Ce face MAE dupa explicatiile BEC: Ia nota si intra in "proces intern de evaluare consolidata"

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 15:56
2526 citiri
Ce face MAE dupa explicatiile BEC: Ia nota si intra in "proces intern de evaluare consolidata"
Foto: MAE

Ministerul Afacerilor Externe a raspuns sambata Biroului Electoral Central, care anuntase ca exista cadru legal suficient pentru infiintarea unor noi sectii de votare peste hotare, aratand ca "se afla intr-un proces intern de evaluare consolidata".

Intr-un comunicat remis Ziare.com, MAE "ia nota" fata de precizarile facuse sambata de BEC privind posibilitatea data de lege pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

MAE sustine ca din dispozitiile anterioare ale BEC si ale altor legi referitoare la desfasurarea procesului electoral, nu a putut "rezulta temeiul legal privind infiintarea de noi sectii de votare".

BEC il contrazice pe Corlatean in problema sectiilor noi de vot in strainatate: Se poate!

"Astfel, MAE, de buna credinta, a solicitat BEC, prin intermediul BE48SVS, in data de 5 noiembrie 2014, precizari suplimentare", se arata in comunicat, institutia sugerand ca abia dupa alte doua comunicari din partea BEC - "adresa nr.1391 ic/BEC/P/2014 si comunicatul BEC nr. 30, ambele difuzate in noaptea zilei de 7/8 noiembrie 2014"- autoritatile electorale centrale au comunicat "explicit existenta temeiului legal pentru completarea listei sectiilor de votare in strainatate".

In concluzia comunicatului, MAE arata ca "se afla intr-un proces intern de evaluare consolidata pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor, deciziilor, adreselor si comunicatelor emise de BEC".

BEC a precizat vineri, intr-un comunicat, ca MAE este abilitat de lege sa infiinteze mai multe sectii de votare in strainatate, in locurile unde la primul tur de scrutin procesul a fost ingreunat de afluxul mare de cetateni romani dornici sa isi exercite dreptul de a alege.

"Prin Hotararea nr. 4H/4.11.2014, Biroul Electoral Central a dat o interpretare dispozitiilor articolului 5, alineatul 1 din Legea nr.370/2014, in sensul inexistentei impedimentului legal referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate, invocat de Ministerul Afacerilor Externe", se arata in comunicat.

Acest articol prevede ca al doilea tur de scrutin are loc "in aceleasi sectii de votare si circumscriptii electorale (...) pe baza acelorasi liste de alegatori de la primul tur".

Potrivit interpretarii BEC, "sintagma aceleasi liste de alegatori de la primul tur se refera sectile de votare din tara, unde procesul electoral de desfasoara pe baza listelor electorale permanente".

Cum rezolva Corlatean problemele de la votul din diaspora: Nu vor fi mai multe sectii, doar cabine (Video)

Ca urmare, legea se refera doar la sectiile de votare din tara, nu si la sectiile de votare din strainatate. "Prin urmare BEC a creat cadrul legal pentru exercitarea atributiilor de catre autoritatea publica centrala cu competenta exclusiva in organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate".

La primul tur de scrutin, mii de oameni au fost impiedicati sa voteze in tari din Europa Occidentala unde exista un numar mare de cetateni romani. Principalele impedimente au fost numarul mic de sectii de vot infiintate de MAE in orasele respective si conditia ca fiecare dintre votanti sa completeze o declaratie pe proprie raspundere ca nu a mai votat in alta parte.

Completarea unei astfel de cereri lua mult timp, astfel incat, potrivit unor calcule, fiecare persoana avea nevoie de aproximativ 10 minute pentru a vota.

A.V.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#MAE BEC infiintare sectii, #MAE sectii BEC lamurire, #MAE BEC sectii strainatate , #Alegeri Prezidentiale 2014