Candidatii prezidentiali, intre schimbare si continuitate (Opinii)

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 09:55
3377 citiri
Candidatii prezidentiali, intre schimbare si continuitate (Opinii)
Fotomontaj Ziare.com

Semnele schimbarii sunt mai multe, dar, cum ne-am obisnuit deja, ele nu vor veni imediat dupa ce Traian Basescu va preda stafeta noului ales.

Exista o mare rezistenta la schimbare probata in toti acesti 25 ani de, sa zicem, democratie: daca esalonul I al liderilor ceausisti a fost maturat de revolutie in cateva luni, parte din esaloanele II si III se misca parca mai vioi ca oricand.

Cel mai greu merge cu schimbarea mentalitatilor, a obiceiurilor si a relatiilor intre politicieni, demnitari, functionari, pe de o parte, si cetateni, alegatori, contribuabili, pe de alta. De demonstrat.

Invocarea schimbarii aduce voturi?

In opinia mea, adepti ai schimbarii se declara toti candidatii prezidentiali, desi multe din sustinerile lor sunt legate de aspecte ale continuitatii. Urmarindu-le discursurile publice, se degajeaza totusi doua tendinte opuse: 1. schimbare majora, chiar radicala, 2. continuitate a regimului politic si a stilului de lucru actual. Eventual cu ceva ajustari.

As zice ca promotorii celor doua tendinte sunt pana acum Klaus Iohannis si Victor Ponta, pe de o parte, Elena Udrea si Monica Macovei, pe cealalta parte. Despre ceilalti inca nu s-a degajat o parere in spatiul public, programele electorale lasandu-se inca asteptate.

Politica faptelor

Pentru Klaus Iohannis, deja "Romania a intrat pe drumul schimbarii", iar schimbare inseamna viata politica normala, fara scandaluri permanente, fara cearta si diversiuni, "o politica bazata pe seriozitate, respect si mai ales pe rezultate concrete..., o politica sociala centrata pe educatie si vazuta ca investitie in viitorul Romaniei, copiii sa aiba un viitor..., Romania sa fie o tara competitiva in Europa". Iohannis spune ca venit vremea faptelor, iar politica de vorbe trebuie sa inceteze.

Unire impotriva regimului Basescu

Victor Ponta vrea sa schimbe din temelii regimul Basescu, inlocuindu-l cu "marea unire": "Dupa 9 ani si jumatate de razboi, vine perioada de constructie. La constructie trebuie sa puna toata lumea umarul". "Cei care au facut Romaniei rau si romanilor vreau sa plateasca, dar nu ca razbunare, ci pentru ca am promis dreptate pana la capat. Acolo unde a fost dezbinare, sa fie unire. Unde a fost cearta, vreau sa fie pace".

Ce inseamna regimul Basescu in conceptia sa? Inseamna un presedinte autoritar care si-a creat un sistem propriu de control al celorlalte institutii ale statului, avand oamenii sai pretutindeni. Victor Ponta s-ar dori un alt fel de presedinte, unul responsabil, care sa respecte Constitutia si legile tarii, care sa nu dezbine politicieni, partide, institutii publice, un presedinte pentru toti si care sa nu puna justitiarii pe urmele oamenilor nevinovati. Vrea schimbarea, dar si sa continue ce a inceput.

Cat despre sensul schimbarii, a se urmari grandomania lansarii candidaturii la exact 42 ani, cu ovatii ale celor 70.000 (?) de insi adusi cu autocarele din sate si orase pe fostul stadion 23 August. Ca pe vremuri.

Continuitate...

Elena Udrea se declara singura in stare sa continue proiectele importante pe care le-a avut pentru Romania Traian Basescu: stat de drept, justitie independenta, lupta impotriva coruptiei, reforma in educatie, in sanatate sau pe piata muncii, insusindu-si cu mandrie si stilul de lucru al acestuia, sa "continue lucrurile bune si sa faca ceea ce este necesar pentru tara aceasta".

Prima decizie pe care ar lua-o ar fi sa formeze "un guvern de femei". Se bucura de sprijinul total al actualului presedinte care o considera "crescuta ca si politician de el". Ea insasi crede ca "din noiembrie incolo,... o sa fie si prima doamna si presedinte".

...fara corupti

Cu Monica Macovei la Cotroceni, reformele in Justitie vor continua in sensul celor stabilite de ea insasi pe vremea ministeriatului in Guvernul Tariceanu, coruptii vor ajunge unde li-e locul, luandu-si adio de la politica, iar odata cu condamnarea lor democratia si statul de drept vor invinge definitiv in Romania.

Vrea "sa ne luam inapoi banii furati". Nu ne-a spus pana la capat cum va putea sa faca un presedinte toate acestea. Dar timpul nu e pierdut.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Intr-o oarecare masura, ceilalti candidati, Calin Popescu-Tariceanu, Dan Diaconescu, Kelemen Hunor, Corneliu Vadim Tudor etc, se declara atat adeptii schimbarii, cat si ai continuitatii. Deocamdata.

Pentru mai multe date, asteptam si lansarea programelor politice. Fiindca din cele de mai sus rezulta o saracie lucie de idei si proiecte. Cat despre punerea lor in practica...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#alegeri prezidentiale candidati programe, #Ponta Iohannis Udrea Macovei , #Alegeri Prezidentiale 2014