Ziare.com

Sa ne pregatim de alegeri: Ce optiuni are diaspora, cum votam prin corespondenta Interviu

de Camelia Badea
Duminica, 06 Decembrie 2015, ora 12:42

   

Sa ne pregatim de alegeri: Ce optiuni are diaspora, cum votam prin corespondenta Interviu
Anul viitor vor fi organizate doua randuri de alegeri, locale si generale, intr-un cadru legislativ nou, motiv pentru care Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a demarat o ampla campanie de informare a cetatenilor, cu scopul ca rezultatele viitoarelor scrutine sa reprezinte cat mai fidel dorinta electoratului.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, presedintele AEP, Ana Maria Patru (foto), prezinta optiunile pe care le au la dispozitie romanii din diaspora, explica procedura prin care se poate vota prin corespondenta si subliniaza importanta unei colaborari stranse intre AEP si Guvern pentru ca la alegerile de anul viitor sa nu mai apara problemele din anii anteriori.

In anul 2015 au fost adoptate o serie de noi legi electorale, cea mai recenta privind exercitarea votului prin corespondenta. Ce surse de informare au la dispozitie alegatorii?De unde pot afla noutatile?

Pe masura intrarii in vigoare a modificarilor legislative, AEP a pus la punct materiale de presa, campanii televizate, diverse brosuri, informatiile de actualitate fiind publicate si pe site-ul institutiei.

De asemenea, AEP si-a lansat propria pagina de Facebook. Avem, de asemenea, cont pe Twitter. Pe ambele canale de comunicare, precum si pe Youtube difuzam materiale informative adresate alegatorilor.

Ne bazam si pe sprijinul cetatenilor si al organizatiilor neguvernamentale, din tara si din strainatate, sa urmareasca si sa distribuie si altor utilizatori postarile noastre.

AEP va oferi cetatenilor cu drept de vot din diaspora, pe toate caile, informatiile de care au nevoie, explicandu-le, pas cu pas, modul in care se va desfasura votarea in diaspora, ce termene au la dispozitie alegatorii din strainatate pentru a se inscrie in Registrul electoral cu adresa sau domiciliul in strainatate, dar si pentru a vota prin corespondenta.

De asemenea, reprezentantii AEP vor avea intalniri cu membrii comunitatilor de romani din diaspora, in special in acele localitati unde procesul de votare la alegerile prezidentiale anterioare s-a desfasurat in conditii improprii.

Explicati-ne ce variante au la dispozitie romanii din strainatate.

In urma recentelor modificari ale legii, concetatenii nostri din strainatate au mai multe optiuni.

De exemplu, acestia se vor putea inscrie, de la 1 aprilie 2016, in Registrul electoral cu adresa din strainatate pentru a putea vota la o sectie de votare cat mai aproape de casa, fara sa astepte ore intregi pentru a-si exprima optiunea prin vot.

Astfel, daca intr-o localitate din strainatate se vor inscrie in Registrul electoral cel putin 100 de alegatori romani cu domiciliul sau resedinta acolo, pentru acestia va fi infiintata o sectie de votare, unde vor vota pe liste permanente, ca si cetatenii cu drept de vot din tara.

Apoi, la sectiile de votare organizate in ambasade si consulate vor putea vota atat alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care s-au inscris in Registrul electoral si sunt arondati respectivelor sectii de votare, cat si cei care nu au facut acest lucru. Cei din urma vor fi inscrisi in listele electorale suplimentare si vor putea vota doar daca prezinta documente care sa ateste ca au resedinta sau domiciliul in strainatate.

O alternativa pentru alegatorii romani din diaspora este sa voteze prin corespondenta. Alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doreste sa isi exercite dreptul de vot prin corespondenta la alegerile parlamentare din 2016 trebuie sa se inscrie in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta pana cel mai tarziu cu 45 de zile inaintea datei alegerilor.

In acest sens, trebuie sa transmita o cerere scrisa, personal sau prin posta catre misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta. Cei care doresc sa voteze prin posta vor putea gasi informatii complete despre pasii concreti pe care trebuie sa ii faca pentru a-si exprima optiunea prin vot atat pe site-ul AEP (www.roaep.ro), cat si pe pagina noastra de Facebook.

Cum vor putea vota romanii care muncesc "la negru" si care nu au domiciliul sau resedinta in strainatate?

Din pacate, romanii care muncesc si locuiesc fara documente legale in strainatate nu vor putea vota. De aceea ii indemn sa faca demersuri pentru a dobandi, in timp util, dreptul de resedinta in strainatate, si sa se inscrie in Registrul electoral pentru a beneficia de dreptul constitutional de a vota.

Cum se va desfasura, concret, votul prin corespondenta? In baza caror documente?

Cetateanul din diaspora va primi prin posta un plic exterior autoadresat prevazut cu elemente de siguranta, in care vor fi introduse un plic interior care contine un autocolant cu mentiunea "VOTAT", prevazut, de asemenea, cu elemente de siguranta, un certificat de alegator si buletinul de vot prin corespondenta.

Cetateanul cu drept de vot lipeste autocolantul pe optiunea sa din buletinul de vot prin corespondenta, il introduce in plicul interior, pe care il sigileaza, iar pe acesta il pune in plicul exterior, alaturi de certificatul de alegator datat si semnat olograf.

In acel moment, plicul exterior sigilat poate fi depus la orice oficiu postal sau in orice cutie postala.

Atentie! Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp inaintea datei votarii, pentru a asigura livrarea acestora pana cu 3 zile inaintea scrutinului, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenta.

Exista si voci critice care spun ca secretul votului prin corespondenta nu poate fi asigurat. Cum le raspundeti?

Legea garanteaza alegatorilor caracterul egal, secret, direct si liber exprimat al votului exercitat prin corespondenta.

Pentru a asigura secretul votului vor fi folosite elemente de siguranta pe ambele plicuri in care se transmite buletinul de vot, a caror integritate va fi verificata de presedintele biroului electoral.

Plicul interior va fi introdus in urna sigilata doar dupa verificarea integritatii sale de catre presedinte, fara a fi deschis.

Subliniez ca alegatorul are obligatia, sub sanctiunea legii penale, de a respecta caracterul secret al votului, divulgarea catre alte persoane a optiunii de vot exprimate prin corespondenta fiind interzisa.

Exercitarea dreptului de vot prin corespondenta este personala, iar exercitarea votului in numele sau in locul altui alegator este interzisa, sub sanctiunea legii penale.

Puteti sa dati asigurari ca la alegerile parlamentare de anul viitor nu vor mai fi probleme la votul din diaspora, asa cum au fost cele de la scrutinul pentru alegerea presedintelui, de anul trecut?

AEP face toate eforturile ca acest vot sa se desfasoare in cele mai bune conditii, bazandu-se si pe implicarea cetatenilor cu drept de vot din diaspora.

De asemenea, se impune o sincronizare intre activitatile noastre si cele desfasurate de MAE pentru organizarea alegerilor in strainatate.

Personalul AEP va sta oricand la dispozitia cetatenilor din diaspora, pe pagina de Facebook, la numerele de telefon ale Autoritatii si pe site-ul institutiei, astfel incat acestia sa stie in fiecare moment ce pasi trebuie sa faca pentru a vota in aceleasi conditii ca alegatorii din tara.

Sincer, nicio solutie pe care am impune-o nu e cea mai buna, ea este perfectibila. Pentru noi este important sa existe variante alternative de vot. Asa cum ambitia noastra, a celor din AEP, a dat roade, anume am reusit sa avem acest vot prin corespondenta, cu siguranta nu ne vom lasa si vom incerca sa implementam in diaspora un proiect pilot pentru votul prin Internet. Cred ca daca va fi vointa politica vom putea avea chiar si vot electronic la alegerile prezidentiale din anul 2019.

Sunteti pregatiti sa faceti fata noilor provocari impuse prin lege? Aveti resursele necesare?

Desigur. Noi am atins niste performante internationale si cu siguranta vom face fata si celor doua procese electorale care urmeaza daca vom beneficia de sprijinul sustinut al tuturor institutiilor implicate in procesul electoral - MAI, MAE, INS, STS.

Pentru o buna desfasurare a alegerilor ce urmeaza, zilele trecute am transmis o adresa domnului prim-ministru si i-am propus sa se constituie o comisie interministeriala, din care sa faca parte, alaturi de Autoritatea Electorala Permanenta, si alte institutii cu atributii legate de desfasurarea alegerilor, care sa preia din timp problemele si sa le rezolve in timp util.

Programul guvernului Ciolos prevede digitalizarea listelor electorale in regim de urgenta si informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale. Este timp suficient pana la alegerile de la anul?

In anii 2014 si 2015, AEP a promovat modificari legislative care au eliminat evidentele electorale tinute pe hartie de catre primari si le-a inlocuit in totalitate cu Registrul electoral. Listele electorale pe hartie mai sunt utilizate in acest moment numai in sectiile de votare ca instrument de validare a prezentei la vot prin intermediul semnaturii olografe a alegatorului.

Sistemul informatic pentru monitorizarea prezentei la vot si prevenirea votului ilegal promovat de catre AEP si transpus in legea electorala de catre Parlament, reprezinta o provocare administrativa complexa pentru statul roman, in aceasta activitate urmand a fi implicate peste 30.000 de persoane, precum si o logistica informatica semnificativa.

Succesul acestui sistem informatic depinde de acordarea din timp a sprijinului financiar si logistic al Guvernului, de adoptarea cadrului normativ secundar al alegerilor in luna ianuarie a anului 2016 si de finantarea AEP si a Serviciului de Telecomunicatii Speciale pentru consolidarea Registrului electoral si implementarea Sistemului informatic pentru monitorizarea prezentei la vot si prevenirea votului ilegal.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9388 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cum adica :

" romanii care muncesc si locuiesc fara documente legale in strainatate nu vor putea vota" ?!?

Oare acesti oameni si-au pierdut drepturile cetatenesti, garantate prin Constitutie ?

Inteleg ca nici cetatenii romani aflati in strainatate temporar (interes personal, familial, de serviciu etc.)isi nu-si pot exersa dreptul la vot, eventual si o parte dintre tinerii aflati la studii ori bolnavii aflati la tratament.

Ce se intampla cu cetatenii romani cu domiciliul stabil in strainatate care in perioada alegerilor se afla in Romania sau intr-o alta tara decat cea in care locuiesc permanent ?

Nu cred ca mai mult de 25 % dintre romanii care traiesc in strainatate au si domiciliul stabil in respectivele tari, dar acesti 75 % dintre diasporeni au domiciliul stabil in Romania, au cetatenia romana si sunt in posesia drepturilor cetatenesti. De ce nu pot ei vota pe liste suplimentare la sectiile de vot care vor fi deschise in ziua alegerilor ? Daca acesti romani vor fi impiedicati sa voteze, inseamna ca statul va bloca neconstitutional votul catorva milioane de romani, ceea ce e foarte grav.

P.S. Sper ca romanii nu vor fi impiedicati sa voteze prin acest nou tertip si ca presedintele AEP, doamna Ana Maria Patru, nu a fost suficient de explicita.

 

Cea mai proasta lege

...posibila. Iar vor lua foc ambasadele si consulatele. Flacari, fumigene, politie...se pare ca nu puteti trai altfel.

 

Nu noi, romanii ...

Nu noi, romanii ...
ne privi de sus.
Ca nu esti mai breaaz, astfel.
Ba, chiar te banuim de diverse, daca te dai superior.

Votul prin corespondenta este implementat

in Germania de decenii, milioane se folosesc de el. Ca nu le convine comunistilor din psd, ca dragnea trebuie sa numere .si ***, asta e treaba si MOARTEA lor!

Briefwahl

@cop4you:Anul 1957 a consemnat introducerea votului prin corspondenta in Republica Federala Germana, dar au existat semnale de alarma la adresa caracterului privat al acestuia printre care vocea dlui prof. univ. si politolog Thorsten Fass (Universitatea Johannes Gutenberg - Mainz). Curtea Constitutionale Federala ( Bundesverfassungsgericht) care s-a aplecat de doua ori asupra divergentelor exprimate de partile implicate a recunoscut ca secretul votului nu poate fi garantat.

