Cand sunt o solutie alegerile pentru prezidentiabil si care e castigul comasarii - Interviu

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 07:49
3985 citiri
Cand sunt o solutie alegerile pentru prezidentiabil si care e castigul comasarii - Interviu

Organizarea de alegeri interne in cadrul partidelor, pentru desemnarea prezidentiabilului, reprezinta o solutie in unele situatii, in timp ce comasarea alegerilor ar putea avea drept castig numai reducerea cheltuielilor, argument cu care cetatenii ar putea fi convinsi, este de parere sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale".

Prin alegeri primare din interiorul partidelor - solutie propusa de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, pentru stabilirea prezidentiabilului PNL - formatiunile politice ies intarite, insa pragmatic nu este o solutie, deoarece alegerile ar fi organizate tocmai de aceia care conduc partidul, considera Bruno Stefan.

Tariceanu vrea prezidentiale la termen si vot in PNL pentru stabilirea candidatului

In schimb, in cazul unui partid precum PDL, astfel de alegeri ar putea scoate la iveala conducatori noi care ar putea duce la schimbarea scenei politice. In plus, electoratul se poate dezobisnui de ideea ca un presedinte al partidului este totodata si prezidentiabilul sau, sociologul dand exemplele din anii '90 Oliviu Gherman - Ion Iliescu sau Corneliu Coposu - Emil Constantinescu.

Nu in ultimul rand, Bruno Stefan sugereaza ca electoratul ar putea reactiona pozitiv la comasarea alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare, la jumatatea anului 2014, prin argumentul reducerii cheltuielilor, insa publicul ia prea putin parte la aceasta batalie, fiind pacalit de multe ori, motiv pentru care s-a departat de politica.

Prezentam mai jos interviul acordat de sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", pentru Ziare.com.

Alegerile interne pentru stabilirea prezidentiabilului reprezinta o solutie pentru partide, cum a cerut Calin Popescu Tariceanu pentru PNL?

E o solutie ca partidele ies relativ intarite dintr-o astfel de competitie. Se stabilesc mai clar ierarhiile intre potentialii candidati, intre grupuri si se cunoaste in felul asta forta grupurilor de interese, care sunt in interiorul unor partide.

Dar, din punct de vedere pragmatic, nu este o solutie, deoarece cei care organizeaza astfel de alegeri sunt cei care conduc acum partidul. Crin Antonescu a venit la conducerea partidului solicitand si un Birou Politic National, care sa fie al lui, pe lista. Or, neexistand o democratie in acest BPN, fiind toti oameni fideli lui Crin Antonescu, ridica automat suspiciunea, in partea celorlalte tabere, ca astfel de alegeri n-ar fi democrate.

De aceea, este pusa si aceasta suspiciune - pe care eu o vad ridicata la unii lideri - ca, iata, Crin Antonescu a luat nu mai stiu ce decizie cu o cvasimajoritate a celor din birou. Pai majoritatea este pentru ca este a lui.

Deci existand aceasta majoritate total dependenta de el, acest BPN, alegerile ar putea sa fie suspecte ca nu sunt corect organizate.

La PNL vorbim in principal de doua tabere - o tabara grupata in jurul lui Calin Popescu Tariceanu si alta in jurul lui Crin Antonescu. Miza aici este a alegerilor.

Antonescu despre excluderea lui Tariceanu si in ce conditii nu va candida la presedintie

La PDL, mizele sunt mult mai mari, mult mai diverse, pentru ca PDL a avut mai multe tabere, nu doar tabara Boc si tabara Blaga. Si din tabarele astea s-ar putea ca liderii sa se dea la o parte si apar cu totul alte personaje. Astfel de alegeri interne in PDL ar putea sa scoata la iveala conducatori noi pentru partid, ceea ce ar reschimba putin scena politica.

Adica ne putem astepta, de pilda, sa intre in cursa Anca Boagiu, sa intre in cursa Toader Paleologu, sau cine stie ce alte persoane care au facut un scor bun si care au influenta in alte organizatii si care ar putea sa vina cu un alt suflu.

Pana una-alta, este evident ca PDL este intr-un blocaj, de la alegeri si pana acum. Vocea presedintelui se aude foarte putin, mai degraba nu se aude si toata lumea asteapta un alt lider care sa aiba aplomb in spatiul public, care sa iasa, care sa faca opozitie.

O astfel de masura cum ar influenta alegatorii, daca prezidentiabilul ar fi votat de catre membrii partidului?

Astfel de alegeri interne au un efect mediatic extraordinar, promoveaza liderii care se bat si dau impresia de forta. Ele sunt facute tocmai pentru a atrage electorat de partea lor. Nu sunt facute dedesubt, pe sub masa, ci urmeaza o competitie, o batalie publica, la care oamenii privesc cu interes, daca privesc. Deci rolul lor este sa atraga alegatori inspre politica.

