Cum dovedesti ca stai legal in strainatate daca vrei sa votezi la alegerile parlamentare

Luni, 28 Martie 2016, ora 14:20

   

Cum dovedesti ca stai legal in strainatate daca vrei sa votezi la alegerile parlamentare
Romanii din diaspora vor putea vota la alegerile parlamentare din aceasta toamna in baza documentelor care atesta faptul ca au resedinta legala in strainatate. Ordinul de ministru prin care s-a stabilit lista acestor documente a fost publicat in Monitorul Oficial, intrand astfel in vigoare.

Ordinul ministrului de Externe nr. 500/2016 privind documentele care atesta resedinta in strainatate in vederea exercitarii dreptului la vot la alegerile parlamentare din 2016 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 223/25.03.2016, se precizeaza intr-un comunicat remis luni Ziare.com de Ministerul de Externe.

Acest ordin, precum si alte materiale legate de votul in strainatate, pot fi consultate pe site-ul MAE, in cadrul sectiunii special dedicate alegerilor parlamentare din 2016.

Conform ordinului 500/2016, pentru cetatenii romani care detin si cetatenia statului de resedinta documentele de identitate eliberate de autoritatile locale reprezinta dovada de resedinta in statul respectiv.

Pe de alta parte, documentele speciale emise cetatenilor romani angajati ai misiunilor diplomatice/oficiilor consulare precum si membrilor familiilor acestora reprezinta, de asemenea, dovada de resedinta in statul respectiv.


Totodata, in ordin se mai precizeaza faptul ca in vederea exercitarii dreptului de vot la alegerile parlamentare din 2016 este necesara prezentarea unui singur document din cele care apar pe lista din anexa, situatiile fiind foarte diferite, in functie de tara.

Ce trebuie sa fac sa votez prin corespondenta

In premiera, romanii din diaspora pot vota anul acesta si prin corespondenta, nu doar la sectiile special amenajate peste hotare, iar primul pas obligatoriu este inscrierea in Registrul electoral. Acest lucru se poate face incepand cu data de 1 aprilie 2016 si pana cu 48 de ore dupa inceperea perioadei electorale pentru alegerile parlamentare.

Modelul cererii pentru inscrierea in Registrul se gaseste pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, la sectiunea "Votul in strainatate", de unde poate fi descarcat accesand urmatorul LINK.

ATENTIE! Data alegerilor parlamentare din acest an nu a fost inca stabilita, insa ele vor fi organizate fie la sfarsitul lui noiembrie, fie la inceputul lunii decembrie, pentru ca alegerile legislative precedente au avut loc in data de 9 decembrie 2012.

Deoarece perioada electorala incepe cu 90 de zile inainte de ziua votarii, Ziare.com iti atrage atentia asupra faptului ca termenul de inscriere in Registrul electoral expira, cel mai probabil, la sfarsitul lunii august sau in primele zile ale lunii septembrie.

Informatii complete pe aceasta tema gasiti in "Ghidul alegatorului roman din strainatate", care poate fi consultat pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, sectiunea "Votul in strainatate", accesand acest LINK.

Vreau sa votez!


In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10094 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
castaway
rank 5
O aiureala
De ce nu ar fi suficient pasaportul sau cartea de indentitate emise de statul roman pentru a te inscrie in in registrul electoral ?! Foarte probabil, mai mult de 50% din romanii din EU, nu poseda permise de sedere, sau de inregistrare.
Spun asta din propria-mi experienta. Inainte de intrarea Romaniei in UE, aveam un green card , eliberat celor care indeplineau conditiile legale de rezidenta.
Odata cu intrarea in UE, nu mai aveam nevoie de nici un permis de sedere si nici nu mi-a cerut cineva asa ceva,chiar daca intre timp am aplicat pentru cetatenia tarii de rezidenta, si mi-a fost acordata.
Cunosc multi romani care lucreaza de ani buni aici si nu au nici un document care sa le ateste rezidenta. Singurele documente de indentitate fiind cele emise de statul roman.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor