#Parlamentare2016 Diaspora primeste 2 milioane de buletine de vot si un numar record de sectii

Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 18:58
4348 citiri
#Parlamentare2016 Diaspora primeste 2 milioane de buletine de vot si un numar record de sectii

Romanii din diaspora pot vota pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie intr-un numar record de sectii, pe parcursul a aproximativ 36 de ore, din cauza fusului orar.

Primele sectii de votare se deschid sambata, ora 20:00, in Australia si Noua Zeelanda, iar ultimele se inchid, luni, la 06:00, pe coasta de vest a Americii de Nord.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi in strainatate 417 sectii de votare, cel mai mare numar de sectii organizat vreodata in diaspora, cu 111 mai multe decat la parlamentarele din 2012 si cu 123 mai multe decat la scrutinul prezidential din 2014, potrivit declaratiei purtatorului de cuvant al MAE, Ionut Valcu.

"193 de sectii de votare vor fi organizate pe langa ambasadele, consulatele si institutele culturale ale Romaniei din strainatate. 217 sectii de votare reprezinta propunerile motivate de MAE pentru a fi create in strainatate, iar 7 sectii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel putin 100 de cetateni romani care s-au inscris in Registrul Electoral Roman pana la data de 14 septembrie 2016", a adaugat purtatorul de cuvant al MAE.

Cele 7 sectii de votare solicitate de romanii din diaspora sunt deschise in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (o sectie de votare solicitata), Republica Moldova (patru sectii) si in Spania (doua sectii).

Doar 8.889 de cetateni romani vor vota prin corespondenta la scrutinul parlamentar din acest an, acestia inscriindu-se in Registrul Electoral Roman pana la data de 14 septembrie 2016, cu optiunea votului prin corespondenta, potrivit sursei citate.

Iata si ghidul MAE pentru diaspora, cu raspunsurile la cele mai frecvente intrebari

Criteriile care au fost luate in calcul de MAE in formularea propunerilor pentru infiintarea sectiilor in strainatate au fost: datele statistice privind prezenta la vot la scrutinele anterioare, dinamica prezentei cetatenilor romani in respectivele localitati, dar localitatile in care, in mod traditional, au fost deschise sectii de votare la alegerile anterioare.

Unde vor fi cele mai multe sectii de votare

Cele mai multe sectii de votare vor fi organizate in Italia, 73, in Spania, 53, in Republica Moldova, 35, SUA, 31, in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, 21, in Franta 16, in Germania 15, in Belgia, 9 si in Canada 8.

In localitatile in care la scrutinul din 2014 a fost un flux mare de votanti, vor fi infiintate mai multe sectii de votare, a precizat MAE, facand trimitere la Chisinau, unde vor fi deschise 12 sectii de votare, Londra, 8 sectii, la Bruxelles, 7 sectii, la Paris, 6 sectii, la Roma si Madrid, cate 5 sectii.

Alegatorii din diaspora vor avea la dispozitie si o harta interactiva pe site-ul MAE pentru a identifica cea mai apropiata sectie de votare de resedinta sau domicilul din strainatate.

Aproximativ doua milioane de buletine de vot au fost transmite in diaspora pentru alegerile din 11 decembrie.

"MAE asigura logistica sectiilor de votare din strainatate si a expediat in acest sens toate materialele necesare votarii. Pentru cele 417 sectii de votare au fost trimse deja 1.993.930 de buletine de vot, jumatate pentru Senat, jumatate pentru Camera", a spus Valcu.

La alegerile parlamentare din diaspora pentru alegerea noului Parlament se va folosi sistemul de verificare a votului multiplu, de prevenire a votului multiplu, care a fost utilizat si la alegerile locale din 5 iunie.

La alegerile de duminica pot vota la sectiile din afara tarii doar cetatenii romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate.

"Practic, cum aceste alegeri se organizeaza pe circumscriptii electorale, fiecare judet in Romania reprezinta o circumscriptie, toata strainatatea reprezinta o circumscriptie, nr 43. Doar aceia care pot demonstra ca au domiciliul sau resedinta in strainatate pot vota la sectiile de votare in strainatate", a explicat MAE.

Romanii care se deplaseaza temporar in strainatate nu pot vota la sectiile din diaspora, acestia pot vota doar in tara, in circumscriptia in care au domiciliul.

Cetatenii romani care se afla in strainatate pentru a urma un tratament medical de mai bine de 90 de zile pot vota in baza unui document emis sau avizat de o autoritate medicala pe plan local care se considera dovada de resedinta in strainatate, a precizat Valcu.

Citeste si:
Parlamentarii fideli lui Ludovic Orban, mesaje împotriva unei alianțe cu PSD. Ionel Dancă anunță plecări din partid
Parlamentarii fideli lui Ludovic Orban, mesaje împotriva unei alianțe cu PSD. Ionel Dancă anunță plecări din partid
Parlamentari susţinători ai lui Ludovic Orban au transmis, vineri, mesaje în care le cer preşedintelui Klaus Iohannis şi preşedintelui PNL Florin Cîţu să nu accepte susţinerea din partea...
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Într-o discuție cu Florin Cîțu despre componența guvernului, premierul desemnat Nicolae Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării, susțin surse politice pentru...
Sursa: MEDIAFAX