De ce sa mai mergem la vot?

De ce sa mai mergem la vot noi, cei care suntem in tara? Destinele vor fi decise de serviciile secrete care vor frauda masiv votul!
Sa ne conduca strainii! Romanii nu mai au dreptul nici macar sa isi aleaga conducatorii (rai sau buni). Vor fi decisi de straini! La multi ani Romania - colonie a UE!

Pai chiar asa,De ce sa mergeti la vot numai voi

MITICI??? stati acasa si su-geti un zaiber..sau daca credeti ca cetateni Romani plecati ,,,au mai multe avantje ca voi...
E M I G R A T I ,,,dar ciocul mic,,,toti cetateni au aceleasi drepturi.

Serviciile secrete de care vorbesti

nu-s romanești? Chiar presupunand prin absurd c-ar decide ele, de ce ar insemna ca ar decide străinii?

Daca vrei sa spui ca se pot face fraude, poate avea un sens ce spui, dar nu știu daca se pot face mai multe decat se fac oricum deja.
Dar ce legătura au fraudele cu străinii, tot noi romanii le-am face, stai liniștit, hoții ar fi, ca de obicei, tot romani de-ai nostri.:-)

Nu stiu cati vor vota asa

Ar fi trebuit făcut direct prin internet, oricum se va ajunge acolo, soluția asta temporara e o cheltuiala inutila.

Iar apoi toți cetățenii trebuie tratați in mod egal, modul de vot prin internet ar trebui sa fie posibil pentru orice cetățean, indiferent ca locuiește-n Romania sau nu.

E ridicol ca nu putem inca vota prin internet in 2015, cand sunt deja peste 45 de ani de cand am ajuns pe luna si putem deja face tranzacții bancare sau pe piețele financiare prin internet. Nu vad ce-o fi asa complicat. Nu vad de ce a asigura securitatea unui vot e mai complicat decat a asigura securitatea unei tranzacții bancare.

Cezaram, votul prin Internet este conditionat de

existenta si functionalitatea votului prin corespondenta. Asa se transmit elementele de autentificare necesare votului prin Internet.

Am propus autoritatilor romane implantarea mecanismuluil votului prin Internet, asa cu este el practicat in Cantonul si Republica Geneva. Datele (voturile) recoltate pot fi stocate, autentificate si procesate pe servere elvetiene, absolut sigure si perfect neutre in raport cu continutul electoral, Rezultatele sunt transmise apoi AEP, care face cu ele ce doreste.

Aceasta metoda securizata de alegeri este utilizata de catre multe tari din Europa, Americi, Canada, tari din Orient. Este un serviciu electoral à la carte, complet securizat si ale carui rezultate nu sunt cunoscute decat de autoritatile electorate ale acestor tari. Ca un serviciu bancar si secretul respectiv.

Sunt gata induiosat

Sunt gata induiosat ...
de corectitudinea votarii.
Vfi implacabil si irefutabil exact corecta politic.

 

In loc sa se simplifice

...s-a complicat.
E clar. Suntem idioti cronici.

 

Nu toti,,, geom Dar tu te recunosti,,Bravo ,vezi ca se poate

cum votam prin corespondenta???

Cand stai acasa in pat

E usor de zis. Lasa ca vedem noi prin octombrie.....

Taxele pot fi platite electronic

Platile peste 10.000 euro nu se pot face decat electronic, evidenta contribuabililor este electronica, salariile se platesc pe card dar votul se va face cu plic prin posta.

 

Asa e, e ridicol

Ințeleg sa primim informațiile de identificare prin posta, dar apoi votul ar trebui sa se poată face prin internet.

Oricum la un moment dat, toata lumea, indiferent ca locuiește-n tara sau in străinătate, va trebui sa poată vota prin internet. Asta va duce la scăderea costurilor alegerilor. Va costa implementarea sistemului dar apoi costurile vor fi mult mai scăzute.
Daca oricum vom ajunge acolo, nu-i mai bine s-o facem cat mai repede ca sa ne coste cat mai puțin?

De ce sa facem simplu, cand putem s-o facem complicat?

@CeZarAm

Aveti dreptate!
V-am punctat cu 5 la ambele pozitii dar punctajul dvs.a scazut!!!
Softul pe ziare.com este dereglat!
Noua lege a votului prin corespondenta,ramasa de la Ponta,este un praf in ochii electoratului!
Asa cum explica si pres.Basescu,cetateanul roman aflat in strainatate trebuie sa ia trenul sau avionul etc.sa mearga la consulat pentru a se trece pe liste si,eventual,sa primeasca plicul de vot pe care
sa-l retrimita...tot la consulat cu votul!!!
Cred ca ceva mai absurd nu se putea imagina!
Votul electronic este cel mai simplu si sigur,daca este organizat corect!
Specialistii romani au aceasta capacitate daca sunt solicitati!
Apoi,nu inteleg cum isi exercita dreptul de vot zecile de mii de cetateni romani domiciliati in Romania dar aflati din varii motive in strainatate?
Sunt o noua categorie de romani blocati?
O observatie:
Mafia neo-comunista coagulata in jurul PSD,a lansat ideia subversiva a absenteismului,sub sloganul"toti sunt la fel"!
Votul este o optiune intre ce este mai rau si mai putin rau!
In nicio tara nu exista partide cristal,(nici sinodurile ortodocse sau conclavurile catolice)!
In cazul Romaniei,gasca PSD et comp a inregistrat peste 70% din infractionalitatea "politicienilor!
Nu este normal sa votam pentru opozitie care detine doar 30% din acest trist capitol?
Este mult mai usor sa lupti cu o coruptie de 30% decat cu una de 70%!
De altfel PSD et comp se teme de participarea masiva la vot a romanilor ,deoarece stiu ca majoritatea acestora sunt impotriva lor!
A spus-o explicit Ponta declarand ca a stiut ca a pierdut prezidentialele cand a vazut ce multi romani au votat!
Concluzia:votati masiv ,mai ales la parlamentare,deoarece actualul cancer al Romaniei este tocmai "cel mai corupt parlament din lume"prost votat in dec 2012,tocmai din cauza slabei participari la vot!Teo

acuzatii de fraudare a votului au fost la toate alegerile, asa ca e

clar ca vor fi si la anul.
oricum s-ar desfasura alegerile, tot timpul se va gasi unul care sa acuze ca PSD a fost furat la vot de SRI, DIE, UTC, PCR sau NSDAP.
lasati povestile astea legate de votul prin corespondenta. sa vedem cine va fi perdantul. acela se va lamenta ca serviciile secrete au furat din voturi.

 

Ei iata ca se poate, cind se doreste! Sunt insa nesatisfacut de

faptul ca alegatorii din tara nu pot inca beneficia de votul prin corespondenta. Sunt absolut aceleasi procedee de autentificare si verificare ca in strainatate. De ce nu pot beneficia TOTI romanii de aceleasi metode de exprimare constitutionala, in cea mai deplina egalitate de sanse si drepturi!

Introduceti votul prin corespondenta universal!

 

Mosule cu parul sur,

te pot informa ca in Canada si USA situatia votului prin corespondenta,cu plicul sau internetul,e departe de a fi ce crezi dta.Poate in satele alea elvetiene se poate ca pe nimeni nu intereseaza rezultatul votului ,exercitarea votului fiind privita ca un fapt monden,ca nici un politruc nu poate schimba mare lucru.In tarile cu adevarata dinamica democratica se practica exclusiv votul cu stampila-n mana,in persoana fizica cu prezentarea a doua piese de identitate cu poza si adresa.

Federatia Helvetica

Nici cu cei 10 ani de experienta - referitor la proiectul pilot ce a dus la implementarea votului electronic in Cantonul Geneva nu poti fi sigur de securizarea alegerii.

De ce s-o facem simplu, prin internet, cu o singura regula

pentru toata lumea, cand putem s-o facem mai complicat.
E ridicol ca-n 2015 sa avem nevoie de plic pentru a vota. Poate spera sa băgam niște bani pentru partid in el.

MoșGerilă, poate dvs in Elveția sunteti mai avansați, eu locuiesc in Canada si nici aici nu se poate inca vota prin internet, nici la alegerile federale, nici la cele provinciale. Știu ca se poate vota prin posta, dar nu am auzit pe nimeni sa voteze asa. Daca s-ar putea vota prin internet aproape toata lumea ar face-o, dar prin posta nu e mai simplu decat sa mergi la secția de votare.

Cezaram, sistemul de vot electronic din Geneva

(si din alte cantoane, ...) a fost prezentat Canadei care a cumparat licentele de exploatare. Banuiesc ca va fi disponibil imediat ce se creaza conditiile tehnice necesare sau mai degraba, imediat ce exista legislatia care sa permita votul electronic. Canada se afla printre staele cu cele mai bune sisteme de eGovernment din lume. US a introdus sistemul din Geneva in cateva state, pentru a testa punctele forte sau slabe.

Punctul puternic al votului elvetian este sistemul de criptare al votului cuplat cu un sistem de autentificare pe cel putin 3 nivele + sistemul de validare temporala. Un vot nu poate fi descifrat si deformat, fiindca existenta sa fizica este extrem de scurta. Nu exista timpul necesar fraudarii prin metode cunoscute de hacking.

Slabiciunea consta in gradul de autentificare a electorului (care poate fi insuficient, depinde de autoritatea electorala nationala). Modul de colectare si inregistrare al votului este in schimb imbatabil, complet automatizat, o adevarata 'black box' inviolabila. Deci ce iese este absolut sigur si certifiabil, de la emiterea votului pana la afisarea sa.
Cunosc in detaliu aceste proceduri ... am lucrat la ele timp de citiva ani.

Fata morgana

@MosGerila
Cum este cunoscut, un interesat in manipulare (de cele mai multe ori) nu ,,agata" o criptare ci utilizeaza ,,bypasses" sau carente in lege si exploatari (detectate) in protocoale si sofware.
Cineva (in masura s-o faca) afirma ca odata navigand (online) esti ,,vizibil" deci penetrabil, iar singura oportunitate sa evoluezi sub ,,radar" ar fi porumbeii de posta sau o cheie digitala convenita in afara sistemelor de comunicatie (internet/telefonie) insa nici aici nu poti fi (absolut) sigur.:)In aceeasi ordine cine garanteaza ca firma respectiva nu va fi abordata de catre doritori (exmpl:NSA/ GCHQ) dupa modelul BICS ( Belgacom Internation Carrier Services) ori factorului uman?
Alt exemplu concludent il reprezinta Regatul Tarilor de Jos care dupa ani de zile (37 ani) de la introducerea votului mecanic(referitor la mecanismul dispozitivului) in '66,'78 varianta electronica, iar incepand din '91 computerul de vot a renuntat, revenind la creionul rosu (actualmente) atunci cand un grup intitulat ,,Noinucredemcomputereledevot.nl/Wijvertrouwenstem computersniet.nl a reusit sa invalideze rezultatul unui presupus scrutin.Se intampla in 2007 iar firma producatoare (Nedap) in ciuda lobby-ului politic coagulat in conceptul legislativ al dlui deputat Taverne (VVD/ Partidul Popular Liberal)a fost silita sa-si restranga activitatea in urma proceselor (plural) intentate de catre grup.

Eu fac parte

din cei maximum 200.000 de romani din diaspora care se incadreaza in aceasta lege.Dar nu ma voi prevala de acestat lege cat timp cucoana cu interviul este in functie si nu la puscarie pentru cele doua fraude electorale majore.
1-alegerea lui Basescu in al doilea mandat.
2-alegerea frauduloasa,de fapt impunerea ca presedinte a lui Kiolannis Voda de catre fortele straine cu cozile de topor romanesti conduse de generalul cu IQ-ul cat musca Coldea.
Cat timp actuala Comisie Electorala Centrala este pe functii si circula in libertate nici o alegere nu va fi corecta si reala.
O sa aveti marea surpriza ca Gestapoul sri o sa va toarne tarilor de diasporat ca existati majoritatea pe acolo fara acte si munciti la negru.Ca au nevoie de o raportare pe tari si numar de diasporeni sa castige alegerile cine trebuie.Si dupa votul prin corespondenta o sa afle si guvernul italian sau spaniol ca sunt milioane de romani care diasporesc pe acolo ILEGAL.Chiar unele tari cu experienta democratica au criticat aceasta manevra de furt electoral.
Efectul acestei legi va fi dezastruos inclusiv in sumele de bani pe care le vor fura organismele guvernului MEU.Deja Kiolannis Voda trimite securistii de prin presa ca ambasadori.Vezi cazul Frantei.
Dezmembrarea Romaniei este inevitabila si benefica in ultimul rand.Putem sa o luam de la capat de pe timpul cnezatelor si voievodatelor.
O tara care prin Kiolannis Voda refuza acordarea simbolica a titlului de erou al neamului lui Avram Iancu nu trebuie sa mai existe ca face de rusine Europa intreaga.

