Alegeri prezidentiale 2014: Ce povestesc romanii din diaspora care au stat la coada la vot

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 17:34
8860 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Ce povestesc romanii din diaspora care au stat la coada la vot
Foto: Facebook / Georgiana Socianu

Romanii din diaspora au umplut retelele de socializare cu mesaje in care descriu piedicile intampinate duminica, la turul intai al alegerilor prezidentiale, cand au stat ore in sir in fata ambasadelor si consulatelor, si totusi nu au putut sa beneficieze de dreptul lor constitutional de a vota.

Alina Ceclan Buda a incercat sa voteze la Viena. Iata ce a relatat:

"In jur de 18:12 am ajuns la ambasada, unde erau la coada cam 500 de persoane. (...) Am sunat la BEC Bucuresti, unde mi s-a comunicat ca departamentul de la Ministerul de Externe coordoneaza Diaspora. Am sunat acolo am vorbit cu o doamna. I-am spus: Vreau sa reclam ca e prea multa lume si merge prea incet, mi s-a spus sa nu-mi fac probleme pentru ca este un presedinte de sectie in competenta si obligatia caruia sta sa ia toate masurile necesare ca toti oamenii sa poata vota.

Apoi a aparut un domn ce impartea formulare de declaratie pe propria raspundere si ne-a spus ca la ora 21 se umple curtea Ambasadei si apoi cine e trecut de poarta va putea sa voteze, nu trebuie sa ne facem probleme.

In jur de 19:30 a aparut un domn care s-a dus la coada si le-a comunicat oamenilor de la o anumita distanta a cozii ca nu mai are rost sa astepte pentru ca oricum nu e posibil sa mai intre. Intrarea in curtea ambasadei se facea periodic, intrau pe repriza cam 20-30 de oameni. La ora 20 a intrat ultima repriza. Afara mai erau dupa estimarile mele intre 300 si 400 de oameni. (Deci doamna presedinte a ordonat sa opreasca accesul oamenilor la urne la ora 20, nu la 21, cum prevede legea) ", a scris aceasta.

La 20:30 oamenii scandalizati au fortat intrarea in curte, stiind ca dupa 21 se inchid portile. Angajatii ambasadei au opus rezistenta, tinand de porti.

"A fost un moment relativ tensionat, angajatii au incercat sa incuie poarta, protestatarii o descuiat-o, au intrat inauntru cam 200-250 de persoane care au scandat 'Vrem sa votam!' 'Hotii!' etc.

La ora 21.00 s-a inchis sectia de votare, adica biroul in care practic incapeau in acelasi timp 4 persoane, si doamna aroganta cu un ton provocator a spus 'S-a inchis!'. Ceea ce trebuie sa mentionez este ca, desi erau 5 cabine, se vota concomitent doar in 2 cabine pentru ca doamnele de acolo trageau intentionat de timp", a mai scris aceasta, precizand ca a cerut lamuriri si i s-a spus ca in Austria ar fi fost organizate doar 5 sectii de votare pentru cei peste 80.000 de romani aflati in aceasta tara.

Nu a reusit sa voteze, desi a stat 4 ore la coada. "Intr-un tarziu a aparut politia austriaca. Au facut zid uman pentru angajtii ambasadei, apoi am parasit sectia de votare. Am copii acasa", se arata in mesajul semnat "un alegator hotarat".

Romanii au fortat votul dupa inchiderea urnelor la Paris, Viena si Londra - jandarmii au intervenit

Un alt cititor Ziare.com a postat pe Facebook informatia ca la Strasbourg nu a fost nicio problema cu completarea declaratiilor pe propria raspundere, pentru ca "toti le completau afara si veneau in sala de vot cu ele scrise", in schimb dura foarte mult procedura de vot si, desi erau 3 cabine si 3 stampile, s-au folosit doar 2.

PSD, acuzat ca "a premeditat" dezastrul de la votul din strainatate. Cine raspunde penal

Si romanii din Londra s-au plans de modul in care s-a organizat votul in cele trei sectii de votare, ei lansand o petitie in care se cere ca pentru turul doi al alegerilor sa se schimbe situatia.

Alegeri prezidentiale 2014: Petitie semnata de romanii din Londra

"Nu am reusit sa votez si nici alti 2.000 de romani in fata ICR Londra, care a inchis usile la 9 fix si a chemat politia metropolitana pe noi. Am scandat 'Jos Ponta', 'hotii ne fura votul' si 'Jinga hai aici, nu fi pacalici'. Mda, desi cred ca ne-au prostit... sper sa se vada in Romania cum ne-am aparat dreptul furat si sa votam prin exemplu. Oameni care au stat la coada de la ora 2 n-au reusit sa voteze pana la ora 9", a scris pe Facebook Paul Suciu.

London Evening Standard: Sute de romani lasati pe afara. Li s-a refuzat dreptul la vot

Si Georgiana Socianu a povestit ce a trait duminica, ea fiind unul dintre ultimii 100 de votanti la ICR Londra (sectia 150 Londra).

Ea spune ca a ajuns la vot in jurul orei 13:00 si a votat la ora 20:00, deci dupa 7 ore de stat la coada, unde inca mai erau la rand circa 1.500-1.700 de oameni.

"Nici un observator inauntru. Doar 5 persoane care inmaneaza stampile si iau date personale. Nici un indrumator pentru urne sau informatii. Primesti stampila si pierzi vremea cautand urna. Niciun paznic. O singura femeie, la intrare, care nu declara daca au fost observatori independenti pe parcursul zilei.

(...) Foarte multi au plecat acasa sau doar stau pe margine si privesc, intelegand ca nu are rost sa mai stea la rand. Ora 21:00 - Oamenii huiduie, canta imnul si striga 'Vrem sa votam!' in strada. Cel putin 1.500 oameni NU au votat la ICR Londra astazi, desi AU FOST acolo", a scris aceasta.

Ponta promite masuri pentru diaspora in turul 2: Daca un singur roman nu poate sa voteze...

Dupa cele intamplate duminica la Paris, Londra, Madrid, Roma, Munchen sau Milano pe Internet au aparut deja modele de plangere pentru cei care doresc sa apeleze la justitie pentru ca li s-a luat dreptul la vot.

De asemenea, Institutul de Politici Publice a anuntat ca "ofera asistenta juridica gratuita oricarui cetatean roman cu domiciliul legal in strainatate care isi asuma actionarea in instanta a Ministerului de Externe - autoritatea responsabila de organizarea conditiilor pentru votarea in diaspora" si a solicitat introducerea votului prin corespondenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#romani vot diaspora prezidentiale 2014, #vot Londra prezidentiale 2014, #plangeri penale vot diaspora 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii