Esec pana la capat pentru votul prin corespondenta: 10% din voturile primite au fost anulate

Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 20:15
11729 citiri
Esec pana la capat pentru votul prin corespondenta: 10% din voturile primite au fost anulate
Foto: Ziare.com

Votul prin corespondenta pentru alegerile parlamentare, considerat un esec cu saptamani inainte de scrutin, a fost pana la final unul cu mari probleme.

Astfel, dintre cele putin peste 4.500 de voturi trimise prin corespondenta, 480 sunt anulate deja, deoarece plicurile in care se aflau nu aveau certificatul de alegator, potrivit lui Livius Gheorghe Magherusanu, magistratul care conduce sectia de vot prin corespondenta, citat de Romania Libera.

"Noi am incercat sa gasim o solutie de compromis, dar s-a decis ca nu este legal si toate aceste voturi sunt anulate. Nu mai exista nicio procedura prin care ar putea sa se schimbe situatia", a spus Magherusanu.

Fiecare dintre cei care si-au exprimat voturile trebuia sa trimita un plic in care sa se afle certificatul de alegator si un alt plic cu buletinul de vot. Absenta din plicul exterior a certificatului a dus automat la anularea votului.

Biroul de Circumpscriptie 43 a fost cel care a decis sa nu se mai verifice daca certificatul este in plicul cu buletinul de vot, ci toate voturile sa fie anulate, deoarece exista posibilitatea sa se asocieze optiunea de vot cu identitatea alegatorului, deci secretul votului nu ar mai fi fost respectat.

Desi s-au primit 8.889 de cereri de vot prin corespondenta, doar 4.591 de oameni au mai ajuns sa si voteze prin acest sistem, iar peste 10% dintre acestia au gresit si s-au trezit cu voturile anulate, pentru ca au pus doua hartii in acelasi plic, in loc sa le puna separat.

Sunt luate in considerare doar plicurile sosite pana joi, la miezul noptii.

#romani vot corespondenta, #voturi corespondenta anulate, #vot corespondenta parlamentare 2016 , #alegeri parlamentare 2016