USR nu accepta viceprimar PNL in municipiul Arad. Ce spune Gheorghe Falca

Luni, 07 Decembrie 2020, ora 12:36
4570 citiri
USR nu accepta viceprimar PNL in municipiul Arad. Ce spune Gheorghe Falca
Gheorghe Falca este presedintele PNL Arad FOTO Facebook/ Gheorghe falca

USR Arad isi mentine pozitia exprimata in urma alegerilor locale din septembrie, conform careia in municipiul Arad cei doi viceprimari trebuie sa fie de la alte formatiuni politice decat PNL, care a oferit primarul, in timp ce PNL arata ca pentru formarea unei majoritati in Consiliul Local Municipal (CLM) pretinde in continuare un post de viceprimar.

Intr-un comunicat de presa transmis luni, USR Arad arata ca alegerile parlamentare au pozitionat formatiunea aproape de PNL in municipiul Arad, iar acest lucru denota ca executivul local "trebuie partajat", astfel incat daca primarul este de la PNL, viceprimarii sa fie de la alte partide.

"Aceste alegeri ne-au pozitionat cel mai aproape de partidul aflat la putere, de care ne despart acum doar cateva sute de voturi. Aceasta ne face sa spunem, mai mult decat dupa alegerile din septembrie, ca executivul local trebuie partajat, prin alegerea a doi viceprimari din afara PNL. Nu ne ferim de implicare si cu certitudine nu vom pactiza cu o administratie centrata spre satisfacerea aparatului de partid", arata USR in comunicat.

USR considera ca "aradenii isi doresc altceva" si arata ca poate oferi "profesionalism, responsabilitate si cinste".

Pozitia USR este contrara asteptarilor PNL, ai carui lideri locali au afirmat in repetate randuri ca sunt convinsi ca vor reusi sa ajunga la un compromis privind realizarea unei coalitii in CLM, dar dupa alegerile parlamentare, cand nu vor mai exista atacuri politice intre formatiunile de dreapta.

In urma comunicatului USR de luni, presedintele PNL Arad, europarlamentarul Gheorghe Falca, a declarat, pentru AGERPRES, ca liberalii nu pot renunta la un post de viceprimar.

"Dupa alegerile locale, USR a pus conditia ca PNL sa nu aiba un viceprimar, iar atunci s-au oprit negocierile. USR a incercat sa faca majoritate cu PSD si PMP, de aceea daca cineva doreste sa negocieze cu PNL, trebuie sa avem negocieri transparente si sa existe respect reciproc. Vom avea viceprimari doar cand se va realiza o coalitie transparenta, dar pana acum USR nu a reusit sa realizeze o coalitie transparenta nici daca a negociat cu PSD si PMP", a spus Falca.

El a adaugat ca "PNL nu va renunta la viceprimar" pentru ca "este formatiunea numarul unu in municipiu", conform scorurilor de la alegerile locale si parlamentare.

Intrebat daca este posibil ca municipiul Arad sa ramana in continuare fara viceprimari, Falca a raspuns: "Chiar daca se va intampla asta, Primaria va functiona, pentru ca are un primar, are un legislativ care inseamna Consiliul Local si are functionari foarte competenti".

In 6 octombrie, conducerea PNL Arad anunta ca negocierile pentru formarea unei majoritati in CLM au fost intrerupte pentru ca USR-PLUS nu accepta ca una dintre pozitiile de viceprimar sa fie ocupata de un liberal.

La data respectiva, presedintele USR Arad, europarlamentarul Vlad Botos, declara: "Avem o pozitie foarte clara: din moment ce PNL a castigat mandatul de primar, ni se pare normal sa formam cea mai larga majoritate in momentul in care toate formatiunile vor fi reprezentate".

Botos precizase ca USR revendica un post de viceprimar, dar cere ca al doilea sa fie ocupat de PMP sau UDMR.

In urma alegerilor locale, configuratia politica in CLM Arad este urmatoarea: PNL - noua mandate de consilieri, USR PLUS - sapte mandate, Alianta PSLC - trei mandate, PMP - doua mandate si UDMR - doua mandate.

UDMR intra la guvernare cu PNL. Ce ministere tintesc maghiarii (SURSE)

Rezultate alegeri parlamentare 2020. PSD - marele castigator. AUR - procent surprinzator

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, 22 aprilie, că din punctul de vedere al liberalilor, medicul Cătălin Cîrstoiu are o foarte bună reputaţie ca manager şi medic...
#USR arad, #aliante, #aliante politice, #PNL, #gheorghe falca alegeri parlamentare 2020 , #Alegeri Parlamentare 2020