Cine este Alexandru Rafila, medicul promovat intens in pandemie, posibila propunere a PSD pentru functia de premier

Luni, 07 Decembrie 2020, ora 00:45
3350 citiri
Cine este Alexandru Rafila, medicul promovat intens in pandemie, posibila propunere a PSD pentru functia de premier
Alexandru Rafila

Marcel Ciolacu a anuntat ca PSD are mai multe variante de premier, insa o decizie privind persoana care va fi propusa va fi luata impreuna cu social-democratii. El a mai spus ca posibile propuneri de premier sunt Sorin Grindeanu, Vasile Dincu, Mihai Tudose si mai nou Alexandru Rafila, care deschide lista candidatilor PSD la Camera Deputatilor in Bucuresti.

Medicul Alexandru Rafila a declarat ca l-a luat prin surprindere propunerea presedintelui social-democratilor, Marcel Ciolacu, de a-l nominaliza printre candidatii la functia de premier din partea PSD.

"Nu am discutat cu domnul Ciolacu, m-a luat prin surprindere propunerea lui (...), dar inteleg ca nu era vorba despre singura propunere, erau mai multe propuneri pentru acest post. Imi pare bine ca domnul presedinte Ciolacu s-a gandit si la mine, dar ca sa raspunzi la o astfel de propunere trebuie sa te gandesti foarte serios, pentru ca e vorba de responsabilitate in primul rand si in al doilea rand trebuie sa se si intample", a spus Rafila, la Realitatea Plus.

Alexandru Rafila a mentionat ca daca ar fi premier maine primul lucru pe care l-ar face ar fi sa aleaga o echipa de ministri, "care poate sa raspunda situatiei actuale".

Pe Alexandru Rafila il leaga de PSD mai multe functii ocupate de-a lungul timpului in aparatul de stat.

In anul 2009, in timpul guvernarii PDL-PSD, a fost consilierul ministrului Sanatatii Ion Bazac, asa cum este intitulat intr-un articol Mediafax.

Potrivit unui CV din anul 2017, in perioada 2012-2013, Rafila a fost Secretar de Stat pentru asistenta medicala si sanatate publica. Mai exact, in timpul guvernarii USL cand prim-ministru era PSD-istul Victor Ponta.

Ulterior, a devenit consilier personal al ministrului Sanatatii PSD in timpul tragediei de la Colectiv, Nicolae Banicioiu, scria PressOne in 2017.

Alexandru Rafila: "Tatal meu a lucrat pana in iunie 1949 in aparatul Securitatii. Nu a fost implicat in masacrul taranilor"

Alexandru Rafila a confirmat in seara zilei de duminica, 18 octombrie, intr-o interventie la B1Tv, ca este fiul lui Alexandru Rafila senior, fost sef al Securitatii Arad, despre care presa a relatat ca este responsabil de masacrul armat de pe Valea Crisului Alb la sfarsitul anilor '40.

Rafila a spus ca tatal sau nu a fost implicat in masacrul taranilor si ca a fost dat afara din Securitate si din PCR in iunie 1949.

Ce a declarat Alexandru Rafila, potrivit notelor Hotnews, despre informatiile aparute cu privire la tatal sau:

- Foarte multe din informatii nu sunt adevarate. Tatal meu a terminat Facultatea de Medicina in 1960, eu m-am nascut in 1961, iar evenimentele la care faceti dvs. referire s-au petrecut in anii 1948-1949.

- (Tatal dvs a lucrat in aparatul Securitatii?) Da, a lucrat pana in 1949, in iunie. Eu nu stiu foarte multe lucruri, am aflat despre aceste lucruri cand eram student.

- (Este tatal dvs. acelasi din documentele CNSAS in care se mentioneaza ca s-a nascut in 1920, in URSS?) Da, este adevarat. Bunicul meu a fost prizonier in Rusia. A lucrat in Armata, a fost prizonier si s-a intors cu un copil din Rusia, tatal meu.

- In primul rand ca filmul respectiv, Memorialul Durerii, cu tatal meu nu a fost obiectiv. Pentru ca, dincolo de lucrurile pe care el le-a facut si cu care eu nu sunt de acord - adica, in mod evident, apartenenta la Securitate in acea perioada din punctul meu de vedere este un lucru absolut condamnabil - a pus in paralel un film despre uciderea unor tarani din judetul Arad. Acel lucru s-a intamplat dupa doua luni si jumatate dupa ce tatal meu fusese exclus din Securitate, dat afara din PCR, el era membru de partid.

- Iar tatal meu ulterior a avut de suferit, a fost exclus din Facultatea de Medicina timp de sase luni, pentru ca a fost considerat un element dusmanos.

- Deci lucrurile sunt diferite, dar probabil ca dna Hossu-Longin a pus alaturi doua elemente, faptul ca tatal meu a fost in cadrul Securitatii judetului Arad pana in iunie 1949 si a prezentat filmul uciderii taranilor din august 1949. Or aceste doua lucruri nu sunt superpozabile. El nu a fost implicat in acel masacru.

- Da, tatal meu a fost student la Medicina, a terminat al doilea Facultatea de Medicina, in 1960. La varsta de 40 de ani. Nu era student cand lucra la Securitate in judetul Arad. A fost student la Bucuresti in perioada 1954-1960.

- Tatal meu a fost militar, a luptat pe front pana in 1945, adica pana pe la 25 de ani, ulterior a fost trimis la o scoala...

- Eu v-am spus, am aflat aceste lucruri abia cand eram student, cand aveam in jur de 20 de ani. Ma afecteaza, sigur, si emotional, dar nu vad unde este vina mea pentru ca sunt fiul tatalui meu. Mi se pare absolut de nepermis modul in care este prezentat acest lucru.

- A fost un atac concertat, in mod evident, si e legat de optiunea politica pe care am avut-o.

Conform CNSAS, a existat un ofiter de Securitate numit Alexandru Rafila care a condus Serviciul Securitatii Arad intre 1948 si 1949.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#rafila, #PSD, #alegeri parlamentare 2020, #vot, #alegeri, #Alexandru Rafila, #rezultate alegeri , #Alegeri Parlamentare 2020