Campanie electorala sau marketing de gherila? (Opinii)

Marti, 07 Octombrie 2014, ora 11:58
4222 citiri
Campanie electorala sau marketing de gherila? (Opinii)
Foto: observatorulph.ro

Am urmarit la fata locului campanii electorale in doua state europene de la care, zice-se, am fi invatat noi democratia.

In niciuna insa imaginea unui candidat nu devenea vector principal, iar programele politice, secundar, la fel cum niciunde imaginea unui candidat nu o excludea pe a altuia.

Fiindca intr-o tara civilizata oamenii se respecta, iar modestia si profesionalismul conteaza.

Publicitate mascata

Modelul campaniei noastre pare imprumutat de la agentii de publicitate care, pentru a vinde un produs nou, trebuie mai intai sa-l desfiinteze pe cel vechi, asadar sa lichideze concurenta.

Valoarea nici nu mai conteaza, in conditiile in care imaginea produsului nou apare in culori edulcorat-atractive, iar a celui vechi, in culori sumbre si cu defecte.

M-as fi asteptat ca stadiul acesta al copilariei unei democratii sa fi trecut mai repede, dar, iata, 25 ani nu au fost suficienti.

Inca n-am invatat ca o democratie autentica inseamna o relatie corecta intre candidat si alegator, inseamna participare si implicare a tuturor cetatenilor la rezolvarea treburilor publice, caci oamenii constienti si activi sunt principala garantie a statului de drept si a bunastarii.

Mai putem vorbi de egalitatea de sanse?

Pe candidati, insa, nu-i prea intereseaza principiul civic-participativ, iar ideologiile, programele de reforme nu prea mai aduc voturi.

Si atunci eforturile lor vor fi indreptate, dupa mine, in primul rand, spre castigarea increderii electoratului, iar pentru asta au pregatite strategii si mijloace dintre cele mai sofisticate si costisitoare.

Acestea se bazeaza aproape exclusiv pe imagine si notorietate, semn ca alegerile au devenit un fel de afacere de marketing. Nu sunt singurul care o spune.

In al doilea rand, staff-urile de campanie ale candidatilor si activistii lor din mass-media au consumat deja resurse imense spre a-si desfigura concurentii, uneori chiar pentru a-i scoate din cursa. In acest sens, in 25 ani de politica s-a castigat o experienta, demna de o cauza mai buna, mult mai edificatoare decat aceea de a construi politici publice.

Falsificarea imaginii

De ce nu mai aduc voturi ideile si programele? Ei bine, raspunsul vine de la sine: destule proiecte lansate in campanii au fost simple incropeli, fara studii serioase de impact si fezabilitate, si cu atat mai putine sanse de a fi puse in opera, iar reformele, cele mai multe gandite in pripa si cu scop electoral, au fost uitate prin sertare de partid.

Unele mai sunt vanturate cu diferite alte ocazii, dar de crezut nu mai crede aproape nimeni ca vreun politician vrea cu adevarat sa le duca la bun sfarsit.

Nu stiu daca diriguitorii nostri s-au asteptat la asemenea evolutie, cert este ca din aceasta pricina populatia s-a indepartat si inca se indeparteaza de urne.

De aceea, fiecare vot este important, iar strategii electorali pun la bataie mijloace si procedee tot mai performante imprumutate din diverse sectoare economice si sociale. In plus, sunt reactivate tehnici de manipulare prin imagini, zvonuri si procese de intentie, care au dat rezultate extraordinare imediat dupa Revolutie.

Campania televizata si neajunsurile ei

In aceste zile batalia se da pentru aparitiile la televizor, fiindca de multi ani, candidatii, cu mici exceptii, refuza contactul cu satele si cartierele sarace ale oraselor. Prefera, in schimb, mitinguri si bai de multime cu alegatori carati cu autocarele.

Ei bine, transmisiile directe si imaginile de la astfel de evenimente, participarea directa a candidatilor la dezbaterile publice din studiouri sunt acum cele mai obisnuite manifestari electorale.

Din pacate, in ultima perioada, asistam la un fenomen, cred eu, unic in analele mass-media: cele mai multe posturi TV si radio au intrat cu arme si bagaje in batalia electorala de partea unei anumite formatiuni, renuntand cu prea mare usurinta la echidistanta si profesionalism.

Valoare sau nonvaloare?

Ca urmare, descoperim aceleasi fapte prezentate in chei diferite in functie de orientarea politica a postului: ce e de apreciat pentru unii e de condamnat pentru altii.

Chiar daca sunt posturi private, ele au totusi obligatia de a informa corect si impartial populatia, asa cum se mentioneaza in Constitutie la art. 31 (4). Dar nicio institutie nu se sesizeaza.

In aceste conditii se produce debusolarea electoratului, care nu mai discerne intre bine si rau, aceiasi candidati fiind ridicati in slavi la unele posturi si denigrati la altele, fara vreo legatura cu valoarea intrinseca. Asa ca nu e exclus sa ne trezim cu cine stie ce surprize.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #campanie electorala 2014, #alegeri presedinte Romania, #dezbateri campanie prezidentiala , #Alegeri Prezidentiale 2014