Campania electorala, tradusa de un publicitar: Romania lucrului bine tacut. Iliescu se intoarce. Pustani cu fantezii Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 11:49
20444 citiri
Campania electorala, tradusa de un publicitar: Romania lucrului bine tacut. Iliescu se intoarce. Pustani cu fantezii Interviu

Este o campanie prezidentiala saracuta si sub aspect financiar, si sub cel al ideilor, in care favoritii pentru turul al doilea sunt cu motoarele la minimum, apreciaza Bogdan Naumovici, directorul agentiei de publicitate 23 Communication Ideas, parte din grupul Leo Burnett.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bogdan Naumovici a analizat campaniile principalilor candidati.

Campania Monicai Macovei arata mai bine decat personajul politic, Elena Udrea atrage pusti de 20 de ani cu fantezii, Klaus Iohannis promoveaza "Romania lucrului bine tacut", Victor Ponta este in linia lui Ion Iliescu - acestea sunt doar cateva dintre aprecierile lui Bogdan Naumovici.

Cum arata aceasta campanie prin ochii publicitarului?

Saracut. Cei care se stiu cu un picior in turul al doilea sunt cu motoarele la minimum, ceilalti, care incearca macar sa mai ridice notorietatea lor sau a partidelor, sunt mai activi.

Saracut sub aspect financiar sau sub aspectul ideilor?

Amandoua. N-am vazut niciun spot electoral, spre exemplu. Si panotajul e destul de firav in Bucuresti. Nu m-a sufocat campania. Asta financiar. Din punctul de vedere al ideilor, nu vad nimic nou, cu exceptia Monicai Macovei.

Arata ca o campanie cu rezultat cunoscut, imi spuneti?

Surprizele, daca vor veni, vor veni numai din domeniul dezvaluirilor, al penalului, dar nu de alta natura.

Sa luam campaniile pe rand. Ati pomenit-o pe dna Macovei. Cu ce v-a atras atentia?

Campania sub lupa: Episodul 1 - Iohannis, politistul si Obama

Campania domniei sale arata mai bine decat personajul politic Monica Macovei si nu ma refer sub nicio forma la aspectul fizic. Campania arata un candidat neoliberal pe care mi-e greu sa-l regasesc totusi intr-un om care a trait din bani de la stat toata viata, indiferent de pozitia pe care a avut-o. Imi vine la fel de greu cum imi venea sa-l cred pe Crin Antonescu.

Pe de alta parte, campania dnei Macovei are o charisma mai mare decat personajul politic. Se vede ca acolo sunt niste oameni entuziasti care-si bat capul. Probabil cu aceasta campanie dna Macovei va sari de la 1-2% la un 5%. Este o campanie dusa fara mijloace mari financiare, pare dusa mai mult pe Internet si alegerile se vor castiga pe Internet cand se va vota pe Internet. Este o nisa utila care merita activata, dar e mica, concentrata in urban si care nu prea iese la vot.

Cum vi s-a parut episodul cu motocicleta si cartusul?

Din pacate, sfatuitorii o pun pe Monica Macovei in posturi improprii. Nu o vad nici cu copii mici in brate, nici la cules de rosii, nici pe motocicleta. Nu s-a construit asa pana acum. Si va spune asta un om care este de acord cu principiile si programul expuse de dna Macovei.

Si eu am fost pe motocicleta intr-o emisiune, dar eram la Serviciul Roman de Comedie.

Dna Udrea ne propune "Romania frumoasa" si ne spune ca e "buna pentru Romania".

Elena Udrea tot baleiaza cu discursul. Cand era dna Vuitton si Louboutin, cand traia intr-o garsoniera din Romania si facea piata intr-o geaca ponosita alaturi de romascani. Acum iar e varianta "sunt pe tocuri, sunt buna, votati-ma ca sunt frumoasa!". Platforma e subtire. Parca ai vrea sa te voteze cititorii lui "Can-can".

Ce mesaj electoral transmite cu un asemenea slogan?

Cred ca isi imagineaza ca vin la vot mai multi barbati decat femei si ca ei voteaza fara cine stie discernamant politic. Este la limita vulgaritatii si nu vad de ce te-ai duce acolo daca esti om politic serios.

Atrage publicul nonconformist, tanar?

Pentru publicul tanar, dna Udrea nu mai are varsta potrivita. O sa atragi pusti de 20 de ani care au fantezii. Dar nu iesi presedinte cu asta. Presedinte iesi cu ruralul, cu masele muncitoresti din marile orase, asa au iesit presedintii pana acum.

Dl Iohannis ne promite Romania lucrului bine facut. Cum suna?

Eu am citit "Romania lucrului bine tacut". Dl Iohannis pare ca ar candida asteptand sa treaca alegerile ca sa se intoarca la Sibiu. Nu mi se pare implicat. Poate e o chestiune de fire. Nu-l vad atacandu-l pe Ponta, nu-l vad vehement si Ponta are multe vulnerabilitati despre care Ioahnnis tace foarte bine.

Cartea e clara: sunt om serios, fapte nu vorbe. Dar eu nu vad fapte. Si ma incurci cand nu stiu nici faptele, nici vorbele. Singurele fapte care ies in presa, si e normal sa fie asa in campanie, sunt 6 case. Ele ma incurca, daca sunt singurele. Spune-mi ce ai facut, ca eu nu stiu ce ai facut in Sibiu!

Tu trebuie sa-mi spui, nu sa le caut eu, daca astea sunt faptele cu care te lauzi. Deci daca nu vrei vorbe, ci fapte, povesteste-mi faptele, trimite-mi-le pe e-mail daca nu vrei sa le povestesti.

Postura din afise, una hotarata usor incruntata, e una potrivita?

Imi scria cineva pe Facebook ca pare o poza de la pescuit. Cu mainile alea larg desfacute parca arata ce peste mare a prins. Iohannis nu iese din pielea personajului si spera ca a fi neamt si hotarat e suficient. Eu nu cred ca e. Alegerile se castiga cu aparate de partid si nu vad tot PDL alergand disperat sa-l aleaga pe Iohannis. Nici macar PNL. Candideaza sa iasa in turul 2, nu sa castige.

Dl Ponta ne spune ca ne va uni.

Presedintele care uneste nu e ceva nou. Vine din linia sloganului cu care s-a ales si Ion Iliescu in '90 - presedintele pentru linistea voastra. Si chiar si discursul asta: sa nu mai fie galagie, sa nu mai fie scandal, e exact discursul pe care eu il auzeam in '90.

Este potrivit pentru Ponta. El e liderul PSD, premier si are multe vulnerabilitati, nu se poate duce in teme mari si solutii decisive. Are deci nevoie de un mesaj de genul acesta pe care vrea sa il auda electoratul de stanga, captiv economic. Ca om de dreapta nu imi place desigur platforma lui, dar ca om de comunicare, cand ma uit la ea admit ca face ceea ce trebuie.

Fara mare efort in Bucuresti, ci in rural. PSD stie sa castige alegerile, asta e. E un partid care n-a scazut sub 30%, dar a avut accente de 40%, ceea ce, cu mare durere, ma face sa cred ca suntem o tara de stanga care asteapta sa ni se dea.

Dl Tariceanu ne propune bunastare si respect.

El vorbeste de bunastare pentru ca a guvernat intr-o perioada de crestere economica, e firesc sa-si traga radacinile din perioada in care a fost prim-ministru. Este un tip charismatic, care impune respect. Dar nu e o campanie menita sa castige si nici macar sa ajunga in turul al doilea. E menita strict sa rupa din voturile Opozitiei pentru Ponta.

Si dl Melescanu?

Vine de la SIE. N-o sa vedeti niciun slogan. Candideaza sub acoperire. Ori este o varianta de rezerva daca apare vreo surpriza, ori ar trebui sa-si faca campanie pe banii lui si atunci nu ma mir ca nu prea vad mare lucru. Ca sa faci o campanie pe banii tai, trebuie sa fii ori foarte bogat, ori foarte idealist.

Si dna Macovei face campanie pe banii domniei sale.

Sunt convins ca din salariul de europarlamentar a adunat bani de outdoor. Acolo e mult entuziasm, normal pentru acest tip de candidatura, iar rezervele limitate se vad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#campanie prezidentiala 2014, #Bogdan Naumovici publicitate , #Alegeri Prezidentiale 2014