Guvernul Ungariei indeamna maghiarii din Romania sa iasa la vot: Rezultatul alegerilor nu ne e indiferent

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 22:33
4391 citiri
Guvernul Ungariei indeamna maghiarii din Romania sa iasa la vot: Rezultatul alegerilor nu ne e indiferent

Pentru Ungaria "nu este indiferent ce se va intampla duminica si dupa alegeri", intrucat ungurii sunt "interesati" de "o reprezentare puternica din partea comunitatii maghiare in Parlamentul Romaniei".

Este declaratia ministrului ungar al Dezvoltarii, Sesztak Miklos, venit vineri in Harghita.

"Pentru Guvernul Ungariei si pentru Ungaria nu este indiferent ce se va intampla duminica si dupa alegeri, noi suntem interesati sa existe o reprezentare puternica din partea comunitatii maghiare in Parlamentul Romaniei", a spus ministrul.

Sesztak Miklos a afirmat ca vizitele reprezentantilor Guverului de la Budapesta in Romania in ultimele sapamani "nu sunt intamplatoare", fiind legate de scrutinul de duminica, si i-a indemnat pe maghiari sa iasa la vot.

"Ieri a fost premierul Orban (Viktor Orban - n.red.) la Satu Mare, cu doua saptamani in urma a fost presedintele Parlamentului, domnul Kover (Laszlo - n.red.), a fost si vicepremierul acum doua-trei saptamani, toate aceste prezente nu sunt intamplatoare.

Mesajul pentru maghiari: sa mearga la vot in numar cat mai mare si sa voteze pentru lista UDMR, pentru aceasta lista de cooperare, de conlucrare cu PCM", a mai spus oficialul de la Budapesta.

Intrebat cum apreciaza evolutia relatiilor economice dintre Romania si Ungaria, Sesztak Miklos a afirmat ca, desi au fost si sunt intalniri permanente intre specialisti, nu se poate vorbi despre o schimbare radicala, dar si-a exprimat convingerea ca, dupa instalarea noului Guvern de la Bucuresti, acestea se vor dezvolta.

"O schimbare radicala inca nu s-a intamplat si sunt convins ca dupa aflarea rezultatului si dupa ce vom sti ce echipa va guverna, vom putea lua legatura cu noua echipa si vom putea dezvolta si proiecta si aceste relatii pentru viitor. Sigur, pentru noi este important sa fim prezenti, in aceasta perioada, cu prezenta economica si in Transilvania si in Romania, dar asteptam sa vedem cu cine discutam", a spus Sesztak Miklos.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a incurajat, la randul lui, pe alegatorii maghiari sa iasa la vot duminica, iar celor nehotarati, "dezamagiti si furiosi" le-a transmis ca prezenta reprezentantilor maghiarilor in Parlament este imperios necesara cand se iau decizii care privesc comunitatea maghiara.

"Eu sunt convins ca vor veni foarte multi la vot si noi incurajam si chemam oamenii sa vina la vot. Sper ca am fost convingatori si in aceasta campanie si nu numai (...). Am facut o intelegere cu PCM, asa cum astepta o mare parte a electoratului nostru si sper ca va fi o mobilizare mai mare decat de obicei.

(...) Trebuie sa pastram acest mijloc, aceasta prezenta in Parlamentul Romaniei si o prezenta puternica inseama ca nu putem fi ocoliti cand se iau decizii importante si vor fi decizii mportante in anii care urmeaza, doar daca ne gandim la reforma admnistratia sau la reforma in invatamant, sunt doua domenii extreme de importante", a precizat Kelemen Hunor.

Iata si ce crede premierul Ciolos despre prezenta liderilor maghiari: Premierul Ungariei face campanie in Romania, de aceea a spus ca maghiarii nu sarbatoresc 1 Decembrie

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...