#Parlamentare2016 Studentii care vor sa voteze ar putea circula gratuit cu trenul in ziua alegerilor

Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 18:17
2282 citiri
#Parlamentare2016 Studentii care vor sa voteze ar putea circula gratuit cu trenul in ziua alegerilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Transporturilor intentioneaza sa ofere transport gratuit cu trenul elevilor si studentilor care vor sa voteze la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Propunerea este inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta al ministerului, care sustine ca impactul bugetar este estimat la 22,5 milioane de lei, adica in jur de cinci milioane de euro.

Impactul bugetar a fost calculat luand in considerare faptul ca circa 50% dintre studenti vor efectua calatoria dus-intors, iar valoarea medie a unui bilet este de 90 lei. Banii vor proveni de la bugetul de stat. Mentionam ca, in prezent in invatamantul de stat si privat exista aproximativ 520.000 de studenti.

Ministerul vrea sa ia aceasta masura in conditiile in care alegatorii din Romania pot vota doar la sectia la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul ori resedinta.

Reprezentantii ministerului sustin ca, in lipda acestei gratuitati, "elevii si studentii care isi desfasoara studiile in alta localitate decat cea de domiciliu nu isi vor putea exercita dreptul de vot".

Asta pentru ca "deplasarea la sectiile de votare din localitatea de domiciliu este destul de greoaie si necesita resurse financiare, de care elevii si studentii nu dispun", se arata in motivarea proiectului de ordonanta.

Masura vizeaza biletele pentru trenuri regio si interregio, la clasa a II-a, in perioada 10-11 decembrie 2016. Aceste bilete ar urma sa fie procurate de la casele de bilete ale statiilor, pe baza actului de identitate si a carnetului de elev/student vizat pentru anul in curs. Este obligatorie procurarea atat a biletului pentru dus, cat si pentru intors.

Calatoria de intoarcere se va face in ziua de 11 decembrie, astfel incat pe 12 decembrie, care pica luni, elevii si studentii sa fie prezenti la cursuri.

Amintim ca statul roman a vrut sa ofere bilete gratuite de tren si pentru studentii moldoveni care invata in Romania, ca sa poata merge acasa sa voteze la primul tur al alegerilor prezidentiale, insa, in cele din urma, s-a razgandit, iar tinerii au fost lasati cu ochii-n soare. Nu la fel s-a intamplat in al doilea tur, cand, aparent, studentii basarabeni au beneficiat de calatorii gratis in Republica Moldova.

Citeste mai multe pe aceasta tema:

Alegeri prezidentiale peste Prut: Studentii din Romania pot merge cu trenul acasa gratuit

Alegeri in Moldova: Studentii care voiau sa voteze acasa, lasati cu ochii-n soare de statul roman. Seful CFR face cheta sa-i ajute

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#bilete gratis tren studenti vot, #studenti parlamentare tren gratis , #alegeri parlamentare 2016