 

In ce fel a fost alegerea lui Iohannis frauduloasa

sau in ce fel a fost impusa, asa cum spui tu?

Alegerile știu c-au fost organizate de guvernul Ponta. El le-a fraudat ca sa caștige Iohannis? Sau a acceptat impunerea lui Iohannis, fără sa ne-o spună?

Cata credibilitate pot avea celelalte afirmații ale tale, daca faci afirmații ca asta, fără nici un argument. Oare pentru ca nu mai locuiești in Romania ai tendința sa subestimezi nivelul de inteligenta al romanilor din tara?

Ce zar Ai:))

sunt mai mult de noua luni de cand am scris de votul digital (nu prin corespondentza).. e experimental chiar si in US... dar stiu ca e poate "securiza" chiar si pt "tzara noastra+

@Hamurabi

Dna Ana Maria Patru si ,in general,Comisia Electorala
nu au fost niciodata banuite de fraude electorale!
Alegerea actualului presedinte nu a fost contestata nici de Ponta ,nici de partidele care l-au sustinut.
Nimeni nu a acuzat de fraude la alegerile prezidentiale!
In schimb,la ultima incercare de lovitura de stat din vara anului 2012(incercarea anti-constitutionala a mafiei USL,de a-l suspenda si demite pe pres.Basescu desi CCR declarase clar ca acesta nu incalcase legea fundamentala) au fost depistate grave fraude electorale orchestrate de Dragnea,care a si fost condamnat pentru aceasta!
Aceste fraude au fost comise in sistemul de vot clasic si nu electronic!
De unde ati scos ca doar 200.000 de romani (in a caror situatie va aflati dvs)au dreptul de vot in diaspora?
Acest fals este inutil.
Ponta a fost respins de marea masa de votanti din tara,romanii din diaspora fiind blocati asa cum a vazut toata lumea!Teo

Votul digital

Aceasta poate fi solutia (doar) pentru un anumit segment al populatiei.Cei care nu-si pot, exercita, in mod normal dreptul in cauza - acasa ori strainatate (persoanele suferinde de un handicap).
In rest raman fidel votului clasic avand in vedere nereusitele unor democratii recunoscute care au dorit, pasul inainte, dar s-au poticnit din cauza unor impedimente tehnice (dovedite) ce atentau la securitatea alegerii.As incheia cu o propunere ce vizeaza electoratul:cei care sunt nascuti,au majorat (crescut) ori si-au petrecut si isi petrec o mare parte a vietii in strainatate sa se abtina lasand locul celor direct implicati.

 

cel mai simplu dintre toate

te loghezi cu cenepeul: "daca intra e OK" daca nu "call 911"... dar, de ce sa nu ne scarpinam noi cu mana stanga la urechea dreapta... e adevarat ca in "clipa aia" iti pierzi "dreptul la intimitate" (zi-le Codrutza, de ce?)

 

Nu conteaza cum votam, conteaza cine numara voturile.

Ana Maria Pătru, sefa alegerilor si seful STS, sunt la butoane, oamenii cui or fi? Are vreun rost sa mai votez?

 

Si inca o problema.

Nimeni nu discuta despre obligativitatea pentru diaspora de a prezenta pasaport proaspat, in conditiile in care nu se prezinta la urne nici macar un sfert din cei care ar dori sa voteze tocmai din acest motiv.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor