Idei vechi si idei noi la fel de proaste

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 11:52
5833 citiri

Se apropie campania. Ca de fiecare data, apar cadourile electorale.

In 2016, acestea nu sunt trimise de guvern, ci de catre parlamentari. Dupa stergerea a 102 taxe, a urmat, zilele trecute, marirea unor salarii. Cost estimat: un miliard de euro. Plata? La anul, zice PSD. Nu, niciodata!, raspunde un tehnocrat de la Palatul Victoria, care va pleca, insa, peste doua luni din fotoliul ministerial.

Reapar si alte idei vechi. Una e organizarea unui referendum in ziua scrutinului pentru Parlament. N-as fi impotriva, daca rezultatele consultarilor populare anterioare ar fi fost luate in seama. Numai ca au fost ignorate. Reducerea numarului de parlamentari a ramas pe hartie. In realitate, in ultima legislatura, am avut mai multi alesi ca-n trecut, nu mai putini.

A revenit in arena publica si pasiunea nationalista. In forma ei cea mai puerila. Am in vedere contestarea "romanitatii" unor actori politici. Presedintelui i se spune Werner, iar premierului - Julien.

Cei doi au intrat in joc si au reactionat. Ciolos a explicat ca a stat in tara 40 de ani, din 47 cati are acum. Ca sa arate ca e "bun roman", Iohannis s-a declarat ingrijorat de numarul mare de straini care sunt proprietari de terenuri agricole.

Avem si ceva idei noi. De pilda, un gazetar a devenit erou, fiindca a fost concediat, dupa ce a scris pe Facebook: "sper sa crapi, Victor Ponta!". Victima a agresiunii online, fostul premier nu putea rata ocazia de a expune inalte principii etice. A facut-o ca si cum el ar fi fost cu totul strain de limbajul violent si grobian. A uitat probabil ca, in 2012, cei pe care ii stigmatiza ca "basisti" erau vanati pe strada. Iar in cazul de fata, pare sa nu stie ca jurnalistul concediat reactionase, de fapt, la ce a spus dottore despre succesorul sau, descris ca "emanat din flacarile de la Colectiv".

Daca tot a venit vorba despre Dacian Ciolos, sa spunem ca acesta s-a decis sa mearga la doua adunari PNL. Una in sala, alta - in aer liber. Iata ca s-a razgandit! Cu cateva zile inainte, spusese ca nu vrea nici macar ca poza lui sa fie asociata cu mobilizarea facuta de Gorghiu & Co.

Intre cele doua momente electorale, s-a aflat ca premierul va participa si la un miting USR. Sa faci "agitatie electorala" - cum se zice la Chisinau - pentru doua formatiuni diferite, fara a fi tu insuti candidat, e un adevarat record...

Ponta trebuie sa fie tare invidios. El e doar in situatia de a fi fost propus premier de un partid, desi candideaza pe listele altuia. Bine, recordul de confuzie ii apartine unui consilier local PMP, care candideaza la legislative din partea PSD. Mai sunt multe lucruri stranii. Ce e, insa, cel mai surprinzator e faptul ca si ideile mai vechi si cele mai noi par sa fie la fel de proaste.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri parlamentare 2016, #Dacian Ciolos premier PNL , #alegeri parlamentare 2016
Comentarii