Poti sa iesi la vot doar ca sa le strici planurile celorlalti

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 15:00
5847 citiri
Poti sa iesi la vot doar ca sa le strici planurile celorlalti

"Daca votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lasa sa votam", spunea Mark Twain cu multa vreme in urma, rastimp in care istoria a demonstrat cat de putin s-a inselat scriitorul american. Romania este una dintre tarile in care votul influenteaza si mai putin decat intr-un stat in care el nu schimba nimic.

In ultimii sapte ani, la noi au existat o serie de alegeri al caror rezultat a fost pur si simplu ignorat sau chiar deturnat, precum referendumul din 2009 pentru reducerea numarului de parlamentari sau cel pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu din 2012. Pierdut pe drum si inainte de termen a fost si rezultatul alegerilor parlamentare din urma cu patru ani.

In aceeasi logica, rezultatul ultimelor prezidentiale care l-au facut presedinte pe Iohannis este invocat pentru duminica, 11 decembrie, intr-un apel disperat de a pastra ce mai poate fi salvat din sperantele animate la sfarsitul lui 2014.

Doar ca intre timp o parte din partide a fost anesteziata de anticoruptie, iar restul s-au umflat in pene inutil si pe contrasens, intr-un razboi al romanilor care au pornit sa-si ia tara inapoi de la "strainii" care au luat-o in posesie pe furis si nesimtite si o conduc din afara.

Declaratiile de acest gen au fost totusi varful maxim de spectacol pe care l-a atins campania, altfel de o plictiseala care l-a facut pana si pe Iohannis sa-si doreasca mai multa animatie si miscare. O ironie peste care probabil ca nu au reusit sa treaca nici sustinatorii sai cei mai infierbantati.

Dar dincolo de lancezeala campaniei, unde partidele s-au intrecut in a eluda problemele politice reale, mai exista si o premiera la fel de interesanta pe cat de slabe si rupte de cetateni au ajuns partidele fara exceptie.

Vorbim despre alegerile de dupa ce urnele vor fi inchise si voturile numarate. Adica adevaratele alegeri si singurele care pot schimba ceva sunt cele care au loc intre liderii partidelor, presedinte si posibilul viitor premier.

Particularitatea acestor alegeri e ca se joaca, de fapt, in doua randuri - unde primul, cel al partidelor, il va influenta in mod semnificativ pe cel de-al doilea si singurul care conteaza - negocierile pentru formarea viitoarei majoritati si desemnarea premierului.

Pana acum, fiecare partid avea desemnat la parlamentare si nominalizarea celui care va ocupa functia de prim-ministru in caz de castig. In 2016 avem cel mai mare partid, creditat cu cele mai mari sanse la castig, fara propunere de premier, dar deschis prin liderii sai tranzactionarii votului primit de la cetateni.

In timp ce tabara celor cu sansa a doua spera ca, in ciuda infrangerii de la urne, sa se petreaca vreun miracol prin care sa reuseasca sa-si pastreze premierul si cu el o parte din putere.

Vestea buna care vine odata cu aceste alegeri este ca, pe langa motivatiile clasice de vot, pentru un partid sau impotriva altuia, exista si ratiuni in plus pentru care votul devine o ispita tot mai atractiva.

Poti, de exemplu, sa iesi la vot pentru simpla placere de a strica planurile celor care sunt rupti de lume, dar viseaza sa o controleze prin intermediari, la mana a doua si dupa ce mesajele i-au fost deformate.

E un motiv suficient de bun pentru a iesi din casa duminica si a pierde o ora pentru a pune stampila pe cine credeti ca va reprezinta mai bine interesele, oricare ar fi ele.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#parlamentare 2016, #alegeri 11 decembrie , #alegeri parlamentare 2016