucrul cel mai bun ar fi sa ma implic in societatea civila. Politica era o varianta, sau jurnalismul, sau sa scriu carti. Din 2011, cand am primit cetatenia americana, ma tot gandesc sa revin in Romania.

M-am gandit sa ma implic si in SUA, dar Romania are nevoie de mai multi oameni calificati si daca tot nu o fac pentru mine e mai bine sa fiu in comunitatea romaneasca. Daca reusim sa dezvoltam Iasi si Romania, satisfactia mea ar fi cu mult mai mare decat daca as face un milion de dolari.

Cum vreti sa dezvoltati Romania? Care sunt proiectele concrete?

Vreau sa incerc solutii mai creative pentru autostrada Iasi - Targu Mures. Nu stiu daca administratia imi va da voie. Stiti ca din 6 miliarde de euro fonduri europene pentru infrastructura mare, 3 au fost date inapoi pe exercitiul financiar trecut. 3 miliarde era cel putin jumatate din autostrada Moldova.

Nu am scris proiectele, nu am fost gata cu studiile tehnice ca sa le punem in lucru. E inacceptabil. Lumea vorbeste de master plan, de strategii, dar, practic, eu cred ca proiectul de autostrada care va ajunge primul la finantare va fi finantat.

Am ambitia ca aceasta autostrada sa ajunga prima la finantare si sa ia banii. La Iasi, dl Ciolos a promis studiul de fezabilitate in primele 6 luni de mandat. Vreau sa-l cred. Daca nu-si indeplineste promisiunile, voi fi prima care va aduce acest subiect in discutie.

Il sustineti pe dl Ciolos. De ce nu a scris acest guvern proiectul autostrazii?

Guvernul acesta a fost unul interimar, care s-a chinuit sa faca multe in timp scurt si fara sustinere politica. Il sustinem pe premierul Ciolos pe criterii de integritate in principal. Avem incredere ca e competent si cinstit si cu sustinere politica va avea un mandat real.

Va propuneti lucruri importante in programul USR, in Educatie, Sanatate, infrastructura, care presupun cheltuieli importante. Dar niciunde nu scrie cum veti aduna banii pentru ele, cum veti constitui bugetul. Care e viziunea dvs despre fiscalitate?

Noi nu avem un program de guvernare, ci un program politic deci e normal sa nu avem toate detaliile unui buget al Romaniei.

Viziunea despre fiscalitate este un detaliu?

Asta ca introducere. Noi nu facem populism, suntem singurii care nu promitem scaderi de taxe. Nu sustinem scaderea de taxe, nu avem un proiect clar legat de restructurarea surselor la bugetul Romaniei. Nu stim cum vom reechilibra bugetul.

Nu va pot da un raspuns clar, dar va pot spune ca nu sustinem scaderea de taxe. Oamenii de afaceri imi spun ca scaderea taxelor nu e cea mai buna solutie. Daca s-ar face o infrastructura in jurul nostru am castiga inzecit. Deci nu sustinem scaderea de taxe. Despre marire nu va pot spune ceva clar.

Spuneti ca vreti sa dezvoltati Romania, ceea ce nu se poate decat prin dezvoltarea mediului de afaceri. Se poate daca ai cea mai mare povara pe munca cel putin din zona noastra geografica? Se poate fara sa o scazi sau cel putin sa o reasezi?

Eu zic ca se poate. Nu zic ca nu trebuie reaseazata, dar din cauza ca nu am toate detaliile nu pot spune ce am face noi cu povara fiscala.

Dezvoltarea afacerilor nu se realizeaza in Romania din alte motive: nu ne-am dezvolvat accesul la piete. Suntem pe piete liberalizate si in competitie cu toata lumea. Sa luam ca exemplu IT-ul, noi suntem mana de lucru tehnica. Daca o companie din SUA are 1.000 de angajati, 50 sunt ingineri pe care ii aduc din Romania.

Industria de IT din Romania este de tipul asta: o companie mare care are profituri enorme si pentru care forta de munca din Romania e doar un cost. Deci noi pierdem profitul.

Investitorii din Iasi imi spuneau ca se chinuie sa treaca din zona de servicii, forta de munca pentru cineva din afara, la produse proprii si nu reusesc. Asta nu tine de fiscalitate. Statul nu a oferit servicii pe partea de intrare pe piete.

Ce servicii?

Ne trebuie capital pentru ca oamenii sa-si dezvolte produsele proprii si oameni calificati pe vanzari care sa stie sa acceseze piete straine pentru ca noi nu mai putem juca la noi in tara. E ca la fotbal, stam numai in aparare si ceilalti vin si ataca.

Statul trebuie sa inteleaga. Eu am citit multe strategii, ultima Romania competitiva, care efectiv se uita la Romania ca si cum nu ar fi pe piata externa. Statul trebuie sa faciliteze accesul pe pietele de capial externe si pe pietele de desfacere externe.

Intregul aparat de stat trebuie sa lucreze in directia aceasta. Statul nu e capabil sa ofere aceste servicii si aceasta directie pentru ca noi sa devenim o tara cu produse si firme profitabile.

Statul trebuie sa impinga capitalul romanesc in afara?

Da, si eu vad asta ca un fel de infrastructura, nu ca interventie directa. Statul roman trebuie sa dea accesul firmelor sa se duca in San Francisco sau New York.

Dar cine le impiedica sa se duca daca sunt competitive?

E foarte scump. Daca am o mie de firme pe IT care toate incearca sa acceseze capital trebuie sa-si faca cercetarea proprie, contactele proprii. Asta costa mult si nu toti au talentul. Daca statul ar face aceste servicii pentru toata Romania ar cheltui banii o data. De ce sa nu vindem noi produsele noastre la supermaket in Germania?

Pentru ca avem costuri mai mari provocate de lipsa de productivitate si taxarea foarte mare a muncii? Antreprenorul roman se lupta cu zeci de taxe, cu zeci de reglementari adesea contradictorii, este sufocat de birocratie si jumulit pe toate partile.

Cea mai mare plangere a lor e ca nu au acces pe piata. La fel si cu taranii care au rosii in gradina. Nu au acces pe piata pentru ca sunt mici. Statul poate intermedia in orice sector, sa ii adune pe toti si sa le dea acces pe piata in strainatate. Nu s-a inteles ca trebuie sa avem acces pe pietele extrene.

Avem ce ne trebuie sa luptam pe aceste piete, in competitia libera, chiar daca statul ne impinge acolo?

Da. Acesta va fi proiectul meu de inima. La noi si piata interna a fost cucerita, antreprenorii romani sunt in competitie cu multinationalele.

Pe piata libera competitia e intre orice jucatori.

Noi nu oferim suportul, antreprenorul nu poate face singur. Antreprenorul roman si cel german nu functioneaza in aceleasi conditii, germanul e pe un nivel mai inalt doar din ce ii ofera statul.

Vedem ofertele de fonduri de investitii. In loc sa ne concentram pe serviciile de acces pe piete, decapitalizam companiile de stat. E o directie gresita si creeaza posibilitatea de furt.

Cum vedeti cresterea salariilor, tema la moda si in partea PSD, dar si a guvernului care propune prin legea salarizarii cresteri importante pana in 2021?

Nu pot sa ma pronunt pe sume care e varianta buna. In 6% pentru Educatie si Sanatate si la noi s-ar duce mult pentru cresterea salariilor, dar n-ar fi cinstit sa spun ca sustin aceasta crestere cat timp n-am propus un proiect de buget. Fara analiza de impact, cum a facut PSD, e iresponsabil.

Nu credeti ca neclaritatea ideologica este un handicap, inclusiv in privinta viziunii despre fiscalitate?

Nu cred. Noi nu am avut timp sa formulam un buget si un proiect pe fiscalitate care sa fie rational si bine fundamentat. Localele au fost in iunie, de atunci s-a extins USB, timpul a fost scurt, am avut multe de facut, sa elaborezi un buget al Romaniei in acest timp a fost imposibil.

Dvs sunteti de stanga sau de dreapta?

Ma consider de centru si in functie de context pot sa fiu putin de stanga sau de dreapta. In SUA as fi mai degraba de stanga, pentru ca sunt resurse enorme si taxele sunt foarte mici pentru cei bogati. E o inechitate, e moral si corect sa fii mai spre stanga pentru ca e inacceptabil ca in cea mai bogata tara din lume sa ai milioane de oameni in saracie.

In Romania nu e asa, ai nevoie de o locomotiva a dezvoltarii economice si de asta trebuie sa fim atenti ce facem cu fiscalitatea. Nu vrem sa scadem taxele sa ramanem fara buget nici sa le crestem prea mult si sa impiedicam dezvoltarea. Deci nu te poti pronunta clar: vreau sa fiu asa ideologic.

Deci vreti sa fie bine, dar nu stiti exact cum?

Nu, dar de la an la an putem lua pozitii diferite. Daca acum as fi de dreapta si in 10 ani Romania ar creste spectaculos si am atinge acea dezvoltare economica pe care mi-o doresc, probabil ca m-as muta mai mult spre centru sau spre stanga ca sa tragem toata societatea dupa noi.

Avem problema referendumului propus de Coalitia pentru familie. Cum va raportati la aceasta problema, care a creat tulburare si in USR? Sunteti pentru organizarea referendumului?

Eu sunt impotriva organizarii lui impreuna cu alegerile. Dupa, nu ma pronunt. Daca oamenii vor sa se exprime, sa se exprime.

Sunteti pentru familia traditionala?

Nici nu mai stiu ce se intelege prin familia traditionala.

Femeie plus barbat.

Mi se pare o tema falsa care incearca sa divizeze societatea romaneasca, sa incite emotii si ura pentru scop electoral.

Cum vedeti alegerea lui Donald Trump in SUA?

Mie nu mi-a placut niciunul dintre cei doi candidati. E dificil de spus. El e un om fara ideologie. E greu de spus ce va face pentru ca pare instabil, nu e bazat pe principii. Eu as propune proiecte clare, buget clar, ceea ce nu va face Trump.

Deci nu e bine fara ideologie.

E o diferenta intre a nu avea ideologie si a nu fi serios pe proiecte. Trump nu e serios pe niciun proiect, nu are proiect de tara. A fost un discurs....

Antisistem.

Dar unul urat antisistem. Si noi suntem antisistem, dar noi suntem impotriva coruptiei, a pensiilor speciale si a imunitatii parlamentare. Suntem impotriva partidelor care s-au baricadat in Parlament ca sa-si pastreze imunitatea.

Partea impotriva e clara. Nu mi-e la fel de clara partea pentru. Care e solutia? Cum vreti sa miscati economia, ca un partid care joaca in liga nationala?

Solutia noastra este industrializarea rapida, tehnologii foarte avansate, sa nu ne fie frica sa facem laboratoare de cercetare genetica. Satul nu trebuie sa dea 50 de mii de euro pentru o afacere, ci sa-l puna pe om in contact cu niste investitori care au 50 de mii in alta parte si sa intram pe piata de capital.

Revenind la Trump, cum este aceasta alegere pentru Romania?

Un pericol. El a spus niste lucruri despe NATO, de ce o finanteaza America, hai sa ne imprietenim cu Putin. Geopolitic e un pericol.

Relatia cu SUA este minimala in programul dvs. Nu e o debalansare aceasta raceala comparativ cu importanta aratata UE?

Nu e o raceala. Cum e si cu fiscalitata. Avem nvoie de mai mult timp sa dezvoltam subiectele. Ni s-a parut mai important sa vorbim mai mult de UE, mai ales din perspectiva luptei noastre impotriva corputiei si a ceea ce se intampla in jurul nostru.

Noi suntem singurii care militam pentru mentinerea MCV. Relatia cu SUA nu e neimportanta, dar e mai important de dezvoltat sustinerea MCV si apropierea de nucleul dur al UE.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Cosette Chichirau candidat USR deputati , #alegeri parlamentare 2016