Numaratoarea inversa pentru primul tur al prezidentialelor a inceput, iar candidatii se lupta aprig, pe afisele de pe stalpi si din intersectii, pentru a-si promova numele si sloganurile.
Specialistii consultati de Ziare.com au analizat afisele de campanie ale candidatilor si mesajele din spatele acestora, precum si strategia folosita de prezidentiabili in cursa pentru Cotroceni. Astazi, sub lupa expertilor, se afla Teodor Melescanu.
Campania sub lupa: Episodul 1 - Iohannis, politistul si Obama
Campania sub lupa: Episodul 2 - Ponta renunta la modelul Blair si se inconjoara de barbati
Campania sub lupa: Episodul 3 - Tariceanu: Fara sare si piper, nu vrea chiar la Cotroceni
Campania sub lupa: Episodul 4 - Udrea: Demimondena, casca si sutienul
Candidatul independent ne propune sa il votam pentru ca e "competent si bun roman". "'Competent' trimite la calitatea de profesionist - diplomat de cariera (inca din vremea Republicii Socialiste). Este invocat mitul tehnocratului, personaj preferat politicianului de multi concetateni. 'Bun roman' este, probabil, menit sa-l contrapuna 'romanilor rai' (ceilalti candidati) - sau chiar 'bunilor evrei, tigani, nemti etc.'", este de parere sociologul Mircea Kivu.
Specialistul in comunicare politica Antonio Momoc subliniaza ca sloganul lui Melescanu nu transmite nimic care sa le foloseasca cetatenilor: "E foarte bine daca Melescanu este competent si bun roman, dar la ce ma ajuta pe mine, alegator?
Teodor Melescanu a ocupat deja o serie de functii publice la cel mai inalt nivel in care a avut suficient timp sa demonstreze si ca este competent si ca e bun roman. Nimeni nu contesta calitatile sale. Dar la ce mi-a folosit pana acum aceasta competenta, la ce imi va folosi mie ca cetatean? De ce l-as crede pe el mai bun sau mai competent decat pe altul? Sunt intrebari la care nu raspunde.
Totul despre candidatul Teodor Melescanu
Tema 'romanului bun' nu este asociata in mintea nimanui cu Teodor Melescanu si nici cu alti politicieni romani actuali in general. Tema romanului bun e asociata in mintea noastra cu orice roman care munceste, care isi face serios profesia si plateste taxe. Victor Ponta nu spune ca el este bun roman, ci ca este mandru ca s-a nascut roman, nu ca ar avea vreun merit in legatura cu asta".
Melescanu arata cu degetetul
La fel ca in cazul lui Klaus Iohannis, si Teodor Melescanu tine un deget indreptat spre cel care priveste afisul.
Mircea Kivu remarca asemanarea cu afisul de campanie din 2000. "Este clar, e pozitia preferata (a sa sau a fotografului agreat), caci e aceeasi postura folosita si in campania din 2000. Nu-i chiar ca la Iohannis, acolo arata in jos, aici drept in fata, sugereaza un indemn la actiune, la implicare din partea privitorului, ceva in genul 'Tu, ce faci'", puncteaza sociologul.
"Daca la Klaus Iohannis gestul mai are un sens pentru ca degetul e indreptat spre punctul pe i-ul din 'Romania lucrului bine facut', in cazul d-lui Melescanu degetul e in ochiul privitorului. Probabil ca s-a incercat evitarea fotografiei de tip buletin si s-au cautat gesturi care sa sugereze competenta.
A iesit un deget care arata spre altcineva ca si cand personajul din imagine se scuza si arata cu degetul spre alt posibil vinovat pentru situatia actuala", ne-a declarat, la randul sau, Antonio Momoc.
In campania actuala, Teodor Melescanu apare in doua ipostaze: la costum, sobru, si intr-o camasa foarte alba.
De ce vrea sa fie presedinte Teodor Melescanu
"Nu transmite nimic diferit. Ca in cazul lui Ponta sau Tariceanu costumul sugereaza seriozitatea omului politic care a fost la putere in pozitii cheie de inalt nivel si care are experienta politica si administrativa", mentioneaza specialistul in comunicare politica.
Mircea Kivu este de parere ca Melescanu este dezavantajat de postura in care apare pe afise, iar camasa ii scoate in evidenta varsta destul de inaintata, in comparatie cu cea a celorlalti competitori pentru scaunul de la Cotroceni.
"Este cunoscut ca un barbat care stie sa poarte cu distinctie un costum si sa-i asorteze o cravata. Poza in camasa alba mi se pare ca-l dezavantajeaza, scotandu-i in evidenta varsta inaintata", apreciaza sociologul.
Melescanu candideaza sub acoperire
Pe outdoor, Teodor Melescanu e aproape inexistent. Bogdan Naumovici chiar glumea, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca acesta ar "candida sub acoperire".
"Daca ne amintim cum a intrat in campanie dl Melescanu, cine i-a adunat semnaturile si data la care s-a anuntat in competitie, realizam ca intrarea sa in cursa prezidentiala e doar un pas tactic. Dl Melescanu spera ca in ipoteza in care Klaus Iohannis ar fi fost declarat incompatibil in procesul cu ANI sa preia rolul de candidat al ACL.
De altfel a si declarat de cateva ori ca daca Iohannis iese din competitie e gata sa isi asume acest rol. Din pacate pentru dl Melescanu, o decizie in legatura cu dl Iohannis va veni dupa anuntarea rezultatelor din turul al doilea", mentioneaza Antonio Momoc.
"Nu mi-e clar cine sustine financiar campania acestui functionar de cariera. Chiar mi-ar placea sa aflu. Poate ca politrucilor din 'societatea civila cu epoleti' le-au cam secat fondurile si sunt in asteptarea majorarii pensiilor speciale.
Dar sa fim seriosi, la ce i-ar folosi mai multe afise?", adauga si Mircea Kivu.
Melescanu pe Net
In ceea ce priveste promovarea in mediul online, domnul Melescanu a descoperit Facebook-ul la inceputul campaniei, insa activitatea e destul de slabuta. Nu sunt oamenii care navigheaza pe Internet printre votantii lui Melescanu?
"Votantii lui Melescanu asteapta ordinul de zi pe unitate - si asta nu se transmite prin Facebook", raspunde Mircea Kivu.
Alegeri prezidentiale 2014: Ce avere are Teodor Melescanu
"La dl Melescanu observam acelasi interes scazut pentru online ca si pentru outdoor, de fapt candidatul transmite la fel de putine mesaje pe outdoor ca si pe alte medii. In general cei care sunt pe Internet in Romania si, mai ales, pe retele sociale sunt oameni tineri sau indivizi care nu voteaza si care nu sunt interesati de politica.
La noi investitia in mediul online se justifica doar in masura in care reusesti sa fii credibil si sa mobilizezi public amator care, entuziast, sa sustina o campanie la firul ierbii. Nu investesti in online pentru a castiga alegeri pe Internet, pentru ca alegerile nu se castiga pe Facebook, ci pentru a creste notorietatea sau increderea intr-un candidat si pentru a pregati candidatul pentru alegeri ulterioare", conchide specialistul in comunicare politica Antonio Momoc.
Despre alegerile prezidentiale din Romania
Romanii sunt chemati la vot pentru alegerile prezidentiale pe 2 si 16 noiembrie.
Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa
14 candidati au intrat in cursa pentru Cotroceni, cu doi mai putin decat recordul din 1996.
Alegerile prezidentiale din luna noiembrie constituie o premiera, doua femei candidand pentru functia suprema in stat.
Aproape o treime dintre candidati reprezinta politicieni care si-au mai incercat norocul si in alte alegeri prezidentiale.
Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.