Cum votez la parlamentare daca sunt rezident cu acte intr-o tara, dar locuiesc in alta

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 08:45
8338 citiri
Cum votez la parlamentare daca sunt rezident cu acte intr-o tara, dar locuiesc in alta

Alegerile parlamentare de la sfarsitul acestui an le permit, in premiera, alegatorilor romani care locuiesc legal in strainatate sa voteze prin corespondenta sau sa ceara infiintarea unor noi sectii de votare in apropierea domiciliilor lor, cu conditia sa se inscrie in Registrul Electoral.

Ministerul de Externe a publicat recent lista documentelor in baza carora poate vota un cetatean roman care nu locuieste in tara, documente care sunt diferite de la caz la caz, in functie de legislatia fiecarui stat in parte.

Un cititor Ziare.com ne-a contactat la redactie in cadrul campaniei "Vreau sa votez!" si ne-a prezentat cazul sau.

T.P. este cetatean roman, rezident in Spania, dar locuieste impreuna cu sotia in Statele Unite, fara a avea statut oficial de rezident american. T.P. ne-a intrebat ce documente trebuie sa prezinte pentru a putea vota prin corespondenta la alegerile parlamentare din acest an si ce alte variante are la dispozitie.

Cea mai buna solutie, votul prin corespondenta

In raspunsul oferit de Biroul de presa al Ministerului de Externe, se precizeaza de la bun inceput ca, potrivit Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondenta, "alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate, care doreste sa isi exercite dreptul de vot prin corespondenta la alegerile generale pentru Senat si Camera Deputatilor, trebuie sa se inscrie in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta".

"Inscrierea se face in baza unei cereri scrise, datate si semnate, depuse personal sau transmise prin posta catre misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta, la care anexeaza o copie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu, in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si o copie a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine, conform art. 83 alin. (4) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, in cazul cetatenilor romani cu resedinta in strainatate", se mai arata in raspunsul primit de la MAE.

Romanii din strainatate se pot inscrie de astazi in Registrul electoral: Atentie la termene!

De exemplu, pentru cei care au resedinta (adresa la care persoana fizica declara ca are locuinta secundara, alta decat cea de domiciliu - n.red.) in SUA, cum este cazul lui T.P., MAE precizeaza ca cererea de inscriere in Registrul electoral cu optiunea votului prin corespondenta trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:

  • Copie a actului de identitate romanesc (carte de identitate, carte electronica de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, pasaportul diplomatic/diplomatic electronic, pasaportul de serviciu/de serviciu electronic) ;
  • Copie a documentului care dovedeste resedinta in Statele Unite ale Americii.

Referitor la documentul care atesta resedinta in strainatate, Ministerul de Externe precizeaza faptul ca lista acestor documente a fost stabilita prin Ordinul nr. 500/2016 al ministrului Afacerilor Externe, publicat in Monitorul Oficial nr. 223/25.03.2016 si poate fi consultata pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe la urmatorul LINK.

Cum dovedesti ca stai legal in strainatate daca vrei sa votezi la alegerile parlamentare

Astfel, potrivit Ordinului MAE mai sus amintit, documentele care atesta resedinta in Statele Unite ale Americii sunt urmatoarele:

1. permis de resedinta permanenta

2. permis de munca

3. viza aplicata in pasaport

4. formular I-797 sau I-797A

5. permis de conducere

6. ID-card

Ce trebuie sa fac sa votez prin corespondenta

Ce alte optiuni aveti daca nu vreti sa votati prin corespondenta

In cazul in care sunteti cetatean roman si nu optati pentru votul prin corespondenta, aveti posibilitatea de a va inscrie in Registrul electoral cu optiunea votului la sectiile de votare infiintate de catre Autoritatea Electorala Permanenta in localitatile sau grupurile de localitati unde isi au domiciliul sau resedinta cel putin 100 de alegatori (care se inscriu in Registrul electoral cu aceasta optiune).

Si in aceasta situatie insa sunt necesare a fi indeplinite conditiile domiciliului sau ale resedintei, mentionate la punctul anterior (optiunea votului prin corespondenta).

In al treilea rand, ramane in continuare valabila si varianta exercitarii dreptul de vot la sectiile de votare organizate la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare sau institutelor culturale romane, dupa caz, unde isi pot exercita dreptul la vot alegatorii care nu s-au inscris in Registrul electoral cu niciuna din cele doua optiuni mentionate anterior: vot prin corespondenta sau vot in sectii special amenajate.

"In aceasta situatie, in vederea exercitarii dreptului la vot trebuie facuta dovada domiciliului sau resedintei in strainatate, in general, iar nu neaparat pentru un anume stat", se arata in raspunsul oficial primit de la MAE.

In cazul de fata, cu dovada domiciliului/resedintei in Spania, T.P. isi "poate exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate pe langa misiunea diplomatica sau oficiile consulare din SUA", subliniaza Ministerul de Externe.

Informatii suplimentare se gasesc si pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la rubrica special dedicata Alegerilor Parlamentare din 2016.

Vreau sa votez!

In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Vreau sa votez! - toate stirile

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Deviza campaniei noastre este: "Impreuna la vot, pentru o Romanie bine condusa si administrata. Implica-te! Voteaza!".

Citeste si:
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Șeful guvernului de la București se află joi, 7 iulie, în vizită de lucru în Grecia, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria. Conform programului...
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...