Locuiesti peste hotare si vrei sa votezi mai usor la toamna? Iata ce trebuie sa faci

Vineri, 01 Iulie 2016, ora 15:21
7026 citiri
Locuiesti peste hotare si vrei sa votezi mai usor la toamna? Iata ce trebuie sa faci
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa cozile infernale de la prezidentiale din 2014, autoritatile au introdus doua noi modalitati mai usoare de vot pentru romanii din diaspora. Primul pas esential este insa inscrierea in Registrul Electoral.

Mai putin de 2.000 de romani dintre cei aproape 5 milioane care traiesc in afara granitelor s-au inscris pana acum, in conditiile in care perioada de inscriere se incheie in doua luni.

Ministerul de Externe si Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) informeaza ca pana la data de 30 iunie au solicitat inscrierea in Registrul Electoral doar 1.788 de romani care locuiesc legal in strainatate.

Dintre cei 1.788, 1.281 au mentionat optiunea pentru votul prin corespondenta, iar 507 au optat pentru votul in sectiile de votare special amenajate, precizeaza AEP intr-un comunicat remis vineri Ziare.com.

Cele mai multe solicitari de inscriere s-au facut in Spania (184) si Republica Moldova (104).

Inscrierea in Registrul Electoral a debutat la 1 aprilie si se va incheia cu 90 de zile inainte de data alegerilor, care va fi la finalul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie, in functie de cum o va fixa Guvernul.

In aceste conditii, Ziare.com atrage atentia asupra faptului ca termenul de inscriere in Registrul electoral expira, cel mai probabil, la sfarsitul lunii august sau in primele zile ale lunii septembrie.

Dupa problemele majore intampinate de romanii din strainatate la alegerile prezidentiale din 2014, autoritatile au introdus doua noi modalitati de vot pentru acestia, astfel incat ei vor putea vota in toamna:

  • prin corespondenta
  • la sectii de votare speciale infiintate la cererea lor, in localitatile de domiciliu sau resedinta, in masura in care exista cel putin 100 de cereri facute in acest sens
  • la sectiile organizate in ambasade si consulate, la fel ca pana acum

Citeste un interviu cu presedintele AEP despre optiunile pe care le au romanii din diaspora la alegerile parlamentare din toamna.

MAE informeaza ca pentru inscrierea in Registrul electoral, alegatorii trebuie sa parcurga urmatorii pasi:

1. Sa completeze formularul Cererii de inscriere in Registrul electoral pentru votul in strainatate la alegerile parlamentare cu datele personale si sa bifeze una dintre cele doua optiuni: vot prin corespondenta / vot la sectia infiintata la cerere. Sa il semneze si sa il dateze.

Formularul Cererii de inscriere in Registrul electoral poate fi obtinut fie de pe site-ul MAE, descarcand acest formular, fie, direct in varianta tiparita, de la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare.

2. Sa anexeze la Cererea de inscriere in Registrul electoral fie copia pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu (daca sunt cetateni romani cu domiciliul in strainatate), fie copia actului de identitate impreuna cu copia documentului care dovedeste resedinta in strainatate (daca sunt cetateni romani cu resedinta in strainatate).

Vezi aici lista documentelor care atesta resedinta in strainatate pentru fiecare stat, disponibila si pe site-ul MAE.

3. Sa depuna personal sau sa trimita prin posta Cererea de inscriere in Registrul electoral si documentele anexate la misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta.

Informatii detaliate despre desfasurarea in strainatate a scrutinului electoral pentru Parlamentul Romaniei din anul 2016 se regasesc la sectiunea dedicata de pe site-ul MAE.

De asemenea, AEP anunta ca ii tine la curent pe cetatenii romani din diaspora cu privire la inscrierea in Registrul electoral, conditiile de votare si locurile de desfasurarea votarii in strainatate si de aceea va comunica periodic (de doua ori pe luna) datele privind numarul de solicitari de inscriere in Registrul electoral depuse de catre alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii.

In Anexa de mai jos gasiti situatia pe tari a cererilor de inscriere in Registrul electoral, atat cu optiunea pentru votul prin corespondenta, cat si cu optiunea pentru votul in sectiile de votare:

Mai multe detalii si informatii suplimentare puteti citi aici:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Indemnizaţia de internship ar putea să fie impozitată doar dacă aceasta este mai mare decât salariul de bază minim brut pe ţară, conform unei iniţiative legislative depusă de...
#romani diaspora inscrisi Registrul Electoral, #vot corespondenta Registrul Electoral , #alegeri parlamentare 2016