Mai toate cercetarile arata ca cetatenii obisnuiti sunt mai indepartati de lumea politica, simt ca este ceva ce nu intereseaza, oarecum o lume ostila, si atunci un astfel de eveniment trezeste interesul si trezeste si noi adeziuni, se redesteapta pasiuni politice. Au rolul tocmai de a apropia politica de cetatean.

Dar daca prezidentiabilul este altul decat presedintele partidului, atunci cetateanul nu ar putea fi derutat? Oamenii sunt obisnuiti ca presedintele partidului sa candideze si la alegerile prezidentiale.

Asta cu obisnuintele...sunt impuse de pe vremea lui Adrian Nastase, cand trebuia seful de partid sa fie neaparat si candidat la prezidentiale. Dar aduceti-va aminte ca, ceva mai inainte, Oliviu Gherman era presedintele (FDSN/PDSR - n.red.) sau nu mai stiu care alte personaje care erau sefii PSD (PDSR - n.red.), in mod real, si candidat era Ion Iliescu, care nu era neaparat presedintele partidului.

Nu este acelasi lucru, se pot intampla situatii de genul (...), n-ar avea nicio problema lucrul asta.

De exemplu, Emil Constantinescu a fost candidatul si Corneliu Coposu era seful Conventiei. Si Emil Contantinescu a fost prezidentiabilul. E un tipar simplist care s-a generalizat si care ne place sa credem ca asa este normal. Normale au fost si alte situatii in trecut.

Comasarea alegerilor se poate face? Cum va reactiona electoratul, cum va fi influentat?

Electoratul ar reactiona favorabil, pentru ca cei care ar sustine aceasta masura ar aduce argumentul reducerii cheltuielilor. Si cu un astfel de argument ar putea avea succes o actiune. Dar inteleg ca aici sunt dedesubturi cu totul altele si se duc batalii daca sa se tina sau nu si asta tine mai putin cont de ceea ce doreste electoratul.

Electoratul ar putea fi convins de utilitatea acestui lucru prin argumentul reducerii cheltuielilor. Dar nu electoratul va fi luat parte in aceasta batalie. Si, ca urmare, nefiind luat parte, chiar daca s-ar face niste sondaje ar fi ignorate de partea care este dezavantajata si atunci tema nu se transeaza luand publicul partas, ci se transeaza in bataliile politice obisnuite.

Cine ar avea de castigat sau de pierdut, in cazul in care ar fi aceasta cuplare a alegerilor?

Analistii spun ca asta este o actiune a USL, ceea ce inseamna ca USL este castigatorul, in cazul in care ea ar avea loc, dar cred ca si taberele celelalte - Traian Basescu si PDL - vor gasi argumente sa se opuna acestei idei in vreun fel.

Un argument pe care l-am citit - am inteles ca nu se doreste in Uniunea Europeana o comasare a lor. Sunt anumite reglementari. Deci am avea de pierdut daca am face peste recomandarile Uniunii Europene.

Alegeri comasate: Care e miza combinarii prezidentialelor cu europarlamentarele

Argumentul costurilor mai mici ar putea influenta electoratul, dar oamenii au vazut ca nu conteaza ceea ce isi doresc ei si, ca urmare, nu se mai pronunta. Ca de multe ori au fost convinsi ca e mai bine un Parlament de un fel si iata ca nu s-a mai tinut cont de ce au vrut ei.

Pe de alta parte, au vazut ca, chiar daca s-a tinut cont de ei, banii se risipesc in cu totul alte lucruri si atunci vointa lor mai putin conteaza, iarasi, pe domeniul respectiv. Si asta nu este o problema care sa incite foarte mult publicul. Este evident o batalie intre parti, la care publicul poate fi luat doar ca fraier parte. Dar de multe ori si-au dat seama ca au fost pacaliti si oamenii nu mai misca emotionati, nu se mai agita pentru astfel de idei.

Antonescu spune ca se poate face comasarea indiferent daca vrea sau nu Basescu

Bataliile politice devin din ce in ce mai mult ale politicienilor. Publicul a fost pacalit sa ia parte si nu convins, de multe ori, si ca urmare si-au dat seama de pacaleala. Asta vad din cercetari diverse (...), ca exista o dorinta de a se departa de politica, prea multa pasiune a fost in trecut si acum e mai degraba dezgust si dezinteres.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bruno Stefan alegeri interne prezidentiabil, #Bruno Stefan comasare alegeri, #alegeri interne PNL prezidentiabil, #comasare alegeri prezidentiale europarlamentare, #Tariceanu alegeri PNL prezidentiabil, #USL comasare alegeri 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014