Ziare.com

La ce e buna aceasta campanie electorala mai mult absenta

de Florin Grecu, Lector univ. dr.
Luni, 28 Noiembrie 2016, ora 13:09

   

La ce e buna aceasta campanie electorala mai mult absenta
Florin Grecu
Campania electorala pentru alegerile parlamentare de pe 11 decembrie 2016 se desfasoara mai mult in mediul online si in platourile televiziunilor, pentru ca legea electorala interzice afisajul stradal de mari dimensiuni.

Citeste toate textele scrise de Florin Grecu pentru Ziare.com

Cetateanul, insa, tot nu cunoaste componenta listei propusa de birourile politice ale formatiunilor politice, adica tot nu stie ce candidati voteaza.

Miza alegerilor pentru scrutinul de lista organizat pe 11 decembrie este reprezentata de trecerea pragului electoral si de intrarea in Parlament a cat mai multor formatiuni politice, in vederea formarii majoritatilor politice care sa sustina viitorul guvern politic legitim.

Obiectivul oricarui partid politic il reprezinta castigarea alegerilor la urne. Ulterior, formatiunea politica isi propune sa populeze aparatul guvernamental si institutiile cu oameni de partid sau cu specialisti simpatizanti ai organizatiilor politice.

O alta dimensiune a actualei campanii electorale este reprezentata de lipsa "cozonacului electoral", de lipsa sponsorilor de partid, deoarece campania este finantata de la bugetul de stat, tocmai ca partidele politice sa nu mai acumuleze datorii fata de sponsorii politici.

Oricum, orice sponsorizare privata catre un partid politic sau candidat se face cu titlu de donatie, tocmai ca partidele politice sa nu mai fie obligate sa ramburseze sumele incasate sau sa fie nevoite sa acorde contracte donatorilor, odata ajunse la guvernare.

De aceea, actuala campanie electorala este una care incearca sa disciplineze politicul, dar si alegatorul.

Partidele nu mai pot primi sume de bani, deoarece stiu ca, daca vor trece de pragul electoral, cheltuielile le vor fi decontate de la bugetul de stat, si de aceea alegatorul nu mai necesita sa fie mituit cu sacose electorale.

Lipsa mesajelor de campanie a partidelor politice, concurenta dintre politic si nepolitic, dintre partide si ONG-uri, transformate in organizatii politice, pot crea confuzie in randurile alegatorilor, sustinatorilor sau simpatizantilor de partid.

Prin urmare, caderea in populism reprezinta riscul actualei campanii electorale, din cauza lipsei proiectelor politice de viitor si a programelor de guvernare.

Din acest motiv, partidele nu mai au ce oferi cetatenilor, deoarece promisiunile electoraliste si politicianiste trebuie sa fie insotite si de indicarea sursei de finantare.

Cetateanul va vota partidul si mai putin candidatul. Cetateanul va vota lista cu candidati propusa si ordonata la partid. Astfel, masinariile de partid vor fi puse in actiune in vederea sustinerii listei de partid.

Prin urmare, votul pe lista de partid reprezinta modalitatea prin care cetateanul isi exprima simpatia fata de o anumita formatiune politica si mai putin fata de un anumit candidat.

Campania electorala pentru alegerile parlamentare si rezultatele urnelor, precum si redistribuirea mandatelor, vor arata cum anume se vor forma si vor fi controlate majoritatile politice din viitorul Parlament si cum se va face trecerea de la guvernarea apolitica la cea politica, adica a modului in care partidele vor reincepe sa guverneze politic.

Florin Grecu este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, ciclul licenta, master, doctorat. In anul 2011 a obtinut titlul de doctor in stiinte politice, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti. Din anul 2012 este lector univ. dr. al Universitatii Hyperion din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Sociale, Umaniste si ale Naturii, specializarea stiinte politice.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3094 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor