Alegeri parlamentare 2020. Sectiile de votare din Marea Britanie, vestul Spaniei si Portugalia s-au deschis la ora 9:00 a Romaniei

Duminica, 06 Decembrie 2020, ora 09:21
1447 citiri
Alegeri parlamentare 2020. Sectiile de votare din Marea Britanie, vestul Spaniei si Portugalia s-au deschis la ora 9:00 a Romaniei
Romanca votand in Spania FOTO Facebook

Sectiile de votare din Marea Britanie, vestul Spaniei si Portugalia s-au deschis la ora 09:00 a Romaniei, pentru a doua zi a scrutinului parlamentar in afara tarii, in timp ce romanii din tari precum Noua Zeelanda, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Singapore isi pot vota deja reprezentantii in Senat si Camera Deputatilor in cele 118 sectii organizate pentru ei.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, prima zi a votarii in strainatate la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor a decurs in conditii bune.

Conform site-ului Autoritatii Electorale Permanente, pana in prezent, au fost inregistrare in strainatate peste 89.000 de voturi, dintre care 21.329 prin corespondenta.

MAE reaminteste ca romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate pot vota la alegerile parlamentare din acest an la oricare dintre cele 748 de sectii organizate in afara tarii. Sectiile de votare sunt deschise intre orele locale 7,00 si 21,00, cu posibilitatea prelungirii programului pana cel mult la ora 23,59 in cazurile in care mai exista alegatori care la ora 21,00 se afla la sediul sectiei sau se afla la rand in afara acestuia, pentru a intra in localul de vot.

Ministerul recomanda insistent respectarea masurilor de protectie sanitara aplicabile la sectiile de votare din strainatate si a masurilor adoptate de autoritatile din statul de domiciliu/resedinta in contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv in contextul deplasarii catre/dinspre sectia de votare.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot vota pe baza unuia din urmatoarele acte: pasaportul simplu, pasaportul simplu temporar,pasaportul simplu electronic, cu mentionarea tarii de domiciliu.

Cetatenii romani cu resedinta in strainatate isi pot exercita dreptul de vot cu un document de identitate romanesc (cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar), insotit de un document emis de autoritatile statului de resedinta prin care se dovedeste dreptul legal de sedere in strainatate pe o perioada mai mare de 90 de zile. Lista acestor documente poate fi consultata la www.mae.ro/sites/default/files/file/anexa_omae_1627_20191_cu_anexe.pdf.

Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate isi pot exercita dreptul de vot chiar daca actele de identitate romanesti enumerate mai sus au expirat in perioada 1 martie - 6 decembrie 2020.

Informatii despre scrutin sunt disponibile pe site-ul www.mae.ro intr-o sectiune dedicata, care cuprinde si harta interactiva a sectiilor de votare. De asemenea, alegatorii romani din strainatate au la dispozitie o linie telefonica - 0040214312065, cu tarif normal, disponibila permanent pana pe 7 decembrie, ora 20:00.

Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
La propunerea USR, Germina Nagâţ a fost votată, în plenul reunit de marţi al celor două Camere, pentru încă un mandat de şase ani în conducerea Colegiului Naţional pentru Studierea...
Consiliul de Securitate al ONU amână votul rezoluţiei americane privind încetarea focului în războiul dintre Israel şi Hamas
Consiliul de Securitate al ONU amână votul rezoluţiei americane privind încetarea focului în războiul dintre Israel şi Hamas
În urma unui veto în Consiliul de Securitate al ONU asupra unei rezoluţii americane privind necesitatea unei "încetări imediate şi susţinute a focului" în războiul dintre Israel şi Hamas,...
#diaspora, #sectii de votare, #vot, #alegeri parlamentare 2020 , #Alegeri Parlamentare 2020