Ziare.com
Traian Basescu, candidat PD-L
Traian Basescu

Data nasterii: 4 noiembrie 1951
Starea civila: casatorit cu Maria Basescu
Copii: 2, Ioana si Elena
Profesia: ofiter maritim
Functii politice: presedintele Romaniei
Sloganul electoral: "Basescu pentru Romania"
Activitatea si cariera politicaWebsite
Platforma electorala

De ce vrea sa fie presedinte?

" Cel mai mare privilegiu pe care il poti avea intr-o viata de om este acela de a fi presedintele tarii tale."

Ce promite Traian Basescu?

Compara cu alti candidati
  • Economie, criza Principala grija a autoritatilor trebuie sa fie nu atat grabirea reluarii cresterii, cat producerea conditiilor pentru o redresare de calitate si durabila. Mi-as permite sa spun: o redresare bazata in primul rand pe investitii si abia, in al doilea rand, pe consum. O alta prioritate imi pare a fi gestionarea politicilor fiscale, monetare si a situatiei macroeconomice astfel incat Romania sa adere la zona euro in anul 2014. (...) O alta prioritate ar fi utilizarea rapida si eficienta a fondurilor puse la dispozitia Romaniei de Uniunea Europeana
  • Salarii, pensii, bugetari Chiar in situatia unor venituri reduse la bugetul de stat fata de anul 2008, salariile, pensile, ajutoarele sociale vor fi platite la timp, dar vom continua si investitiile. As vrea sa stiti ca in Romania, in mod direct sau indirect, exista 11 milioane de asistati, prea mult. (...) Sunt necesare actiuni care sa vizeze: reducerea numarului de pensionari prin cresterea varstei medii de pensionare si prin egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei si, de asemenea, unificarea sistemului public de pensii. Am convingerea ca profesorii merita mai mult, ca si medicii sau alte categorii de bugetari.
  • Reforma statului Actuala reforma constitutionala trebuie sa aiba patru obiective majore: desenarea mai clara a raporturilor dintre autoritatile publice, restructurarea legislativului, introducerea unui mecanism de deblocare a crizelor politice, clarificarea atributului de mediator al Presedintelui Romaniei.
  • Politica externa si securitate nationala O prioritate trebuie sa fie consolidarea, in continuare, a parteneriatelor cu Statele Unite si Franta, precum si a relatiilor cu statele din Orientul Mijlociu, Zona Caspica si Asia Centrala. Nu in ultimul rand, reevaluarea relatiilor cu Republica Moldova si sprijinirea neconditionata a acestei tari pentru consolidarea statutului de aspirant la intrarea in Uniunea Europeana. (...) Dorinta mea este ca toti cei care simt romaneste, indiferent unde traiesc, sa simta ca fac parte din acelasi popor: poporul roman.
  • Educatie, sanatate Trebuie crescute, in perioada urmatoare, alocarile financiare pentru sanatate, concomitent cu optimizarea alocarii resurselor in interiorul sistemului. Majorarea salariilor din sectorul sanitar este absolut necesara, dar odata cu reformarea completa a sistemului.
  • Justitie Trebuie sa continuam procesul de reforma in Justitie. Nu ma astept sa fie usor. Stiu insa cu certitudine ca se poate. Impreuna cu Guvernul, cu judecatorii si procurorii, cu fiecare om din sistemul judiciar, cu Parlamentul, cu certitudine vom reusi. Si asta va spun in calitate de Presedinte al Romaniei si de roman responsabil de soarta Romaniei. (...) va mai propun adoptarea in regim de urgenta a Codurilor de procedura penala si civila, pentru ca justitia sa aiba instrumentele necesare solutionarii cauzelor intr-un timp rezonabil.

Ce spun altii despre Traian Basescu?

Traian Basescu la TV Ziare.com

Discuta LIVE cu cititorii Ziare.com, astazi de la ora 11.45
Vezi toate emisiunile
Agenda electorala
  Luni, 27 Septembrie 2021
    Nu sunt evenimente electorale anuntate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor