Bombele justitiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 19:45
8817 citiri
Bombele justitiei (Opinii)

Incepe o saptamana de campanie in care este de asteptat ca nu candidatii, ci problemele lor sau din jurul lor cu justitia sa fie cele care sa tina in continuare prima pagina a actualitatii.

Pe de-o parte, dupa expirarea termenului de 10 zile in care ANI si Klaus Ioahnnis puteau sa transmita un punct de vedere in scris asupra raportului de admitere in principiu a recursului Agentiei Nationale de Integritate, este de asteptat ca judecatorii completului filtru sa stabileasca termenul judecatii pe fond in acest dosar la Inalta Curte.

Un termen care poate sa fie in aceasta campanie electorala potrivit unor opinii juridice sau de-abia dupa cel putin 30 zile, adica cel mai devreme intre cele doua tururi de scrutin, dupa alte opinii juridice. ANI a anuntat deja ca va cere un termen cat mai urgent.

In opinia mea, prelungirea acestei stari de incertitudine nu foloseste nimanui, nici dlui Iohannis. Daca nu are nicio problema, dupa cum se arata convins, acest lucru ar trebui stabilit inainte ca suspiciunile sa ii afecteze si mai grav campania.

Daca este cum spune ANI, ar fi o nenorocire sa ne trezim cu un presedinte declarat incompatibil in timpul mandatului si sa intram intr-un haos legislativ si politic cu adevarat fara precedent. Cred ca este de datoria judecatorilor ICCJ, cei mai inalti magistrati ai acestei tari, sa faca ceea ce trebuie pentru ca lucrurile sa fie clare inainte de primul tur de scrutin.

Dar marile evolutii ar putea sa apara de la DNA. Deja o prima bomba penala a explodat - dosarul numit de presa Microsoft. Dar nu cred ca potentialul sau de soc a fost epuizat cu cei 9 fosti ministri pentru care s-a cerut trimiterea in judecata. Mai exista in el, potrivit informatiilor ajunse in presa, suficiente conexiuni cu mare potential seismic.

Mai sunt nume importante, din lumea politica si a afacerilor, care par a avea legatura cu imensa afacere de coruptie.

In declaratia sa de vineri, Traian Basescu a avut grija nu numai sa ierahizeze vinovatiile, desi nu are nicio calitate sa o faca, ci a si tinut sa sublineze ca Alexandru Bittner nu are nicio legatura cu acest dosar.

Ma intreb de ce aceasta preocupare exact pentru situatia lui Bittner? Poate pentru ca el duce direct la Dorin Cocos, nume prezent si el in dosar? Vom vedea.

Dar este posibil ca saptamana sa aduca si alte seisme majore. Exista informatii insistente ca inca o bomba e pe cale sa explodeze, poate chiar mai spectaculos decat dosarul licentelor.

Dosarul EADS, cu implicatii de aceasta data pe linia Internelor, nu a Educatiei. Din ceea ce se stie pana acum, implicarile merg inclusiv spre doi fosti premieri, iar nivelul spagii este ametitor, undeva pe la 100 de milioane de euro.

Multi vor spune poate ca explozia acestor cazuri nu miroase bine in campania electorala. Ba miroase foarte bine!

Nu vad niciun motiv pentru care anchetele penale sa intre in vacanta electorala la fel ca Parlamentul. Se vorbeste de suficienta vreme despre aceste dosare.

Ca ani de zile au trenat, din motive care ma tem ca incep sa se clarifice, si abia in ultimul an si-au luat avant, este o chestiune. Dar acum ca exista probatoriul suficient trebuie sa mearga inainte indiferent peste "cadavrul" politic al carui candidat va trebui sa treaca si cat de mari sunt pierderile suferite de fiecare tabara, pentru ca nimeni nu mi se pare ca scapa neatins.

Cat despre dl. Iohannis, daca nu voia sa ajunga in prag de alegeri cu bomba sub candidatura, ar fi putut sa faca fix ce a facut ANI, adica sa ceara urgentarea procesului pentru ca subiectul sa fie inchis si sigilat pana la inceputul campaniei intr-un fel sau altul.

Dar nu poti cere justitiei sa tina cont de momentele electorale.

Daca este un lucru bun care i se intampla societatii romanesti in aceste zile este tocmai faptul ca justitia pare a nu mai tine cont de nimic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #ministri dosar Microsoft prezidentiale, #dosar EADS mita, #Iohannis proces incompatibilitate prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014