Parteneriat civil, pro sau contra? De ce Sighiartau (PNL) si Tomac (PMP) sunt impotriva

Joi, 03 Decembrie 2020, ora 08:33
4187 citiri
Parteneriat civil, pro sau contra? De ce Sighiartau (PNL) si Tomac (PMP) sunt impotriva
Foto: Pixabay (Arhiva)

Reprezentantii partidelor parlamentare si-au exprimat pozitia fata de ideea parteneriatului civil, la o dezbatere electorala la care au participat, miercuri seara, inaintea alegerilor parlamentare din 6 decembrie.

Reprezentantul PNL, Robert Sighiartau, a subliniat importanta familiei, in timp ce Eugen Tomac (PMP) spune ca membrii acestui partid s-ar abtine sau chiar s-ar impotrivi daca s-ar vota o asemenea lege a parteneriatului civil. Fostul premier Dacian Ciolos (USR-PLUS) a subliniat ca Romania si-a luat deja angajamentul in fata Uniunii Europene de a sustine o astfel de legislatie inca dinainte de a veni USR-PLUS in Parlament, relateaza Digi 24.

Parteneriat civil - pro sau contra? a sunat intrebarea moderatorului. Iata raspunsurile:

Dacian Ciolos (USR-PLUS): "Parteneriat civil, asa cum prevad deja angajamentele pe care Romania si le-a luat la nivel european. Stiu ca pana si PSD-ul le-a sustinut. Daca pana si PSD-ul sustine un astfel de lucru... Sunt drepturi individuale, fiecare cetatean are dreptul sa decida ce si cum si cu cine traieste, deci, din punctul acesta de vedere, cred ca lucrurile sunt clare."

Moderator: Deci dvs, USR-PLUS sunteti pro.

Dacian Ciolos: Da, asa cum Romania s-a si angajat, de altfel, sa o faca, aici nu e vorba de o parere persoanala acuma. Romania si-a luat angajamentul acesta, sa sustina parteneriatul civil, deci lucrurile acestea sunt deja discutate, inainte de a ajunge USR-PLUS in Parlament sau la guvernare. Partidele care au negociat inclusiv aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, au luat decizia asta deja.

Tanczos Barna (UDMR): Este dreptul fiecarui barbat, fiecarei femei sa decida cum vor sa traiasca impreuna. Daca ei decid ca parteneriatul lor sa nu fie o casatorie, sa fie un parteneriat civil, noi suntem pro- aceasta solutie si se poate legifera cu usurinta in Parlamentul Romaniei.

Alexandru Rafila (PSD): Parteneriatul civil trebuie sa fie o expresie la nivelul Romaniei a legislatiei care practic este coordonata de la nivelul UE si in mod evident, daca acest lucru este stabilit la nivelul UE, pana la urma noi suntem o tara mai mare in UE, sigur ca acest lucru trebuie respectat.

Victor Ponta (Pro Romania): Si eu sunt sigur PRO, Pro Romania, dar sunt de parere ca si dl Barna Tanczos ca fiecare face acasa ce vrea. Insa se impune o precizare: as vota impotriva dreptului de a adopta pentru familiile formate din persoane de acelasi sex. Cred foarte tare in adoptie, cred ca e un lucru extraordinar sa nu mai avem copii fara parinti, dar mintea mea asa, de...asa am crescut, trebuie sa fie mama si tata.

Tanczos Barna (UDMR): Asa am zis si eu, daca un barbat si o femeie decid sa traiasca in parteneriat civil, este dreptul lor.

Robert Sighiartau (PNL): Depinde foarte mult ce inseamna parteneriatul civil. Toate comunitatile s-au format in jurul familiilor si cred ca politicile publice ale Uniunii Europene si inclusiv ale guvernelor trebuie sa mearga inspre familie, inspre sustinerea familiilor, inspre ajutorarea familiilor, astfel incat nivelul de trai din familii sa creasca. Democratiile s-au format pe comunitati, comunitatile au fost fondate in jurul familiilor si eu cred ca acest lucru trebuie intarit. Familii puternice inseamna tara puternica, inseamna natiune puternica, inseamna resursa umana puternica. Si cred ca acest lucru trebuie intarit mai mult in aceste momente.

Eugen Tomac (PMP): Cred ca trebuie sa-i respectam pe toti cetatenii, indiferent de etnie, nationalitate, convingeri. In ceea ce priveste acest subiect, din punctul nostru de vedere, este nepotrivita o asemenea abordare acum. In cazul in care se va dezbate o asemenea lege, pozitia noastra va fi in cel mai fericit caz de abtinere, daca nu impotriva.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#parteneriat civil, #sighiartau parteneriat, #tomac parteneriat , #Alegeri Parlamentare 2020