Alegeri prezidentiale 2014: In Germania, turcii au putut, noi nu

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 17:27
10943 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: In Germania, turcii au putut, noi nu
Foto: Facebook / Seigfried Muresan

In Germania, tara despre care Victor Ponta a sustinut ca nu permite organizarea de sectii de votare decat la sediile ambasadelor sau consulatelor, turcii au organizat in aceasta vara cea mai mare sectie de votare din lume pe un stadion.

Este vorba despre Stadionul olimpic din Berlin, unde pe 31 iulie cateva zeci de mii dintre cei 140.000 de turci care traiesc in capitala Germaniei, au putut sa isi voteze pentru prima oara in mod direct presedintele.

Dar nu doar in Berlin au fost organizate conditii civilizate de vot, ci si in alte localitati din Germania.

"Asa arata o sectie de votare amenajata la Frankfurt (foto), in care cetatenii turci care traiesc in Germania au putut vota in numar mare pentru alegerea presedintelui Turciei", a postat, joi, pe Facebook Siegfried Muresan, europarlamentar PMP.

Dupa cum se vede, alegatorii turci au avut la dispozitie nu doar foarte multe cabine de votare, ci si conditii decente de asteptare, spre deosebire de alegatorii romani din diaspora, care au stat ore in sir la cozi, in strada, fara toalete in apropiere, si nici macar asa nu au putut sa voteze.

Roman la vot la Londra: Am fost tratati ca niste vite! Cum se organizeaza in turul 2 - Interviu

Insa, cea mai mare comunitate de turci din diaspora, cea din Germania, a putut sa isi exercite dreptul fundamental de a alege deoarece guvernul de la Ankara a discutat cu autoritatile locale inca de la inceputul anului despre modul in care va fi organizat scrutinul prezidential, obtinand toate aprobarile necesare.

In schimb, Guvernul de la Bucuresti a deschis un numar insuficient de sectii de votare pentru alegatorii din diaspora, si nu doar in Germania, ci in multe alte capitale si orase europene.

In Germania, de exemplu, Ministerul de Externe a organizat doar 5 sectii de votare, desi in aceasta tara Romania are 6 consulate onorifice, 2 consulate generale si o ambasada, la care se adauga si Institutul Cultural Roman.

Dezastru la votul in diaspora - episodul Munchen: "Inceputul sfarsitului democratiei" (Video)

"Minciuna crunta" a lui Victor Ponta

Victor Ponta s-a justificat spunand ca "potrivit regulilor in materie, comunicate de MAE german prin nota verbala, in Germania este permisa organizarea de sectii de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale si onorifice".

Afirmatiile premierului au fost catalogate drept "minciuna crunta" de catre parlamentarul german Bernd Fabritius.

"Trebuie mentionat ca exista o ordonanta administrativa a Ministerului German de Externe care informeaza ambasadele straine ca in mod normal, de regula, alegerile se realizeaza in centrele consulare sau in ambasade, dar, daca este necesar, printr-o simpla cerere se poate solicita acordul de a organiza sectii de votare oriunde ar fi acest lucru posibil.

Spre exemplu, comunitatea turceasca din Germania, care este foarte mare, intotdeauna depune astfel de cereri si intotdeauna li se aproba. Nu mi-as fi imaginat niciodata ca Romania nu va face uz de aceasta posibilitate care, desigur, a fost cunoscuta", a declarat Bernd Fabritius.

Un parlamentar neamt il acuza pe Ponta ca minte in legatura cu votul romanilor din Germania

De asemenea, Ministerul german de Externe a precizat, joi, prin intermediul unui comunicat de presa ca argumentul invocat de Victor Ponta nu este real.

"Sectiile de vot ale altor state sunt organizate in Germania, in principiu, in incita ambasadelor si consulatelor statelor respectiv. In cazuri exceptionale, bine argumentate, exista posibilitatea organizarii uneia sau mai multor sectii in afara ambasadei sau consulatelor (...) De exemplu in vara anului 2014 au fost organizate sectii de vot pentru alegerile prezidentiale din Turcia in afara Ambasadei turce si a consulatelor in mai multe orase germane", a transmis Ministerul german de Externe.

MAE german il contrazice pe Ponta: Se pot organiza sectii de vot in afara ambasadelor si consulatelor

Surse oficiale au precizat pentru Mediafax ca Ambasada Romaniei la Berlin nu a solicitat Ministerului german de Externe organizarea de sectii de vot in afara misiunilor diplomatice ale Romaniei din Germania.

Smecheria cu sectiile de votare: Desfiintate unde sunt mii de romani, infiintate unde au votat 100 - Interviu

In ciuda problemelor cu care s-au confruntat in primul tur de scrutin romanii din diaspora, Ministerul roman de Externe a refuzat suplimentarea sectiilor de votare.

Votul in diaspora: Ce sustin Ponta, Corlatean si Melescanu si ce prevede, de fapt, legea

Laura Stefan: Sectiile de votare din diaspora pot fi suplimentate prin ordin de ministru - Interviu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta sectii vot Germania, #sectii vot Germania alegeri Turcia, #noi sectii votare prezidentiale Germania , #Alegeri Prezidentiale 2014