Alegeri prezidentiale 2014: Romanii din diaspora se mobilizeaza pentru turul doi

Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 16:40
7486 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Romanii din diaspora se mobilizeaza pentru turul doi

Romanii din Anglia si Belgia se mobilizeaza pentru turul doi al alegerilor prezidentiale, oferindu-se sa se implice ca voluntari pentru ca organizarea votului sa nu mai fie un haos, ca in turul intai.

Astfel, pe pagina de Facebook MY Romania Group a fost lansat un apel catre toti romanii care traiesc la Londra si care doresc sa participe ca voluntari, duminica 16 noiembrie, la cele trei sectii de votare deschise de MAE in metropola in care sunt inregistrati zeci de mii de romani cu drept de vot.

Astfel, dupa o pregatire prealabila ce va fi organizata sambata la o adresa prezentata in anunt, echipele formate din cate cinci voluntari fiecare vor fi gata sa ajute in duminica alegerilor la inmanarea declaratiilor pe propria raspundere celor care se vor prezenta la vot, le vor oferi acestora "pixuri, ceai, cafea sau biscuiti pusi la dispozitie gratuit de magazinele romanesti", vor forma cozi separate pentru gravide sau parintii care vin cu copii, vor asigura mentinerea curateniei publice si vor impiedica orice manifestare nelalocul ei.

Numerele de telefon la care se pot inscrie cei care doresc sa participe ca voluntari la aceasta actiune sunt prezentate la adresa de Facebook mentionata mai sus.

Dezastru la votul in diaspora - episodul Munchen: "Inceputul sfarsitului democratiei" (Video)

Romanii din Europa vor sa voteze: Cer 1.000 de sectii si ameninta cu plangeri penale

Cum rezolva Corlatean problemele de la votul din diaspora: Nu vor fi mai multe sectii, doar cabine

De asemenea, mai multi studenti romani de la Colegiul Europei din Bruges (Belgia) si-au exprimat disponibilitatea de a actiona ca voluntari in turul doi al alegerilor prezidentiale, pentru ca orice roman sa poata vota presedintele.

Conform unui comunicat postat pe Facebook de Ionela Costachi, studentii romani semnatari ai scrisorii adresate ambasadorului roman in Belgia si-au exprimat ingrijorarea fata de felul in care au stat lucrurile in 2 noiembrie.

"Cu toate ca in capitala Belgiei (Bruxelles, n.red.) au operat patru sectii de votare, am constatat cu regret faptul ca timpul de asteptare pentru exercitarea dreptului la vot a depasit trei ore. Am urmarit indeaproape si derularea alegerilor in Paris, Londra, Munchen si alte orase europene, in care sectiile de votare nu au reusit sa faca fata numarului mare de alegatori, iar timpul de asteptare a depasit, in unele cazuri, sase ore.

Din acest motiv, dat fiind efortul pe care urmeaza sa il depuneti atat dumneavoastra cat si echipa Ambasadei Romaniei, a Institutului Cultural Roman si a Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, in vederea bunei desfasurari a turului doi al alegerilor pentru presedintele Romaniei, din data de 16 noiembrie 2014, dorim sa ne exprimam disponibilitatea de a contribui, in mod voluntar, la organizarea procesului electoral din capitala Belgiei.

Salutam faptul ca romanii din strainatate se prezinta in numar mare la vot si consideram ca statul roman are datoria de a implica societatea civila in facilitarea accesului la vot, in conditiile in care resursele existente nu sunt suficiente pentru asigurarea exercitarii acestui drept fundamental al cetatenilor. Va stam la dispozitie in timpul ramas pana la turul doi de scrutin din data de 16 noiembrie 2014", se arata in mesajul semnat de Studentii romani de la Colegiul Europei din Bruges.

Rezultate finale oficiale in turul intai al alegerilor prezidentiale 2014: Documentele sunt trimise la CCR

Alegeri prezidentiale 2014: Rezultate finale in Bucuresti - Iohannis a castigat un sector, Macovei e pe podium

Cum a votat diaspora: Iohannis - 46%, Ponta a invins in R.Moldova, dar si in Zimbabwe si Coreea de Nord

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...