Alegeri prezidentiale 2014: Societatea civila se mobilizeaza impotriva fraudarii turului doi

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 10:50
6086 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Societatea civila se mobilizeaza impotriva fraudarii turului doi
Foto: Expert Forum

Alegatorii din tara si din strainatate, precum si observatorii acreditati pentru turul doi al alegerilor prezidentiale vor beneficia pe 15 si 16 noiembrie de informare si consultanta juridica din partea Expert Forum si Funky Citizens.

"Vom oferi asistenta de specialitate legata de procedurile de votare, mijloacele de sesizare si contestare a neregulilor sau reclamare a infractiunilor electorale si vom asista alegatorii in situatia in care vor avea dificultati in a-si exercita drepturile electorale", se arata intr-un comunicat semnat de Expert Forum si Funky Citizens.

Cele doua ONG-uri le pun la dispozitie alegatorilor mai multe mijloace de comunicare:

Telefonul alegatorului:

Orange: 0756.459.194

Vodafone: 0720.273.334

Digi: 0770.332.065

Skype ID: votcorect

De asemenea, pe site-urile Expert Forum si Funky Citizens, precum si pe paginile de Facebook ale celor doua organizatii se gasesc modele de formulare pentru sesizari, dar si informatii despre vot.

"Serviciul telefonic va functiona intre orele 15 si 20 in data de 15 noiembrie, respectiv 6 - 22 in data de 16 noiembrie, ziua alegerilor si este gratuit, implicand doar costurile standard ale apelurilor, taxate de catre operatorii de telefonie. Paginile web si Facebook vor include informatii generale, precum si intrebari frecvente legate de ziua alegerilor", se mai arata in comunicatul citat.

Cele doua organizatii au mai fost implicate in monitorizarea procesului electoral.

"Invitam toti cetatenii care considera ca drepturile le-au fost incalcate, au identificat probleme sau nereguli legate de organizarea votului, au nevoie de clarificari legate de legislatie sau regulile de desfasurare a procesului electoral sa ne contacteze de indata. De asemenea, asteptam propunerile alegatorilor legate de optimizarea procesului de vot si organizarea alegerilor", precizeaza reprezentantii celor doua ONG-uri.

Fii observator independent!

De asemenea, oricare cetatean al Romaniei poate deveni observator independent al alegerilor prezidentiale, oriunde si oricand, informeaza Institutul de Politici Publice si Centrul de Resurse pentru Societatea Civila, care au lansat aplicatia mobila Open Vote.

Aplicatia este disponibila pe platformele Google Play si App Store si permite fotografierea si raportarea in timp real a oricarui tip de incident observat in campania electorala. Fotografiile si raportarile sunt codate geospatial si sunt publicate in portalul geospatial Open Vote, se precizeaza pe site-ul special dedicat alegerilor prezidentiale.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Expert Forum fraude prezidentiale 2014, #open vote prezidentiale 2014, #aplicatii nereguli vot prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014