CCR a respins contestatiile privind alegerile prezidentiale, inclusiv cea a Monicai Macovei

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 14:20
2521 citiri
CCR a respins contestatiile privind alegerile prezidentiale, inclusiv cea a Monicai Macovei
Foto: ClipArtBest

Curtea Constitutionala a respins, joi, 12 contestatii, intre care si cea a Monicai Macovei, privind anularea primului tur al alegerilor prezidentiale, dupa ce miercuri au fost respinse alte 12 cereri similare.

In sedinta plenului CCR a fost respinsa, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor prezidentiale formulata de Monica-Luisa Macovei, care a candidat ca independent in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Alegeri prezidentiale 2014: CCR a respins toate contestatiile depuse pentru primul tur

De asemenea, CCR a respins, tot cu unanimitate de voturi, contestatiile formulate de Raul-Alex Terme, Geanina Stefany Florentina Iova, Costel Petre, Iulia Colici, Diana Gloria Salaoru, Ioan Marcu, Gabriel Meca, Ioan Andrica, Cornel Cernoschi, Eugeniu Dragos Petria si Viorel M. Iacobescu, apreciind ca acestea sunt inadmisibile.

Hotararile Plenul CC in cazul celor 12 sesizari sunt definitive si vor fi comunicate Biroului Electoral Central. Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de CC vor fi prezentate in cuprinsul hotararilor, care se vor publica in Monitorul Oficial, arata CC, intr-un comunicat de presa.

Alte 12 cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidentiale au fost respinse miercuri de Curtea Constitutionala.

CCR dezbate alte 9 cereri de anulare a primului tur al alegerilor

Trei dintre contestatii au fost facute de Gheorghe Funar, care a candidat ca independent la alegerile prezidentiale, Stefan Stan, presedinte al Partidului pentru Reconstructia Romaniei, si de Partidul Solidaritatii Democratice pentru Sanse Egale si pentru o Societate Mai Buna, Asociatia pentru Cinstirea Memoriei Eroilor, Fundatia Speranta in Democratie Pace si Sanatatea Lumii (Fundatia Speranta) si Federatia Civica "Solidaritatea Democratica", impreuna cu membrii fondatori.

Celelalte noua au fost formulate de Diana Fanea, Dragos Nicolae Saramet, Irina Nedelcu, Antonio Alexandru Voinescu, Daniel Ionut Bogdan, Amandi-Bianka Budai, Cezar Cernea, Iosif Karoly Kiss si Octavian Andre Antony.

Cele 24 de sesizari au fost inregistrate la Curtea Constitutionala incepand de luni, dupa incheierea primului tur al alegerilor prezidentiale.

Surse oficiale au declarat ca in sesizarile de la CC au fost reclamate modul in care s-a desfasurat scrutinul la sectiile de votare din strainatate, neregulile, dar si scandalurile care au insotit alegerile prezidentiale.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, marti, ca legea spune ca pot face astfel de contestatii numai cei care au candidat in alegeri sau partidele care au propus candidati, insa vor fi analizate toate sesizarile care au ajuns la CC, majoritatea fiind "transmise pe net".

Potrivit prevederilor legale, cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale reprezentate in Consiliul Minoritatilor Nationale si de candidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult trei zile de la inchiderea votarii. Cererea trebuie motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza.

Curtea Constitutionala anuleaza alegerile in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. In aceasta situatie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor.

Contestatiile trebuie solutionate pana vineri, 7 noiembrie, cand, conform calendarului electoral, trebuie anuntate si validate de catre CC rezultatele primului tur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#alegeri prezidentiale 2014, #CCR respinge contestatii alegeri prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii
Poza NEUTRONU
NEUTRONU
rank 5
monica macovei oare nu a candidat????