Cat de mult conteaza religia viitorului presedinte - sondaj

Sambata, 09 August 2014, ora 13:30
5671 citiri
Cat de mult conteaza religia viitorului presedinte - sondaj

Religia viitorului presedinte conteaza, in conditiile in care nu toti candidatii anuntati pentru Palatul Cotroceni sunt de confesiune ortodoxa, se arata intr-un sondaj online realizat de Ziare.com.

Astfel, 57,08 la suta dintre respondenti considera ca religia pe care o va avea viitorul presedinte conteaza, in timp ce 40,95 la suta sunt de parere ca acest aspect al candidatului la Cotroceni nu este important.

De asemenea, aproape doua procente - 1,97 la suta - dintre cei care au raspuns sondajului nu stiu ce sa spuna sau nu ii intereseaza acest subiect.

Sondajul a fost realizat online, in perioada 2-9 august, fiind inregistrate 9.436 de raspunsuri.

Lupta pentru Cotroceni, faza pe ortodoxie: Conteaza religia viitorului presedinte? Sondaj Ziare.com

Cel care a tinut sa sublineze importanta confesiunii religioase a viitorului presedinte al Romaniei a fost premierul Victor Ponta, la evenimentul la care a cerut sprijinul colegilor sai pentru candidatura - Consiliul National al PSD.

"Nu cred ca un candidat la functia de presedinte al Romaniei are o problema daca nu este ortodox sau daca nu este de etnie romana. Cred ca are exact aceleasi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru si il spun de fiecare data: nu vreau sa ma acuze nimeni sau sa-mi spuna ca e un defect faptul ca sunt roman sau ortodox in tara mea. Asa m-am nascut, asa o sa mor, sunt mandru de asta si cred ca trebuie sa fiu respectat pentru acest lucru", a spus Ponta, la Craiova, in conditiile in care peste 80 la suta dintre cetatenii Romaniei sunt si romani, si ortodocsi.

Ponta intra in cursa pentru Cotroceni: Aicea eu sa mor as vrea, aicea vreau eu sa traiesc!

Vorbind despre cel pe care sondajele il indica drept principalul sau contracandidat pentru Cotroceni, presedintele PNL Klaus Iohannis, premierul a afirmat ca "nu e nimic de reprosat ca e etnic german" si ca "nu e nimic rau ca e protestant".

Cine sunt candidatii anuntati pentru Palatul Cotroceni

Liderul liberal a ramas in cursa cu prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu, pentru desemnarea candidatului Dreptei unite in urma unor sondaje realizate de ambele partide. Cu toate ca nominalizarea urma sa fie facuta in jurul datei de 5 august, candidatul Aliantei Crestin Liberal la alegerile prezidentiale urmeaza sa fie anuntat luni, 11 august.

Iohannis: Stramosii mei au venit acum 850 de ani in Transilvania

Iohannis: Iata cand vom sti candidatul dreptei - ce spune despre tema religiei

Klaus Iohannis a spus ca nu va face declaratii legate de religie, dupa ce prim-ministrul Victor Ponta a folosit aceasta tema la Craiova.

"Nu voi face declaratii legate de religie in campanie, mai ales pentru ca Romania este un stat laic. Nu intamplator au aparut in Constitutie articole legate de egalitatea in drepturi, indiferent de religie, de etnie.

Ar fi pacat daca ar veni niste tineri politicieni care n-au citit aceste lucruri si sa considere ca 'Ce daca scrie, putem sa declaram orice, ca e campanie electorala'. Nu putem sa declaram orice. Rog pe cei de la comunicare sa pregateasca comunicate pe istoria religiilor in Romania", a mai spus presedintele PNL.

Lupta pentru Cotroceni, faza pe religie - BOR da replica: Nu suntem motive pentru invrajbirea populatiei

In ce priveste Biserica Ortodoxa Romana, reprezentantii BOR au transmis ca dezaproba "confruntarea politica motivata religios" si ca Biserica ramane "neutra din punct de vedere politic in conformitate cu hotararile Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale".

Baconschi, despre relatia religie-politica si importanta confesiunii candidatilor la prezidentiale: E o cutie a Pandorei Interviu

Etnia si religia lui Iohannis, un dezavantaj major in cursa pentru Cotroceni?

Ce tip de presedinte ne trebuie si ce vom vota? - Interviu cu Alfred Bulai

Prezidentialele in sondaje: Posibila surpriza, pericolul pentru Ponta si cat poate creste C. Diaconescu - Interviu

Klaus Iohannis este sas nascut la Sibiu, iar religia sa este protestanta, fiind de confesiune luterana. Potrivit recensamantului din anul 2011, peste 6 la suta dintre cetatenii Romaniei sunt protestanti, in timp ce numarul ortodocsilor declarati este de 16,3 milioane. De asemenea, mai mult de 11 la suta dintre locuitorii tarii sunt de alte etnii, cea germana fiind a patra ca populatie, dupa maghiara, rroma si ucraineana.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#religie presedinte Romania, #religie candidati prezidentiale, #Ponta religie candidati, #Iohannis religie, #religie ortodoxa candidati prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014